EU KONZULTACIJE

2016. godina ostat će zapamćena i po iznimnom rezanju sredstava u državnom proračunu namijenjenih poduzetništvu. Do prijeko potrebnih novaca za razvoj poduzetništva, investiranje, educiranje, tržišne prilagodbe, izvoz ili nove proizode poduzetnici mogu potražiti u EU fondovima.
Potragu će im olakšati i Virtualni ženski poduzetnički centar i naša suradnica Kristina Krstinić, EU konzultantica.

2011. godine završila je Međunarodni studiji na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Od 2007-2010 radila je u različitim uspješnim slovenskim marketinškim agencijama na području odnosa s javnošću i kao asistentica u upravljanju i provedbi većih projekata. 2013. godini otvorila je u Zagrebu vlastitu tvrtku za poslovno savjetovanje MIKRIS Project Management. Od osnivanja tvrtke pa do danas stekla je ekstenzivno iskustvo u pripremi i provedbi projekata iz sektora turizma, poljoprivrede, informacijske i komunikacijske tehnologije, inovacije i razvoja, energetike i proizvodnje. Glavna područja rada su joj izrada i razvoj ideja, priprema projekta za apliciranje na EU fondove, vođenje, planiranja te implementacije projekata.

Kontakt: info@poduzetnica.hr
M HR:+385 99 6631 124
M SLO: +386 51 317 549
kristina.krstinic@mikris.eu

Koliko je po Vama danas u Hrvatskoj razvijeno pisanje projekata i povlačenje sredstava iz EU fondova – općenito i u segmentu poduzetništva?

Od kako je u 2013. godini Hrvatska ušla u Europsku uniju bilo je dosta govora o povlačenju sredstava iz EU fondova te natječajima koji će nam to omogućiti. Po mom mišljenju se od strane vlade dosta radi na toma ali problem koji još uvijek postoji je needuciranost ljudi što EU fondovi uopće predstavljaju i kome su namijenjeni. Isto tako je sistem povlačenja sredstava dosta složan i procesno dugačak. Baš iz tih razloga povlačenje sredstava jako polako napreduje. Osmišljanje i pisanje projekta je baš zbog svoje složnosti proces koji zahtjeva involviranost i prijavitelja i konzultanta. Pisanje projekta je do neke mjere razvijeno ali ima tu još mjesta za rast. Zato je bitno da potencijalni prijavitelji shvate da EU fondovi nisi novci koje treba samo uzeti i ništa dati za uzvrat, nego to uključuje i ugovorne obaveze od strane prijavitelja koje se moraju poštovati.

Od ove godine poduzetnicima manje stoji novaca na raspolaganju vezano uz sredstva iz državnog poduzetništva – kako da ih povučemo iz EU fondova i što će biti u “ponudi” ove godine iz EU fondova za poduzetništvo?

Ove godine je prijelazno politično razdoblje pa zato neće ići svi natječaji u skladu sa rokovima, isto tako se radi na pojednostavljenju procesa povlačenja bespovratnih sredstava tako da možemo očekivati neka olakšanja što se tiče same prijave i dokumentacije koje je za to potrebna. Natječaji koji će biti ili su već dostupni su u sektoru turizma, uslužne djelatnosti, istraživanje i razvoj, poljoprivreda i ruralni turizam. Mogu napomenutu da su najzanimljiviji natječaji za turizam, gdje možete dobiti sredstva za obnovu hotela, apartmana, kampa, privatnog smještaja, uređenje bazena te za uslužne djelatnosti gdje možete dobiti sredstva za unapređenje vaše djelatnosti, kupnju opreme, računala i razvojno istraživanje novog proizvoda.

Trebamo li sami pisati projekte ili je bolje ugovoriti projektiranje s EU konzultantima?

Svaki projekt osmislite Vi sami, jer najbolje znate što vam treba i kako želite unaprijediti svoje poslovanje. Konzultant Vam svakako može puno pomoči kod uobličenja vaše ideje i postavljanje nekih logičkih okvira vašeg projekta. Za dobivanje sredstava jako je bitno imati projekt u skladu sa njihovim kriterijima. Često prijavitelji nemaju vrjemena da sami sve pripreme pa najme konzultanta. U svakom slučaju statistički gledano je svakako bolje da najmite dobrog konzultanta koji će vam pokazati pravi smjer i pomoči vam osmisliti projekt koji će imati visoku procentualnu mogućnost za dobivanje sredstava.

Što ako moj projekt ne prođe – kako i što dalje raditi?

Ako projekt ne prođe nikako ne znači da je loš ili da nema potencijala. Potrebno je detaljno vidjeti što nije bilo dobro i koji kriteriji nisu bili pravilno predstavljeni ili zadovoljeni. Kada se razradi cjelokupna dokumentacija i detektiraju nedostatci se projekt popravi i nadogradi da je što više u skladu sa glavnim smjernicama i ciljevima natječaja na koji se prijavljujete. Nova perspektiva za povlačenje EU fondova trajat će sve do 2023. godine, tako da će biti na raspolaganju puno natječaja na koje ćete se moči prijavljivati. Tako da ako ne uspje u prvo treba svakako ići dalje i ne gubiti volju jer svaki projekt koji je dobro osmišljen ima visok stupanj mogućnosti dobivanja sredstva.

Koliko dugo moram imati registriranu firmu i uspješno poslovati prije no što se mogu prijaviti na EU fondove?

Ovisi od svakog natječaja posebno. Znači na neke se možete prijavljivati kao početnik sa tek otvorenom firmom dok neki drugi, najviše puta složeniji natječaji uvjetuju da vaša tvrtka postoji najmanje godinu dana ili više. Kada osmislite projekt i znate za što bi trebali sufinanciranje se pogleda koji bi bio najprikladniji natječaj za Vas i na osnovi toga se prilagodite ili se odmah prijavite ili pričekate da zadovoljite potrebne kriterije.