Damir Vujnovac iskustvo za poduzetništvo stekao je hodanjem pustinjom s Beduinima, boraveći u izbjegličkim kampovima Zapadne Sahare i komunikacijom sa zahtjevnim pregovaračima u Bejrutu

Posljednja tri desetljeća naš Loyalty član Damir Vujnovac (50) iz Varaždina, direktor i vlasnik tvrtke Orijentacije Plus, bavi se prodajom. Ili kako ovaj poduzetnik ističe - više od polovice njegovog života protkali su poslovi u rasponu od akvizitera do direktora prodaje i osobe koja brine o strateški važnim partnerima respektabilne tvrtke.

- I obrnuto, velik dio vlastitog života, vrijednosti i uvjerenja dao sam poslu koji stoji iza mene kao baza za sve što ću još za svog radnog i životnog vijeka učiniti. Jer pedeset mi je godina tek. Svoju poslovnu budućnost vidim u prijenosu stečenih iskustava svima kojima ona mogu koristiti - ističe vlasnik i direktor tvrtke Orijentacije Plus, osnovane prošle godine,  a nastale kako bi naš loyalty član Damir Vujnovac svojim hobijima dao pravni okvir.

- Posebice jer su prerasli razinu povremene zanimacije i neke vrste bijega od moje poslovne svakodnevice. Mogao bih sa zadovoljstvom reći da hobi pretvaram u posao. A moji su hobiji putovanje i pisanje. Dug je to put, pun raznih izazova, no s tridesetak dosadašnjih godina vrijednog rada, prodajnih i organizacijskih poslovnih aktivnosti i putničkih iskustava, tek prošle godine osnovana tvrtka ima kvalitetnu podlogu za daljnji kvalitetan razvoj. Edukacije i izdavaštvo programi su kojima se Orijentacije bave - pojašnjava ovaj poduzetnik koji za sebe kaže da je Varaždinec s poslovnom bazom u Zagrebu, ali i svugdje gdje god poslovne prilike postoje i svugdje gdje mogu sviti prijateljska gnijezda.

Napominje, zbog svoje velike ljubavi prema putovanjima i pisanju putopisa da je građanin svijeta. A upravo svoja iskustva koja je prikupio na brojnim globalnim adresama, sada učinkovito pretače u vlastito poduzetništvo.

- Tvrtka Orijentacije Plus bavi edukacijom kroz putopisna i poslovna predavanja te izdavaštvom sadržaja prvenstveno putopisno-edukativnog karaktera. Iskustva putovanja i boravka u pustinjama ili planinskim krajevima Bliskog istoka i Afrike, kao i urbanih sredina, prenosim u izvorno putopisnom obliku ili ih kombiniram s motivacijskim elementima koji utječu na razvoj osobnosti polaznika, a prijenos iskustava i informacija ljudima zainteresiranim da prošire svoje poslovne horizonte sastoji se od treninga prodajnih, komunikacijskih, pregovaračkih, prezentacijskih i općenito poslovnih vještina. Putopisna literatura za djecu (autor sam knjige Djeca Sahare, pokretač humanitarnoga projekta i urednik knjige Glas iz Sahare, te buduće knjige o djeci Kurdistana) pomaže djeci u razumijevanju udaljenih kultura i prihvaćanju različitosti u društvu, a roditeljima u odgoju i razvoju sustava vrijednosti u njihove djece - opisuje ovaj svestrani poduzetnik, putopisac i prije svega humanist.

Upravo su bogata poslovna iskustva Damira Vujnovca, kao i ona stečena na primjer tijekom hodanja pustinjom s Beduinima, boravkom u izbjegličkim kampovima Zapadne Sahare ili u pregovaranju sa zahtjevnim pregovaračima južnih bejrutskih četvrti, danas inspirativna poduzetnička podloga.

- Niz ovdje navedenih i njima sličnih iskustava kombiniram u svakodnevnom radu i životu općenito. Tako svojim putničkim iskustvima dodajem kvalitetu prijenosu poslovnih vještina, a poslovnim iskustvima pomažem putničkim i putopisnim te izdavačkim aktivnostima. Tim se jedinstvenim spojem iskustava razlikujem od ostalih koji se bave poslovnim edukacijama, pisanjem ili izdavaštvom. Jer našem tržištu, ali i našem životu potrebna su znanja i usluge koje pruža moja tvrtka Orijentacije Plus. Radi li se o poslovnim školovanjima i brušenju prodajnih vještina ili educiranju djece i mladih kroz približavanje vrijednosti drugih društava i udaljenih kultura, tržište postoji. Ponuda dodane vrijednosti nije uvijek prihvaćena širom raširenih ruku, no ima svoju publiku, ljude koji razmišljaju i razumiju, koji žele naučiti i napraviti više od uobičajenog, dići se iznad prosjeka. Ponekad je to teško mjeriti, no svaki je napor u smjeru dizanja kompetencija pojedinca i društva bitan, svaki pozitivan pomak u razmišljanju i našem dnevnom djelovanju u obitelji, radnoj sredini i društvu općenito važniji je no što bismo to na prvi pogled zaključili. Zato, osim strogo tržišnog razmišljanja, moramo misliti i na opću dobrobit i djelovati u smjeru koji ne donosi kratkoročnu korist samo nama nego dugoročnu svima. Zato korisnike usluga koje nudim vidim u cijelom našem društvu, od djece koja uče o životnim vrijednostima do njihovih roditelja, od mladih poduzetnika do onih iskusnih "poslovnjaka" koji žele osvježiti ili "izbrusiti" određene prodajne i komunikacijske vještine i razlikovati se od drugih. Vidim ih u svima onima koji cijene iskrenost, autentičnost i osobno iskustvo - jasan je ovaj poduzetnik koji ne skriva da je na njegovom poslovnom putu prošao nekoliko važnih lekcija koje bi preporučio svima da ih nauče ili barem ponove.

- Potpore za nabavu opreme za rad koje lokalne zajednice nude malim i mikro poduzetnicima važno je iskoristiti, kao i (za zainteresirane poduzetnike) besplatne edukacije poput onih koje organizira Ženski poduzetnički centar diljem Republike Hrvatske. Tako se lakše preskaču prepreke na koje poduzetnici nailaze bez obzira kakvim se poslovima bavili. Oni koji su koristili potpore za samozapošljavanje svjedoče o stvarnoj, konkretnoj pomoći društva nastajanju i razvoju novih poduzetničkih ideja. S preprekama neznanja i nerazumijevanja svih vrsta se nosimo svakog dana pa su te distrakcije postale uobičajen dio poslovanja i poslovne komunikacije - naglašava Damir Vujnovac, koji od ove godine također predaje i to najviše na temu uspješne prodaje u projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva kroz koji u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave, osigurava besplatne edukacije za poduzetnice i poduzetnike kao i sve one koji će to tek postati diljem Hrvatske.

Ovaj poduzetnik ne vidi da u poduzetništvu postoje prepreke (iako ih objektivno ima) jer ih smatra poticajem za sve one koji se znaju s njima nositi, u još boljem "bildanju" poslovnog karaktera.

- No, manje birokracije i servilniji državni aparat bitno bi olakšali svakodnevne poduzetničke izazove jer bismo tako imali više vremena i snage za razvijanje posla, za nove ideje i nove proizvode kojima ćemo se na tržištu natjecati.
Istovremeno, trening koji tako prolazimo čini nas jačima i spremnijima za razne udarce koje nam tržišna utakmica donosi. Priliku nas “starijih” u poslu vidim u edukaciji mladih koji, koncentrirani na razvoj svojih poslovnih ideja, nisu stigli naučiti vještine izvan svoje struke ili uskog područja interesa i zbog toga raspolažu manjim šansama za uspjeh posla koji je pred njima. Osim prilike, vidim to i našim zadatkom, misijom koju ne smijemo propustiti izvršiti jer prijenos konkretnih iskustvenih vještina među generacijama ne mogu nadomjestiti školski sustavi i mediji. Nove će generacije odlučiti što će od tih iskustava spojiti sa svojim idejama i vizijama svijeta koji će nastaviti graditi - komentira Damir Vujnovac, koji "kuha" puno toga za budućnost kojoj se veseli.

- Nastavljam putovati u područja koja mi omogućavaju neposredan kontakt s ljudima nama manje bliskih društava, životnih navika i kultura ne bih li i dalje učio pa nove informacije i znanja implementirao u novim poslovnim i životnim situacijama. Radujem se razvoju izdavačkog krila poslovanja moje tvrtke i davanju šanse novim putopiscima da dopru do čitalačke publike koju zaslužuju. U planu su i edukativna izdanja za sve one koji žele nadograditi naučeno na predavanjima ili jednostavno imati podsjetnik na ono što je važno u prodajnom poslu. Sve djelatnosti tvrtke Orijentacije Plus moraju se u sljedećih pet godina raširiti izvan granica hrvatskog tržišta – poslovne edukacije u zemlje našeg okruženja, a internacionalizacija izdavačkog programa nema granica jer joj je tržište cijeli svijet - zaključuje ovaj poduzetnik.

 

Zašto sam se odlučiio na Loyalty članstvo u Ženskom poduzetničkom centru?

Nakon svega ovdje navedenog, vjerujem da moj odgovor da me privukla dobra energija Ženskog poduzetničkog centra neće biti neobičan ili neshvatljiv. Uza sve racionalne argumente koji su kvalitetna pretpostavka naše suradnje, ovaj instiktivan je nešto što može ili treba prevagnuti. Loyalty članom sam postao ne bih li na taj način vratio povjerenje koje mi je ukazano uvrštenjem u tim predavača na edukacijama za poduzetnice i poduzetnike u Hrvatskoj. Drago mi je biti dio tima i poduzetne atmosfere koju centar uspješno gradi i razvija - opisuje svoje razloge za loyalty članstvo Damir Vujnovac, poduzetnik iz Varaždina, vlasnik i direktor tvrtke Orijentacije Plus.

Facebooktwitterlinkedin