Kriza je idealna prilika za uspjeh, preslagivanje poslovnih odnosa i novu poduzetničku taktiku

U grčkom korijenu riječi kriza (od koje nam se odmah diže kosa na glavi jer automatski mislimo na nešto loše što se događa ili će tek biti) stoji i značenje – obrat, nova prilika, šansa.

U kriznim situacijama, poput i ove najnovije – uzrokovane korona virusom, mnogi će vidjeti razloga za pesimizam, loše raspoloženje, depresiju, ali ne i Snježana Ristić. Ova 68-godišnja iznimno angažirana poduzetnica koja je rođena u Istri te odrasla u Pazinu, sa stalnim prebivalištem od svoje devetnaeste godine života u Ljubljani, smatra da je sada, više nego ikada, odlična prilika da se preispitamo u osobnom i poslovnom svijetu, kako bi to iskoristili za naš put prema uspjehu. Strahovati i paničariti je nešto što definitivno ne trebamo osjećati, smatra ova iznimna motivacijska govornica, koja u svojoj bogatoj karijeri broji više od  desetak diploma i ceritifikata, sa zaključnim školovanjem za transformativnog osobnog i poslovnog coach-a, i to kako ističe, kod najvećih svjetskih učitelja današnjice.

– Radila sam u Narodnoj banci Slovenije, dakle u jednoj uobičajenoj birokratskoj strukturi, no moj duh i karakter su me odveli u poduzetništvo, gdje sam i sada. Prošla sam u posljednji tridesetak godina vrlo izazovno poslovno, ali i privatno razdoblje života, dotakla njegovo dno, te krenula od početka, smatrajući da nije vrijeme za odustajanje. Danas sam  sretnija nego ikadasa svojih skoro 70 godina, sretna sam majka, baka i prabaka, koja živi svoje snove, putujući svijetom, pomažući drugima, ako mi dozvolite i vama, ostvariti njihove snove. Koliko znam, jedina sam prabaka na svijetu, koja podučava online marketing – osvrnula se Snježana Ristić na svoj život ukratko, ističući da ju je u tom vrtlogu životnih (ne)prilika zahvatila i sudbina mnogih građana u Sloveniji – bila je među stotinama “izbrisanih” te je morala dokazivati svoje državljanstvo čak dvadeset godina uz ostalo i putem Europskog suda za ljudska prava. Svi ti izazovi su je odveli na realno tržište, gdje je krenula s trgovačkim aktivnostima.

– Čekajući da riješimo svoj status državljanstva u Sloveniji, započela sam svoje poduzetništvo koje je trajalo 20 godina. Otvorila sam jednu trgovinu robe široke potrošnje, nekoliko cvjećarnica, da bi na koncu moje trgovačko poduzeće Oscar imalo milijun eura prometa i 18 zaposlenih. I tada se u mojoj 59 godini života dogodio veliki preokret – sve je otišlo u stečaj pod teretom financijske krize koja je zahvatila svijet, a osjetila se uvelike i u Sloveniji – priznaje Snježana Ristić prisjećajući jeseni 2010. godine kada je posljednji ured zaključala i iza sebe ostavila svoje poduzetništvo zbog bankrota.

Dodaje da je bila ne samo u poslovnoj krizi, nego i životnoj. Tada nije znala primjerice da se na kineskom jeziku jednakim simbolima označavaju i kriza i šansa, što bi svatko, napominje, tako trebao i promatrati.

– Pala sam psihički zbog poslovnog sloma, siromaštva u kojega sam zapala, svadila sam se s Bogom zbog čega mi se sve to događa, raspala mi se obitelj, nisam znala što i kako dalje. Dvadeset godina poduzetništva stalno sam radila, pošteno, odgovorno, bez bolovanja, bez odmora, nastajala sam svima sve plaćati, biti disciplinirana, odgovorna, no na kraju sam ipak doživjela slom. Privatni i poslovni, te nisam znala što i kako dalje. Brak mi se raspao, djeca, na svu sreću koja su bila punoljetna, već su imala svoj život, a ja sam ostala sama, bez ičega i ikoga  uz sebe – sagledava Snježana Ristić svoj nekadašnji život, svjesna da je čekao tada izazovni put i napor da bi (pre)živjela.

Otvoreno progovara o pronalasku snage za novi poslovni i privatni život, ne libeći otkriti sva svoja iskušenja koja su nastala nakon poslovnog i osobnog bankrota. Počela je živjeti u maloj sobici hotela za azilante u Ljubljani, te nastojala preslagati život, aktivnosti i prioritete da bi krenula od početka.

– Prvo sam se obratila Bogu u smislu da pronađem svoj smisao, da znam što mi je misija na ovom svijetu, pokušala osluškivati svoj unutarnji glas za ono što jesam i što mogu raditi. Otišla sam u knjižnicu i počela jako puno učiti i raditi na sebi. Čitati veliki broj knjiga, jer se i moj socijalni krug nakon 20 godina djelovanja u poduzetništvu se totalno promijenio, Stoga su mi knjige pružale najbolje društvo, ali i objašnjenje zašto mi se sve dogodilo – što mi se dogodilo – ističe Snježana Ristić za koju je pravu životnu prekretnicu napravila knjiga Tajna, te je i dalje proučavala autore koji su govorili o svojim životnim izazovima i svladavanjima istih, među kojima je najveći utjecaj na nju imala autorica Mary Morrissey, kao i dr. Wayne W. Dyer, kojega smatraju ocem motivacije za uspjeh u životu.

Determinirana da napravi sve, samo da nađe izlaz iz krize, Snježana Ristić nastavila je čitati knjige spomenutih autora, ali i razvijala želju da se s njima osobno upozna, što joj je pošlo za rukom vrlo brzo krajem lipnja 2011. godine.

– Nakon točno sedam dana od kada sam saznala za rad kojega potpisuje dr. Wayne W. Dyer, ja sam ga upoznala i bila s njim u Međugorju. Prvo mi je rekao da je čudo biti bolestan, a sve ostalo je život kojega – moramo živjeti. Razgovor s njim mi je otvorio oči, otvorio mozak za ideje, otvorio volju za akcijama, dao motivaciju da krenem iznova. A to je za mene bilo nekoliko mjeseci kasnije dolazak u Los Angeles na seminar Mary Morrissey, kako bi okrenula novu stranicu života i preslagala svoje aktivnosti nakon propasti koju sam doživjela – priznaje ova poduzetnica.

Sa seminara na američkoj zapadnoj obali vratila se u Ljubljanu, uz veliko iskustvo i obilje dojmova, te s ugovorom vrijednim 24 tisuća američkih dolara o suradnji s Mary Morrissey, svjetski poznatom lidericom u osobnom razvoju, life coachingu i poslovnom savjetovanju.

– Tada je krenulo moje novo poduzetništvo u sasvim novom pravcu, s ciljem donijeti znanje koje je podučavala Mary Morrissey, u prvom redu u izgradnji vlastitog integriteta, ali i poslovnog uspjeha. Od tog trenutka do danas ulagala sam u sebe i izgradnju svojih potencijala kao trenera, ali i 2014. godine u moj Centar za osobni razvoj takozvani Dream builder Centar. Kriza je za mene značila doista doticanje dna, ali i novi početak kako za moj život, tako i moje poduzetništvo. Od tada do danas kroz individualni rad sa mnom i moje programe prošlo je više od 1.300 osoba. Održala sam veliki broj edukacija i obrazovnih tečajeva koje je poslušalo više od 10 tisuća ljudi, a kroz moje coach školovanje prošlo je pet generacija trenera. I ne kanim stajati – najavljuje Snježana Ristić koja se sprema na temeljima svoje poslovne i životne priče, iskustva, znanja i stalne aktivnosti svoje poduzetničke projekte proširiti i u Hrvatskoj, ali i područje jugoistočne Europe.

Te se trudi svima posvjedočiti i kroz vlastiti primjer ne odustajanja i ne posustajanja, da nam je uspjeh zajamčen, pa čak i kad nam kriza i na oko bezizlaznost situacije, usporavaju misiju koju želimo provesti do kraja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp