"Što donosi sutra?"
Sanela Dropulić

Prognoziranje budućnosti u pravcu onoga što futurologija pruža nije nikakvo vidovnjaštvo, nadrealna procjena, utopija ili čitanje iz šalica kave, karata, dlana, kako neki sude sasvim površno o futurolozima. Riječ je o sustavnom, studioznom i analitičkom poslu predviđanja trendova na temelju onoga što se može iščitati iz ekonomskih, tehnoloških i socioloških kretanja već danas, a s velikom vjerojatnošću da će se ono što predviđamo i dogoditi. Takozvana perspektiva budućnosti koju iščitavamo iz sadašnjih trendova iznimno je pomagalo u planiranju poslovnih aktivnosti i strategija, posebice je od ključne važnosti bilo i jest za poduzetništvo. Ukratko, futurologija je moj karijerni izbor kojim svojim klijentima dajem informacije o budućim poslovnim mogućnostima zasnovanima na aktualnim trendovima. U tom pravcu napisala sam knjigu "Što donosi sutra?" – prvi futuristički vodič za poduzetništvo jugoistočne Europe u nadi da će pomoći svima onima koji se žele pripremiti za nadolazeću budućnost – kazala je u povodu izlaska prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe njegova autorica Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva.
Na budućnost koja nam dolazi, rezimiranu i u knjizi "Što donosi sutra?" osvrnuo se i prof. dr. sc. Velimir Srića, recezent knjige "Što donosi sutra?" u prvom redu pozivajući na prošlost.
Pred stotinu godina o tehnologijama i budućnosti nadahnuto su pisali Jules Verne i H. G. Wells, utemeljitelji žanra znanstvene fantastike koja je kasnije proslavila Artura C. Clarkea i njegovu "Odiseju u svemiru", Isaaca Asimova i njegove zakone robotike, Georgea Orwella i njegovu "1984" i Aldousa Huxleya i "Vrli novi svijet". Inspirativni opisi budućnosti dominiraju djelima Buckminstera Fullera, Jeana Jacquesa Servan-Schreibera, Francisa Fukuyame, Noama Chomskog i Nikole Tesle. Pred kraj prošlog stoljeća javljaju se ambiciozni futurološki scenariji Hermana Kahna i Daniella Bella te knjiga Johna Neisbitta „Megatrendovi“ i Dennisa Meadowsa "Granice rasta". Prijelaz stoljeća obilježile su misli i djela informatičkih futurologa, ujedno vrhunskih poduzetnika, prije svih Billa Gatesa, Elona Muska, Charlesa Bransona i Stevea Jobsa.

Među novijim autorima ističe se Ray Kurzweil, jedan od vodećih svjetskih izumitelja, mislilaca i futurologa. Njegove prognoze budućnosti bile su zadivljujuće precizne i zbog svoje je kreativnosti nazvan "novim Edisonom". U najuspješnijoj od svojih sedam knjiga promovirao je pojam singulariteta prema kojem nailazi doba strojne superinteligencije s dramatičnim posljedicama na ljudski rod i civilizaciju kakvu poznajemo. Pojava knjige "Što donosi sutra?" vrlo je značajna i dolazi u pravo vrijeme. Iako je puna globalnih primjera, usmjerena je na lokalno tržište jugoistočne Europe. Iako govori o velikim korporacijama, namjera joj je poslužiti malim i srednjim poduzetnicima i, kao što autorica kaže, odgovoriti na „prizemna“ pitanja poput: hoću li uspjeti, hoću li znati zadovoljiti kupca, hoću li moći pratiti promjene tržišta koje je sve dinamičnije,... Sadržaj podjednako dotiče dvije najvažnije komponente amalgama koji poslovnu budućnost poduzetnika čine zahtjevnim i kompliciranim, a to su tehnologija i ljudske vrijednosti. Zato su obrađene mnoge teme u rasponu od online kupovanja i televizije do zaključka da će "brak postati prašnjavi atavizam" – ocijenio je knjigu njezin recezent prof. dr. sc. Velimir Srića.

Zahvaljujemo na Vašem zanimanju za kupnju knjige "Što donosi sutra?"