Žena robot s kotačićima u vratu

Drage djevojke i žene znanstvenice sretan vam vaš dan!

Danas 11. veljače je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, slavi se od 2016. godine. Odluku o tome da djevojke i žene znanstvenice imaju svoj dan donijela je Opća skupština UN-a u prosincu 2015. godine.

Djevojke i žene u znanosti

Ove mlade djevojke i divne žene odličan su primjer da se predrasude i stereotipi ruše kao kula od karata jer upravo one dokazuju da nije normalno i logično da u ovom području vladaju isključivo muškarci. Mnogima je teško zamisliti da postoji žena koja zanima rudarstvo ili strojarstvo pa se mnogo puta dogodilo da su već na fakultetu gledane s podsmjehom i ispod oka. No, kako to obično kod snažnih i pametnih žena biva; ignoriraju takve poglede i poruge i nastave prema svom cilju tako da danas imamo jako puno doktorica znanosti koje uveseljavaju i osvježavaju znanstvene skupove i zajedničke fotografije.

Znanost je nešto gdje ne prolaze rodijačke i stranačke veze, poznanstva i sreća, znanost je težak i naporan rad koji dovode do savršenih rezultata, tako da se žene u ovom području  ne moraju puno više truditi od muških kolega, jer su činjenice o ostvarenom očite. No, ipak, razmišljanje kada će na porodiljni, što će biti kada dođe beba, koliko će morati biti na bolovanju ako će beba biti bolesna im usporava napredovanje jer bojazan da će početni period majčinstva uvelike zaustaviti napredak u razvoju i istraživanju je velika i mnoge stavlja na kušnju. No, u konačnici nečiji postignuti rezultati nakon teškog rada su neosporni i stepenica više je zagarantirana. Događa se kao i u svim područjima da je ponekad mišljenje muškog člana uzeto u obzir za razliku od sličnog ili čak istog mišljenja žene, no navikle smo na tu diskriminaciju i borimo se da nas se počne uvažavati ravnopravno.

Žena robot s kotačićima u vratu
Međunarodni dan djevojaka i žena znanstvenica

Težak i predan rad znanstvenica

Iako je težak rad odlika znanstvenog rada, naše djevojke i žene znanstvenice uživaju u svom radu i vole svoj posao te poručuju svim djevojčicama i djevojkama koje se zanima za znanost da ne odustanu od svojih snova i da spoznaju svijet na jedan drugačiji način, da prošire svoje vidike i nauče mnogo toga što im nikada nitko neće moći oduzeti.

Još jednom svim divnom djevojkama i ženama znanstvenicama sretan  vam Vaš dan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp