Korona je “ubila” mnoge poduzetniče aktivnosti, ali ne i znatiželju za novim znanjima i volju za učenjem

Poduzetnica Andrijana Vinković iz Daruvara, uvijek vedrog duha, puna optimizma i kreativnosti, dobro je poznata u svom kraju ne samo kao vlasnica cvjećarnice Andy, nego i po svojim idejama, nemirnom poduzetničkom duhu koji uvijek nešto smišlja i “kuha” te idejama koje u pozitivnom smislu nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.
Vrijeme prvog lockdowna ju je zateklo u iščekivanju da sve prođe i vrati se u normalu, vrijeme drugog lockdowna prolazi u obilju ideja koje pretvara u kreativnu zbilju.
I u predasima uvijek popunjenog poduzetničkog rasporeda, kad god može dolazi na besplatne edukacije Centra poduzetnica i Grada Daruvara kojih je u ovoj godini, koroni unatoč, održano čak 12 iz drugog ciklusa Poduzetničke Akademije.

Ova svestrana poduzetnica poručuje kako unatoč bogatom iskustvu na realnom tržištu uvijek ima nešto novo za naučiti, podsjetiti se, “izbrusiti”, zbog čega su joj besplatne edukacije koje je pohađala i u 2019. te u ovoj godini – više nego odlične za njezine poslovne aktivnosti i znanja koja treba.

Naravno da sam s radošću pronalazila vremena i volje u svojim svakodnevnim poduzetničkim obavezama za dolazak i sudjelovanje na edukacijama, jer uvijek naučim nešto novo, što mogu iskoristiti u svom poslovanju. Iako imam iskustva s realnim sektorom, uvijek se nađu nova znanja, informacije i vještine dobivene na ovim edukacijama, koje se mogu implementirati u svakodnevno poslu, koje odlično dođu posebice sada u vrijeme korona krize i traženja načina za uspješno poslovanje. Iako je korona svima nama izazov, iskoristila sam je kao odličnu motivaciju za realizaciju mnogih ideja, naravno obogaćenih znanjem koje sam dobila na edukacijama, te mislim da je to svima razdoblje u kojemu možemo dati najbolje od sebe u poduzetničkom smislu, ali i da radimo više i na sebi, sa svojom obitelji. Te ono što je najvažnije – da se nikada ne predajemo – poručuje ova ustrajna daruvarska poduzetnica koja je posljednje dvije godine ulagala u svoja znanja kroz dva modula Poduzetničke akademije financirane iz proračuna Grada Daruvara, a u provedbi Centra poduzetnica.

Ove godine na edukacijama u Daruvaru je i Marijana Jenkač Dželajlija, ne propuštajući priliku kad god je mogla, odazvati se na predavanja. Bila je redovita i prošle godine na prvom ciklusu edukacija, a trend dolazak nije obustavila ni ove godine. Ističe da je korona puno toga “ugasila” glede javnih događanja, aktivnosti, pa i sadržaja kojima se “hrani” duša, poput predavanja i edukacija. Stoga su joj osim potrebnih znanja za krenuti u vlastito poduzetništvo, edukacije Grada Daruvara i Centra poduzetnica odlično došle i za održavanje motivacije kroz razdoblje ne samo prvog, nego i drugog lockdowna.

Sve ovo što se događalo s koronom, doista je “ubilo” dosta toga, napose i zbivanja na koja bi se odazvala da je uobičajeni život među nama. No, drago mi je da se i unatoč svemu što se događa, edukacije za poduzetnice nisu “ugasile” te da smo imali mogućnost pohađati ih. Privatno – ovo mi je donijelo obilje korisnih znanja i poticaja, jer i sama želim pokrenuti nešto svoje, krenuti u poduzetništvo i odvažiti se. Pokrenula sam se u svemu ovome, nešto je nakon stagniranja u meni ipak odlučilo da je vrijeme da se krene, te vjerujem da ću imati i svoj obrt iduće godine. Sve što sam čula na edukacijama mi je od koristi, te ne samo da djeluje na naše znanje, djeluje i na našu motivaciju, posebice da nikada ne odustanemo – komentirala je buduća poduzenica Marijana Jenkač Dželajlija.

Jedna od prvih zadaća Centra poduzetnica od osnutka 01. siječnja 2015. godine bilo je pokretanje, u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave (koja danas broji 14 gradova, 3 županije i dvije općine) edukacija za poduzetnice i poduzetnike i sve one koji to žele postati, besplatnih edukacija za što veći broj budućih i sadašnjih vlasnika tvrtki i obrta diljem Hrvatske. I ova godina započela je vrlo konstruktivno – besplatnim edukacijama u čak pet hrvatskih gradova – prijatelja ženskog poduzetništva.

No korona i sve vezano za koronu poprilično su izmijenili mogućnosti provedbe besplatnih edukacija financiranih iz proračuna jedinica lokalne samouprave, a u provedbi iznimno smo vodili računa o epidemiološkim mjerama, sretni što se nitko na našim edukacijama tijekom 2020. godine nije zarazio. Konac godine dočekali smo s više od 50 educiranih poduzetnica i poduzetnika, kao i svih onih koji bi to željeli postati, a u nadi da će se nastaviti jednako tako naše edukacije i u 2021. samo bez ozračja pandemije Covid 19.

U toj nadi živi i Svjetlana Lovrenčić, čija je struka posebno pogođena koronom, te je doživjela veliki pad aktivnosti ne samo ovog ljeta nego i cijele godine. A predviđanja za 2021. ne ulijevaju također puno optimizma.

Dva modula edukacija bili su mi velika psihička potpora, dali su mi samopouzdanja da treba slijediti svoj san i gurati ideju naprijed. Prije ovih edukacija kada bih nekome spomenula da bih napustila posao i otvorila svoj obrt, onda bi svi kao papagaji ponavljali joooj nemoj. Tek sam prvi puta ovdje
slušala da se može i da si čovjek treba pružiti šansu, te ako i ne uspije, da je i to za ljude i da krene u neki drugi posao, ako je ovaj prvi ne krene odmah kako spada. I kada sam dobila toliko snage u veljači ove godine i već počela uz
pomoć Zavoda za zapošljavanje pisati i plan za samozapoljavanje, dogodilo se ovo s koronom. Doista, sada za turizam nije vrijeme. Ali kroz ove radionice za vrijeme korone, budući se sve preselilo u virtualni svijet, pa sam naučila koliko je bitno izaći van iz svoje male zajednice, postati vidljiv i ostalima, bez obzira gdje se oni nalazili, tako da sada nastavljam, bez obzira što nema putovanja, pripremati svoju internetsku stranicu, pa kada putovanje krene, ja već imam to spremno i mogu programe objavljivati i promovirati. Pretpostavljam da nisam išla na ove edukacije, da to ne bih znala ili bih čula negdje samo na jedno uho – ocijenila je buduća poduzetnica Svjetlana Lovrenčić.

Uz nju je znanja na edukacijama u Daruvaru “skupljala” i Martina Vacka, koja također promišlja o vlastitom poduzetništvu. I kako ističe, puna znatiželje dolazila je na edukacije u svom gradu kako bi naučila više, te bila spremnija za sve što je čeka na realnom tržištu.

I prošle sam godine periodično, kad god sam stigla, odazivala sam se na edukacije, a evo nešto više posebno ove godine. Na svakoj ovakvoj edukaciji, koja je još kao dodatni bonus, za nas sudionike i besplatna, čula sam jako puno korisnih informacija i lekcija. Ja sada sve sto prikupljam znanje, slažem, koristim svaku priliku da složim mozaik koji će me vjerujem dovesti jednog dana i do mog vlastitog poduzetničkog projekta. Jer cilj je ispred mene, vrlo sam motivirana, puno toga pozitivnog sam dobila i kroz potporu Centra poduzetnica i ove edukacije, a nadam se da će onda doći i ostvarenje konačnog cilja – da imam nešto svoje u poduzetništvu – poručila je polaznica daruvarskih edukacija Martina Vacka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp