Ognjen Bagatin: I greškama se dolazi do uspjeha, ali pod uvjetom da od njih nešto naučimo

Kada je ove godine na pozornicu petog po redu Kongresa poduzetnica stao Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagati, Premium partner Ženskog poduzetničkog centra, malo tko je ostao ravnodušan na njegovo predavanje na temu „Greškama do uspjeha!“

Mogli bi ovdje nabrojati cijeli niz epiteta koji s razlogom krase karizmu ovog uspješnog poduzetnika, no jedna od najupečatljivijih dogodovština i živuće istine svog poslovnog puta bilo je nezaustavljivo i iskreno „razotkrivanje“ sebe, istinskog ljudskog bića koji ima svoje greške, padove, strahove i propitivanja.

Ali upravo je to najispravniji put za dolazak do uspjeha, što je kroz svoje predavanje ovaj ekonomist sa završenim MBA studijem na Cotrugli Business School, te prvi čovjek Poliklinike Bagatin koja se bavi estetskom i plastičnom kirurgijom, estetskom medicinom i dermatologijom, medicinskom kozmetologijom te stomatologijom, za više od 450 sudionica i sudionika Kongresa poduzetnica 2020. definitivo uspio „usaditi“ u mentalni sklop.

S razlogom je Ognjen Bagatin, koji je u svojoj bogatoj poduzetničkoj karijeri dodao i vlasništvo časopisa Poduzetnik, ali ponosno naglašava kao je i suorganizator konferencije “Poduzetnički Mindset” i suorganizator kongresa “European Patient Experience and Innovation Congress” zajedno s jednom od najbolji svjetskih klinika, a to je Cleveland Clinic, ostavio toliko dubok i nezaboravan dojam na sve koji su ga slušali na posljednoj poslovnoj manifestaciji ove godine prije nego li je korona zaustavila sve. Riječ je o svestranom poduzetničkom homo universalisu, koji u cijelosti opravdano izaziva divljenje svojim djelovanjem, lidership sposobnostima, svojoj poslovnom mudrošću, vizijom i proaktivnim humanim djelovanjem u zajednici, ne libeći se istaknuti nebrojeno puta da se do uspjeha dolazi preko grešaka.

– Iskreno, nisam nikad mislio da ću biti poduzetnik, ali kako sam odrastao uz oca koji je otvorio privatnu ordinaciju Bagatin iz čega je nastala današnja Poliklinika Bagatin, onda je to nekako bio “normalan” korak za moju braću i mene. Mogu se pohvaliti da sam već 12 godina poduzetnik i da imam nekoliko vrlo uspješnih projekata, ali najponosniji sam što sam obiteljsku polikliniku, zajedno s našim odličnim timom, uspio razviti od firme s jednim zaposlenikom do trenutnih 126 ljudi, od firme s 200.000 kn prometa do sada konsolidiranih više od 50 milijuna kuna prometa u relativno kratkom periodu od 11 godina – ističe Ognjen Bagatin koji je posljednih godina iznimno strastven u aktivnostima pozicioniranjem Hrvatske kao jake destinacije za zdravstveni turizam, kroz stvaranje jakih veza u domaćem zdravstvenom sustavu i brendiranjem prema inozemnim klijentima. Svjestan brojnih izazova koji leže u ovoj domeni brendiranja cijelog zdravstva, nekoliko je pravaca u kojima je ovaj iznimni poduzetnik angažiran.

– Iznimno je važno podizanje svijesti o investicijama u zdravstvenom sustavu vezanih za medicinsku struku, medicinske ishode, organizacijske inovacije, digitalne inovacije i sve što je povezano s time. Naravno, to sve je bitno i nama kao Poliklinici Bagatin kako bismo stvorili jači ekosustav u kojem je lakše uspjeti kao zdravstvena ustanova te omogućiti našem zdravstvenom kadru ostanak u Hrvatskoj. Svima nam treba biti važan cilj omogućiti uvjete za vrhunsko obavljanje usluge našim zdravstvenim djelatnicima (od prostora, tehnologije i organizacijskog dizajna), kako bi oni pak mogli obavljati vrhunsku zdravstvenu uslugu i zaštitu svim pacijentima. Upravo zato radimo Kongres “European Patient Experience & Innovation Congress” sa svjetskim prvacima u pružanja vrhunske usluge – Cleveland Clinic, kako bismo mi, ali i cijela Europa, mogli učiti od najvećih. Njihova logika je da, ako želiš pružiti vrhunsku zdravstvenu uslugu pacijentima, moraš prvo pružiti vrhunsku uslugu svom zdravstvenom kadru. Vezano za Časopis Poduzetnik i konferenciju, to je projekt u koji sam ušao kako bismo popravili “krvnu sliku” uspješnih priča koje se objavljuju u Hrvatskoj. Nama je misija od “Poduzetnika i svih onih koji stvaraju, napraviti lidere našeg društva”, a kako bismo to napravili, osmislili smo nekoliko načina komunikacije tih priča, a to je kroz Časopis Poduzetnik, kroz našu web stranicu: www.poduzetnik.biz, kroz konferenciju “Poduzetnički mindset” s našim programskim partnerom EY Hrvatska koji nas prate u svim projektima. S tom smo konferencijom baš napravili revoluciju pozitive prema našim poduzetnicima. I tu nismo stali! Već organiziramo i 4 konferencije za studente, s kojima nam je cilj, zajedno s poduzetnicima, inspirirati studente te ih potaknuti da pokreću svoje projekte, da ne razmišljaju kako je vani bolje, već da naprave sve što mogu kako bi ovdje stvorili (zajedno s nama) eko sustav u kojem oni sami mogu lakše uspjeti. Naš najnoviji projekt je emisija “Poduzetnički Mindset” koja će se emitirati svaki drugi ponedjeljak u “prime time” terminu u 20:00h na N1, a voditi će ju Poduzetnik i investitor, Saša Cvetojević. Ukratko, ovo je naš plan kako mi mislimo umrežiti poduzetnike i potaknuti naše gospodarstvo od čega će svi profitirati – opisuje ravnatelj Poliklinike Bagatin od kojega danas mnogi uče, upijajući njegove savjete, prateći njegovu karijeru, slijedeći njegova iskustva. I s pravom se pitaju – kako sve to stiže, kada dan ima samo 24 sata?

– Mislim da je odgovornost onih koji su nešto stvorili svojim radom i trudom da vrate zajednici i da jačaju ekosustav koji nas okružuje kako bi onima koji dolaze iza nas bilo lakše uspjeti. Bilo to kroz znanje, mentoriranje ili investiranje u projekte (financijsko svakako, no i svojim know how iskustvom te kontaktima). Kako stižem? Ne stižem sve, i jedini način da uspijem sve to izbalansirati je prioritiziranje uz konstantnu optimizaciju načina na koji radim. A osmijeh na licu ovisi isključivo samo o nama samima. Jedna od stvari koje ja koristim je samomotivacija i to svaki dan te planiranje, tako da što više stvari u svom rasporedu (i među prioritetima) mogu što bolje menadžirati. Najvažnija odluka od je uvijek gledati koje su prilike u svim nevoljama koje vam život priušti jer kada shvatite da vi odlučujete hoćete li biti sretni ili ne, a ne vanjske situacije, onda je sve ostalo lako. Ja doslovno biram da želim biti sretan i svaki dan radim na tome – s osmijehom ističe naš Premium partner i Dijamantni sponzor Kongresa poduzetnica 2020 kojega smo održali na Međunarodni dan žena u Zagrebu ove godine po peti puta kao najveće poslovnog okupljanje žena u poduzetništvu jugoistočne Europe. Tom prilikom naš sponzor i predavač Ognjen Bagatin šire je objasnio svima što stoji iza ovog uglednog branda usmjerenog, u prvom redu estetskoj kirurgiji, koja danas broji više od 250 različitih usluga i rješenja koja nudi prema više od 40.000 klijenata iz više od 80 zemalja svijeta.

– Vezano za Polikliniku Bagatin, to su 4 “divizije” na koje mi dijelimo naše poslovanje, a to su: 1. Estetska i plastična kirurgija (tu je i otorinologija, maksilofacijalna kirurgija, opća i plastična kirurgija te anesteziologija), 2. Estetska medicina i dermatologija, 3. Estetska i medicinska kozmetologija, 4. Stomatologija (oralna kirurgija, protetika, ortodoncija i endodoncija, te opća stomatologija). Kontinuirano unaprjeđujemo svoje usluge, kontinuiramo se educiramo i jedan smo od lidera pogotovo kod uvođenja novih usluga na tržite, I zato smo prepoznati kao najbolje rangirana dermatološka klinika u Europi od strane Global Clinic Ratinga, te prema IMTJ-u smo najbolja klinika na svijetu za estetsku kirurgiju 2017. i 2019., što je stvarno velika stvar.Referentni centar smo za sve svjetski priznate brendove za estetiku i stomatologiju, kao Reviderm, Allergan Aesthetic, Merz Aesthetic, Erchonia, General Project, Zeltiq, Venus, Planmeca, Straumann itd.. te kroz našu Polikliniku prođe edukaciju više od 400 doktora godišnje iz cijelog svijeta. No ono po čemu mi najviše želimo biti poznati je po pružanju vrhunskih ishoda liječenja i vrhunske usluge koje pružamo iako to nije lako, naš tim baš voli ovakve izazove i želi pokazati svijetu da jedna “mala” Hrvatska ima svoje igrače za igru u ovom sektoru – smatra Ognjen Bagatin dodajući da je jedan od temeljnih razloga zbog koji su njihove poslovne aktivnosti čine drugačije i konkurentijime od ostalih na realnom tržištu. A to je jasna viziju i misiju (#wecare), uz vrijednosti i organizacijsku kulturu na kojoj kontinuirano rade.

– U prvom redu kroz naš HR odjel (te naše interne i eksterne trenere) i našu edukacijsku platformu Bagatin Akademiju. Upravo to što se toliko educiramo, stručno (medicinski) te kroz razvoj „mekih vještina“, nas čini drugačijima od drugih. Naravno, činjenica da imamo sigurno najveći back office na tržištu Hrvatske i regije, nam olakšava da se naše medicinsko osoblje može što više posvetiti klijentima jer upravo back office radi sve što može kako bi zdravstveno osoblje moglo pružati što bolju uslugu našim klijentima/pacijentima. Uz to pokušavamo sve naše voditelje odjela uključiti što više u stvaranje strategije koja bi nam trebala pomoć da ostvarimo svoju viziju. To je maraton, ali bez toga ne vidimo da možemo biti lider na tržištu, ključ je u što većem uključivanju naših #Bagatimaca u razvoj organizacije. Mi surađujemo s mnogim konkurentima na tržištu i želja nam je da, umjesto da se međusobno natječemo, proširimo tržište kako bi svima bilo bolje i nadam se da ćemo uspjeti s time u budućnosti. Smatram da u Hrvatskoj ima jako puno prilika za rast tržišta, no to će se dogoditi samo i isključivo suradnjom između zdravstvenih ustanova – naglašava ravnatelj Poliklinike Bagatin ističući da ona već 25 godina radi na širenju svijesti o uslugama koje nudi.

– Na estetskom i medicinskomodjelu su nam 80% klijenata žene, od kasnih 20-ih pa nadalje. Na dentalu su nam pacijenti i muškarci i žene većino od 40 godina starosti pa naviše koji žele ili sačuvati svoje zube ili napraviti novi osmijeh i dobiti funkcionalnost koju nisu imali zbog gubitka nekih zubi. Godišnje imamo više od 8500 klijenata s trendom rasta – pojašnjava Ognjen Bagatin na čijem je poduzetničkom putu od ostvarenja ciljeva bilo dosta izazova. Ali na sreću savladivih.

– Vezano za menadžment segment koji ja radim, mislim da je najveća prepreka bilo neznanje, što sam radom, edukacijama i radionicama te vremenom uspio prevladati. Ali isto tako i kompenziranjem svojih slabosti dovođenjem vrhunskih stručnjaka koji su bolji od mene u stvarima u kojima ja nisam dobar, kao što je naš član uprave Bojan Pintarić, no i mnogi drugi lideri unutar organizacije. Nama je cilj stvoriti lidere koji kasnije mogu preuzeti vođenje ove organizacije. Naravno da to nije lak posao, ali je svakako nužan za uspjeh – ističe ovaj poduzetnik koji je unatoč situaciji u kojoj se trenutačno nalazi cijeli svijet zbog korona pandemije ima dosta planova prožetih investicijama te pozitivnim djelovanje.

– Vezano za Polikliniku, tu je svakako digitalizacija i automatizacija svega onoga što nam uzima vrijeme od našeg „core business-a“, a to su klijenti i briga o njima. Te kontinuirana optimizacija poslovanja, praćenje medicinskih ishoda, rast organizacije, rast kvalitete usluge kroz cijelo putovanje klijenta, te uvođenje novih usluga kao što smo sada uveli uslugu presađivanje kose gdje su se naši specijalisti i medicinske sestre educirali kod najbolji svjetskih stručnjaka. Svakako planiramo optimizaciju vođenja organizacije kroz veću uključenost tima lidera i doktora, kako bi stvarno mogli postati najbolja europska klinika za vrhunsku uslugu i razvoj stručnjaka (što je naša vizija). Planovi su ambiciozni i vrlo brzo ćete saznati u kojem smjeru idemo – zaključuje Ognjen Bagatin, naš Premium partner.

Zašto ste postali naš Premium partner i Dijamantni sponzor Kongresa poduzetnica 2020?

Ono što moram pohvaliti je odnos s liderskim timom Ženskog poduzetničkog centra koji smo stvorili u ovom vremenu suradnje i želim pohvaliti vaša nastojanja da osnažite žensko poduzetništvo. Kako su većina naših klijentica žene, mi želimo njima pomoći da ojačaju i uspiju kako bi Hrvatska rasla. To je jedan krug suradnje i ulaganja bez kojeg nema gospodarskog rast i probitka. Moja želja je da Hrvatska ima duplo veći BDP po građaninu do 2025. i od tuda donosim sve odluke. Ja želim da svatko ima duplo nego što ima sada i da angažmanom većeg broja poduzetnika i poduzetnica to možemo i ostvariti. Mislim da se i drugi poduzetnici moraju uključivati i razvijati naš ekosustav i zajednicu kako bismo potaknuli gospodarski rast. Upravo zato mi želimo našim primjerom to pokazati, baš zato smo i dijamantni sponzor Kongresa poduzetnica. Snaga je u vama! – vizionarski je poručio iznimni poduzetnik i naš Premium partner Ognjen Bagatin.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp