Zašto ću danas nositi crveno?

Kako su žene diskriminirane na svim poljima, tako ni moždani udar nije izuzetak, no ovaj puta nećemo dobiti manje ili slabije kako smo smo navike, već jače i pogubnije simptome.
Danas je prvi petak u veljači i obilježavamo Dan crvenih haljina kako bi potakle žene da obrate pažnju na simptome i prevencijom pokušaju izbjeći taj neželjeni udar te povećati svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara nježnijeg spola.

Općepoznata je činjenica da žena uvijek svoje zdravlje stavljaju na začelje prioriteta i ignoriraju nekada očigledne simptome i probleme s tipičnom rečenicom “proći će” ili “nije ništa strašno, mogu ja završiti svoj posao koji trenutno radim”. Tom činjenicom otežavamo i sebi i stručnjacima put ka oporavku. Simptomi ženama koji su nam alarm da se nešto dešava su nerazumljiv govor, vrtoglavica koja nije specifična, dezorijentacija, mučnina, povraćanje, štucanje uz klasične simptome asimetrije i oduzetosti lica, padanje jedne ruke i smetnje hoda, osjećaj gubitka ravnoteže, promjene vida, zamagljen vid, dvoslike, naglo nastajanje jake glavobolje.

Ako ikada osjetimo ove simptome potrebno je što prije doći u bolnicu, minute su doslovno bitne jer su velike šanse za oporavak, primjenjivanjem metoda topljenjem ugrušaka ili metodom vađenja ugrušaka trenutno loša situacija nam može s velim postotkom osigurati oporavak. Također metodom kod prsnuća se onemogućuje ponovo prsnuće te sprečavanje različitih komunikacija.

Kod moždanog udara prvi uzrok moždanog udara je invalidnost, a drugi je smrt. Naravno da je stupanj invalidnosti kod žena veća nego što je kod muškaraca tako da mi žene trebamo duplo više razmišljati o prevenciji protiv moždanog udara. Tjelovježba; barem pola sata dnevno, smanjiti ili prestati unositi alkohol, uravnotežena i zdrava prehrana i bez stresa. To su mantre koje se stalno ponavljaju u svim oblicima bolesti, no u današnje doba korone i potresa sve ove uvjete je jako teško zadovoljiti i toga smo na žalost svjesne, no ako ne možemo sto posto primjenjivati ono što može dovesti do moždanog, moramo prepoznati prve simptome i trk u bolnicu, i gole ako treba.

Drage žene, čuvajmo sebe i sve oko sebe, jer muškarci to nisu u stanju!

#nosicrveno

Autorica teksta: Maja Ilčić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp