Uspješno poduzetništvo žena stoji između uspješnog “kormilarenja” poslovnim i privatnim obavezama

Sposobnost žene na prilagodbu i udovoljavanju brojnim izazovima svakodnevice u poslovom i privatnom životu, nikada kao sada nije bila u fokusu. Jer žene u poduzetništvu izuzetno su angažirane oko svojih poslovnih projekata, dok s druge strane obiteljske obaveze, posebice ako je poduzetnica i majka – traže stalnu i vrlo angažiranu skrb o djeci. S druge strane naše kolege u poduzetništvu imaju mogućnost vrlo često (a brojni su primjeri toga u praksi) “isključiti se” od obiteljskih obaveza i fokusirati se na posao. Žena to najčešće ne zna, ne može te vrlo jednostavno – ne želi. Nego nastoji uspješno ploviti svojim poduzetništvom, spajajući na najoptimalniji način privatne i poslovne obaveze u učinkovitu simbiozu.

Poduzetnica Zdenka Trbović Janjanin iz Ogulina

Naša Loyalty članica Zdenka Trbović Janjanin, direktorica obrta Prima za prevođenje i poduku iz Ogulina.  Ova profesorica talijanskog i poljskog jezika, najviše se poslovno usmjerila upravo na poduku stranih jezika i prevođenje u poslovnom smislu, a u privatnom izuzetno je angažirana u privanom i poslovnom životu. Te jasno i kratko poručuje:

Važno je znati što želiš u poslu i koliko su zadovoljan na poslu. Također, odabir pravog partnera u privatnom životu je ključna stvar – da ne koči ženu u poduzetničkom razvoju, te da se ne osjeća se manje vrijedan. Smatram da je bolje biti sam nego u lošem društvu. Privatni i poslovni život je moguće uskladiti i pomnim planiranjem svakodnevnih obveza te aktivnosti – ističe poduzetnica Zdenka Trbović Janjanin iz Ogulina.

Poduzetnica Tijana Debelić iz Rijeke

Naša Loyalty članica Tijana Debelićvlasnice obrta Psi Qonsult iz Rijeke smatra da je organizacija ključ uspjeha u svakom poslu, pa tako i u poduzetništvu žena.

Vrlo je bitno znati organizirati poslovne i privatne obveze, a to najbolje rade osobe s čvrstim karakterom i stavom. To se prvenstveno odnosi na to kad se odluči nešto napraviti to se i napravi. Nema odugovlačenja, nedoumica i prepreka. Iako formalno „otvorenom“ i liberalnom, živimo u društvu u kakvom živimo: tradicionalnom. Ne želim time reći da je tradicija nešto loše, upravo suprotno, ona je dio našeg osobnog i društvenog identiteta. Time samo želim blago podsjetiti na neke negativne aspekte našeg društva, a one se posebice odnose na norme koje određuju prikladna ponašanja i društvene uloge prema spolovima. Od nas žena se u našem društvu tako očekuje da budemo ženstvene, a ta riječ kod nas nosi sa sobom slijedeća značenja: lijepe, nježne, orijentirane na majčinstvo i obitelj, fizički slabije, previše emocionalne, primarno usmjerene na našeg muškarca i njegove potrebe jer bez njega ne možemo (ne bi smjele moći!). I koliko god se u zakonima sve više štitilo pravo žena, sve su te inicijative i dalje većinom pro-forma: nasilnici i dalje tumaraju ulicama dok žene i djecu zatvaramo u sigurne kuće; plaće za isto radno mjesto se često razlikuju; borba za određena radna mjesta sve je samo ne ravnopravna; u medijima se uspješne žene najčešće i dalje predstavljaju kao uspješne supruge itd. U cijeloj toj priči, žene poduzetnice zaista ne igraju zavidnu ulogu – tržište im od početka nije pretjerano sklono. Još ako su i zgodne počne ih se često procjenjivati više po stasu negoli po pameti i sposobnostima! Cijeli ovaj uvod kako bih objasnila uzrok činjenici da je ženama poduzetnicama toliko zahtjevnije uskladiti svoje poslovne i privatne obaveze: od nas se jednostavno očekuje da možemo sve! Mi moramo biti žene zmajevi! Jasno nam je svima kako su takva očekivanja okoline (a prečesto i obitelji) teška za nositi na svojima leđima ženama poduzetnicama. I želim im ovim putem poručiti da mi to ne moramo! Mi ne moramo biti žene zmajevi! Mi ne moramo uvijek biti besprijekorno sređene, imati kuću koja se sjaji, topli ručak na stolu svaki dan; biti uvijek dobre volje, biti uvijek nježne i pune razumijevanja, biti nesamostalne kako se on ne bi osjećao suvišnim; biti uvijek na raspolaganju svojoj obitelji; umanjivati naš poslovni uspjeh i govoriti da on nije toliko bitan. Spustimo danas taj teret na pod, dajmo po dio njega onima kojima i pripada. Podijelimo taj teret s drugima. Mi imamo potpuno pravo ne pripadati ženskom stereotipu našeg društva. Svaka od nas je drugačija i sve smo mi žene. Žene koje ujedinjuje proaktivni, kreativni, poduzetnički duh. Mislim da je potrebno promijeniti naš mentalitet u ovom pravcu i tada će nam usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza doći prirodno baš kao i dogovor na kavu s prijateljicom – objašnjava Tijana Debelić iz Rijeke.

Poduzetnica Asja Lajtman Bosilj iz Varaždina

Naša Loyalty članica Asja Lajtman Bosilj, vlasnica i direktorica tvrtke Avus d.o.o. iz Varaždina, drži da ljudi moraju naučiti kroz edukacije kvalitetno upravljati svojim vremenom te primjenjivati alate koji im pomažu u tome da bi uspješno kormilarili privatnim i poslovnim obavezama. A rado ih primjenjuje i u vlastitom životu.

U tome i menima i drugima pomažu mnoge tehnike iz poslovne edukacije Upravljanje vremenom, Worklife balance, Nošenje sa stresom te se tako kontinuirano poboljšavam. No, uvijek se pojavi dilema jesam li mogla drukčije, bolje, uspješnije tako da na odgovoru na ovo pitanje još uvijek radim. Vjerujem da upravo na tom izazovu rade i mnoge druge zaposlene žene, ne nužno samo poduzetnice – ističe Asja Lajtman Bosilj.

Poduzetnica Milena Matešić Lipovšćak iz Rijeke

Naša Loyalty članica Milena Matešić Lipovšćak iz Rijeke, vlasnica obrta Art IN Fuzija smatra da je pitanje uspješnog balansiranja žene između privatnih i poslovnih obaveza jedno od ključnih u suvremenoj civilizacijskoj povijesti.

Dok sam radila u obiteljskom obrtu Demetra prije dvadeset godina imala sam tada 31 godinu, te kćerku Barbaru od sedam kao i sina Jakoba od četiri godine. U to vrijeme nije mi padalo na pamet uključiti se intenzivnije u posao dok djeca ne stasaju, no stvarnost je pokazala drugačije, pa sam istovremeno odgajala djecu, organizirala sve njihove školske i vanškolske aktivnosti, gradila obiteljsku kuću, preuzela papirologiju ostale smislene i besmislene poslove i zaduženja u obiteljskom obrtu i htjela – ne htjela, ušla u kovitlac brojnih poslovnih i privatnih obaveza. Uspjela sam imati savršeno posložen iorganiziran dan jer sam radila svaku minute do kraja i mijenjala po 10-tak uloga kroz dan. Svoj mir sam našla sada kada sam samostalna poduzetnica, a djeca su odrasla, čak je moje poslove u obiteljsko obrtu preuzela kćera pa sam sada po prvi puta čitave dane orijentirana na svoj poslovni i privatni raspored. Mislim moj posao je moj život i to sam zapravo prava ja – opisuje poduzetnica Milena Matešić Lipovšćak.

Poduzetnica Danijela Medaković iz Zagreba

Naša Loyalty članica Danijela Medaković, certificirana EFT praktičarka, NLP master, POY praktičarka, Journaling terepeut, vlasnica platforme tapkanje.eu, idejna začetnica i urednica portala Inkubatorsrece.com sretna je što svoje poduzetništvo od prvog dana gradi uz supruga koji joj je i privatni i poslovni partner u životu. Mogu reći da sam blagolovljena što smo prve zajedničke korake poduzetništva suprug I ja gazili zajedno I mojim kretanjem u samostalno poduzetništvo znali smo što nas čeka. No priznaje da je unatoč tomu bilo izazova u njezinom životu s kojima se još uvijek “bori”.

Istina – bilo je dana kada smo bili na rubu izgaranja, da sam sjedila i plakala što to sve meni treba te da mi je bilo izrazito teško je. Ali s ljubavlju i razumijevanjem, koliko god to možda utopijski zvuči, riješi se sve. Najkvalitetniji način koji je pomogao meni te mojoj obitelji te pomirio u meni sve moje uloge je: biti opuštena, otpustiti perfekcionizam, kontrolu te postaviti prioritete. Ako znate što vam je važno i zašto vam je važno, automatski ste eliminirali jako puno stresa iz svoga života. Ako jurite kao muha bez glave i želite svima biti sve biti će vam teže nego što jeste.
Naravno ni kod nas nije to iz početka funkcioniralo i imali smo groznih situacija, ali baš kroz to razumijevanje i vježbanje raznih metoda organizacije uspijevamo. Moja djeca, iako su mala imaju svoja kućna zaduženja, moj suprug i ja djelimo ostalo te imamo gospođu koja dva puta mjesečno napravi generalku pospremanje u kući. Svoj raspored krojim tako da imam vremena za djecu, muža i sebe. I da, nekada odradim i 16 sati, ali to nam nije problem jer u globalu zajednica funkcionira. Znam da mnoge žene, imam ih u svom okruženju nemaju podršku muževa i da je sve na njima. Zato bi moja poruka bila prioriteti i vrijednosti! Poradite na njima i vjerujte da možete! – jasno poručuje poduzentica Danijela Medaković iz Zagreba.

Loyalty članica Jasna Vedrina iz Zagreba drži da su žene izrazito u poduzetništvu izložene izazovu kako uskladiti privatno i poslovno.

Poduzetnica Jasna Vedrina iz Zagreba

Posebno kada je tu i obitelj u kojoj neminovno žena obavlja neke ključne zadaće. Sve se to može uskladiti dobrom organizacijom vremena, sposobnošču razlučivanja bitnih od manje bitnih ili nebitnih dnevnih aktivnosti i vježbanjem samodiscipline. Zanimljivo je da ima dosta samohranih majki koje se odluče na vlastiti posao i rade to kvalitetno na osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo svoje djece – smatra poduzetnica Jasna Vedrina.

Poduzetnica Jasna Lovrec iz Štrigove

Naša Loyalty članica Jasna Lovrec, koja je poduzetnički angažirana u OPG-u Lovrec iz Štrigove, također izazovno balansira između privatnih i poslovnih obaveza. I smatra da se odličnim usklađivanjem te nadopunjavanjem s ostalim članovima obitelji može doći do učinkovitih rješenja.

Dobrom organizacijom sebe, svog poslovanja i obaveza koje žena ima sa obitelji. To zahtjeva veliku toleranciju partnera ponajprije i djece. Dobro je sve obaveze podijeliti s partnerom. Posao treba uskladiti da obitelj bude na prvom mjestu, ali ga nikako ne ugroziti. Jer posao donosi i prihode za cijelu obitelj – zaključuje Jasna Lovrec.

Poduzetnica Draženka Pleško iz Zagreba

Loyalty članica Draženka Pleško, po struci magistrica inženjerka animalnih znanosti, a po profesiji vlasnica i direktorica tvrtke Abeceda ljepote, u poduzetništvu je više od dva desetljeća, te smatra da je potrebno jako puno ženske vještine da bi se privatni i poslovni život uskladio do savršenstva.

Važno je izboriti se za sebe, koliko god to često bilo teško i ukrasti ipak nešto vremena za aktivnosti koje nisu vezane samo uz posao. Taj dio privatno i poslovno još nisam najbolje odvojila jedno od drugog, ali učim kako se barem na kratko „isključiti“ da ne razmišljam neprestano o poslu. Ideje stalno naviru pa ih zapisujem i prema mogućnostima realiziram pokoju – ističe poduzetnica Draženka Pleško koja je stalno u poslovnom pokretu i aktivnostima, tražeći načina i vremena i za privatni život.

Poduzetnica Jelena Hendić iz Dubrovnika

Uz žene i sa ženama kroz svoje poduzetništvo stalno je i naša Loyalty članicu Jelenu Hendić (31), poduzetnicu iz Dubrovnika, magistru novinarstva Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a koja je po profesionalnoj orijentaciji – urednica i vlasnica Hrvatskog modnog portala za osobe sa stilom Modni Izazovi. Također sam autorica knjige modnog sadržaja istoimenog naziva Modni Izazovi.

Organizacija je ključ uspjeha u svakom poslu, pa tako i u ženskom poduzetništvu. Vrlo je bitno znati organizirati poslovne i privatne obveze, a to najbolje rade osobe s čvrstim karakterom i stavom. To se prvenstveno odnosi na to kad se odluči nešto napraviti to se i napravi. Nema odugovlačenja, nedoumica i prepreka – ocjenjuje naša Loyalty članica Jelena Hendić, poduzetnica iz Dubrovnika.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp