Poslovnu neizvjesnost i krizu nakon korone možemo svladati stalnim poduzetničkim aktivnostima, networkingom i potragom za kupcima

Prema procjenama ekonomskih stručnjaka posljedice korona krize uzrokovat će pad hrvatskog BDP-a u dvoznamenkastom postotku, posljedice čega se posebice osjećaju s uništenom turističkom predsezonom, te iznimno lošim najavama za sezonu. Osim turističke djelatnosti koja je veliki zamašnjak domaćeg gospodarstva, pad potražnje za poduzetničkim uslugama i proizvodima, a samim tim i profitabilnosti poduzetničkih aktivnosti osjeća se gotovo u svakoj branši.

Zabrinjava činjenica koliko država troši vremena na teme koje su vezane uz politiku, izbore, razračunavanje s prošlošću, dok nam je budućnost poprilično klimava, te ulazi pred jedno od najizazovnijih vremena koji nam uslijed ekonomske krize slijedi. Potresi su sve iznimno osjetni u realnom sektoru, a punjenje budžeta bit će pravi podbačaj. Nema smjernica i učinkovitih mjera za sanaciju i prevladavanje stanja u gospodarstvu, a političke stranke se uvelike bave same sobom, što je dodatni uteg na i onako tešku situaciju u kojoj  BDP nezaustavljivo roni.

Onog čega se svaka poduzetnica i poduzetnik pribojavaju, već je uvelike na našim vratima – kriza i pad poduzetničkih aktivnosti, protiv čega se prije svega moramo boriti optimizmom, neodustajanjem, stalnim aktivnostima na tržištu.

Za poduzetnicu  i našu Loyalty članicu Tatjanu Plašćar Pećin (44), profesoricu kineziologije te trenericu modela vježbanja “Basic training for life”, koja je u poduzetništvo krenula prije pola godine, situacija nakon korone je izazovna, ali nikako bez učinkovitih rješenja.

– S obzirom da se situacija poslije izolacije normalizirala i mi smo mogli krenuti s treninzima u dvorani, jer dvorana ipak nudi drugačiji vid treninga, sprave, rekvizite a i komunikacija je drugačija. Planova za budućnost uvijek ima, no idemo korak po korak. Drago mi je da sam dio Centra poduzetnica i da ću imati priliku upoznati ostale poduzetnice koje također ulažu veliki napor u svoj posao te tako podjeliti svoja razmišljanja – puna je nade i optimizma poduzetnica Tatjana Plašćar Pećin, koja je priliku za promociju svog poslovanja pronašla upravo u našem centru i među našim članicama i članovima.

Naša Loyalty članica s Malog Lošinja Mirta Lozančić (52) u poduzetničkim vodama je sedam godina. Ova diplomirana ekonomistica, svoj je hobi pretvorila u poslovnu djelatnost – proizvodnju prirodnih proizvoda za njegu kože i kose, tj. preparativne kozmetike.  Jer otok Lošinj, na kojemu živi, daleko je poznat po svojoj prekrasnoj prirodi i više od tisuću biljnih vrsta poglativo ljekovitog bilja koje je postalo nadahnuće za izradu prvih kremica i pokretanje proizvodnje kozmetike naše Loyalty članice Mirte Lozančić. Puna je planova i ideja, koroni unatoč, koja je domaće poduzetništvo, poprilično “zdrmala”.

– Stalno u glavi „vrtim neki film“, smišljam nove proizvode, novi dizajn, kolekcije. To je ono što obožavam u ovom poslu, jako je kreativan i dinamičan. Ne dopušta vam da se uljuljkate, konstantno morate biti aktivni ako želite opstati na tržištu. Kod mene se u glavi stvori nekakva ideja i ona mi ne da mira sve dok je ne razradim i provedem u djelo. Međutim, situacija u kojoj smo se svi našli uslijed korona virusa je znak da na puno toga ne možeš utjecati koliko god se trudio i da su planovi tu da se mijenjaju. Ja sam za ovu godinu imala plan staviti na tržište novu liniju proizvoda. Velika sreća u tome je bila da sam bila dosta oprezna s tom idejom i da sam je stavila na čekanje čim sam vidjela prve znakove krize. S obzirom na ovu situaciju u kojoj većina poduzetnika jedva preživljava i isplaćuje plaće svojim djelatnicima moramo se snalaziti i smišljati načine kako prebroditi ovo razdoblje. Kod mene je „spas“ bio web-shop koji me je tijekom proteklih mjeseci, pa i sada, održavao iznad površine i zahvaljujući kojemu nekako održavam hladni pogon. Ono pozitivno što je proizašlo iz krizne situacije je otvaranje svog „uma“ prema nekakvim novim mogućnostima. Kod mene je to pokušaj osvajanja novih tržišta izvan Hrvatske na čemu sam fokusirana posljednjih mjeseci. Nažalost, hrvatsko tržište je premalo i to je također još jedan od problema hrvatskih poduzetnika – upozorava poduzetnica s Malog Lošinja Mirta Lozančić.

Naša Loyalty članica Milena Matešić Lipovšćak (51), inače magistrica fizičke kulture, iz Rijeke, poprilično je bila zatečena svim zbivanjima oko korone, te kako ona kaže “prohibicijske aktivnost” države spram poduzetništva. No, unatoč pesimizmu koji se sada osjeća, ova poduzetnica ima dosta razloga i za pozitivnu poslovnu energiju.

– Pronašla nove poslovne suradnike, uspostavila nove odnose i kontakte, iznjedrila nove ideje i planove za budućnost. Postkoronarno razdoblje definitivno ovisi o stupnju svijesti koja se ovime podigla nesumnjivo, a koji bi se trebao zadržati na najvišim vibracijama, ne samo kod nas nego na čitavoj Zemlji. Stvara se novi svijet i valja jako biti budan za sprovedbu novih ideja i njihovu prilagodbu isključivo u novonastalim okolnostima koje će nas pratiti. Imam jako dobar osjećaj da će sve biti u redu i svemir mi to doista i potvrđuje svakodnevno obasipajući me sa stotinama čudesnih situacija i rješenja. A normalizaciju kakovu takvu svega što nam se događa očekujem tek na jesen i to korak po korak – ističe naša Loyalty članica iz Rijeke Milena Matešić Lipovšćak.

Direktorica i vlasnica tvrtke D – Invoice doo i naša Loyalty članica iz Osijeka Laura Gergelj (45) po zanimanju je informatičar, menadžer i knjigovođa u koroni i sada nakon nje imala je puno posla i poprilično se “naradila”.

– Meni korona mogu reći nije smanjila poslovne aktivnosti. Čak ću reći da mi je dobro došla. Uspjela sam postaviti temelje za razvoj. Smatram da je i članstvo u Centru poduzetnica jedan temelj i važan komunikacijski kanal koja će mi pomoći u ostvarenju ciljeva kao što su: omogućiti i osposobiti što više mladih ekonomista da se bave knjigovodstvom,  omogućiti ženama u ruralnim krajevima rad od kuće i povećanje prihoda, omogućiti hrvatskim poduzećima lakše širenje na tržišta okolnih država – smatra naša Loyalty članica iz Osijeka Laura Gergelj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp