Izvrsni učinci našeg projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva zahvaljujući velikom zalaganju naših članica i članova diljem Hrvatske

Za uspješan proboj na realnom tržištu potrebno je prije svega puno poduzetničkog znanja, osobnih vještina u prodaji, ali i ostalim segmentima tržišnog komuniciranja, kvalitetan networking te nezaobilazno potpora sustava, posebice lokalnih sredina u kojima vlasnice i vlasnici tvrtki i obrta djeluju.

Sve to je uspio objediniti naš projekt Grad – prijatelj ženskog poduzetništva koji se učinkovito provodi više od četiri godine. Krenuli smo s gradovima Zagreb, Zaprešić, Lipik i Nova Gradiška, a danas se u našem velikom društvu jedinica lokalne uprave i samouprave – prijatelja ženskog poduzetništva nalaze još i gradovi Vukovar, Pakrac, Sisak, Petrinja,  Jastrebarsko, Poreč, Prelog i Daruvar, uz Međimursku, Varaždinsku te Krapinsko zagorsku županiju koje nas također podržavaju.

Projekt je pomogao da je 1/3 sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke ili obrte nakon naših edukacija kroz ovaj projekt, 2/3 uspješno pohađa besplatne edukacije Poduzetničke akademije. 1/2 ostvarilo je kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. 1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili.

A da je učinak što ga projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, jedan od prvih koje je kreirao Ženski poduzetnički centar, ima neoborive dokaze kreativnog i kvalitetnog učinka u lokalnim zajednicama svjedoči i netom završeni prvi ciklus edukacija Poduzetničke Akademije u Daruvaru. Prvi je modul ovog našeg obrazovnog ciklusa uspješno pohađalo čak 14 sudionica kojima je u ime Grada Daruvara – Grada prijatelja ženskog poduzetničkog centra uvjerenja uručio gradonačelnik Damir Lneniček, najavljujući pozitivne vijesti o nastavku edukacija i u 2020. godini.

– Za nas nije bilo dvojbe kada smo se upoznali s učincima projekta da isti zaživi i u Daruvaru, koji je uvijek snažno podupirao poduzetnike, posebice žene. Edukacije su važan temelj učinkovitoga djelovanja na realnom tržištu jer vlasnici tvrtki i obrta moraju biti spremni na sve izazove, imati kvalitetne informacije o onome što se zbiva na tom istom tržištu, ali i znati se postaviti prema izazovima koji dolaze pred njih, te kvalitetno odgovoriti i ponuditi rješenja. A upravo to su omogućile edukacije koje smo cijelu 2019. godinu imali u Daruvaru kroz suradnju sa Ženskim poduzetničkim centrom te mi je osobno veliko zadovoljstvo najaviti da se edukacije – drugi modul Poduzetničke akademije, nastavlja i u 2020. godini – kazao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček tijekom podjele uvjerenja nazočnim sudionicama.

A Daruvar je postao Grad prijatelj ženskog poduzetništva zahvaljujući velikom zalaganju i nesebičnoj potpori naše članice Snježane Sabo, koja je ujedno i Ambasadorica Kongresa poduzetnica 2020. Upravo zahvaljujući njezinom velikom angažmanu kao i promociji projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, uprava Daruvara s gradonačelnikom Damirom Lneničekom, brzo je prepoznala sve kvalitete našeg rada u lokalnoj zajednici i pružila nam ruku suradnje.

– Doista sam sretna da sam i kroz moj skromni obol mogla pomoći  razvoju projekata Ženskog poduzetničkog centra, posebice jer sam se i sama kroz pohađanje edukacija uvjerila koliko su one potrebne, ali i dobro došle svakoj sadašnjoj i budućoj poduzetnici i poduzetniku. Sretna sam što su ove edukacije pomogle ženama koje su poduzetništvu ili će to tek biti s područja Grada Daruvara, nego i okolnih mjesta, čak i ostalih županija. Sigurna sam da ova priča ima svoj učinak i na realnom sektoru kroz veću profitabilnost poduzetničkih projekata žena, ali i podizanja znanja i informiranosti o svemu što poduzetništvo nudi. Sretna sam što projekt ide dalje i što se družimo i u 2020. godini na edukacijama kako za sadašnje tako i buduće poduzetnice – istaknula je Snježana Sabo, polaznica edukacija te projektna managerica za Grad Daruvar.

Ni ostale sudionice edukacija u Daruvaru iz prvog modula Poduzetničke Akademije, financiranu iz proračuna grada, a u provedbi Ženskog poduzetničkog centra, nisu skrivale oduševljenje sadržajem, temama, kao i usvojenim znanjima s netom okončanih predavanja za 2019. godinu.

– Uživala sam u svemu što ste nam predavali, dosta sam toga naučila, dosta sam toga potvrdila da sam znala od ranije i radila kako treba, a puno nedoumica ste mi riješili i pomogli da dođem do novih ideja za vlastite poslovne projekte. Svaka tema predavanja je bila zanimljiva i “iskoristiva” u realnom svijetu na svoj način, te je sigurno dobila primjenu i u mom poduzetništvu. Sretna sam što smo svi skupa na edukacijama puno toga zajednički rješavali, komentirala i prije svega usvajali na znanje što je poseban pozitivni dio edukacija kojima se radujem i na koje ću dolaziti i u 2020. godini – komentirala je Andrijana Vinković, vlasnica cvjećarnice Andy iz Daruvara.

Iznimno predano sudjelovanju na edukacijama posvetila se i Dragica Šarić, koja iza sebe ima veliko poduzetničko iskustvo, ali i brojne naučene lekcije upravo na vlastitim primjerima iz poslovanja. Dolaskom u Daruvar poželjela je nešto naučiti i iz iskustva te temeljem znanja ostalih u poduzetništvu. I kako ističe – nije pogriješila.

Edukacije su iznimno poučne i motivirajuće za svakoga tko i najmanje promišlja o poduzetništvu. Čak i oni koji se puno kolebaju, nakon ovih edukacija sigurno bi se odlučili pokrenuti “nešto svoje”, a da ne govorimo o nama koji smo već iskusili realno tržište – edukacije pomažu da budemo još odlučniji u svojim poslovnim nakanama, te naravno uspješniji. Tko god je došao na edukacije, ukratko – profitirao je. Ja osobno mislim da ću se opet vratiti u poduzentištvo jer je jako dobro biti “svoj gazda”, a odličnu pripremu dobila sam za novi početak upravo kroz ove edukacije. Motivaciju, puno znanja, a lagano primljenjivo – smatra Dragica Šarić.

A edukacije i njihov sadržaj ostavile su pozitivan dojam i na Leonidu Kifer, koja iako nije u poduzetništvu, o njemu želi što više učiti i stjecati znanja.

– Osobno sam jako zainteresirana upravo za poduzetništvo u žena, za koje smatram da treba potporu svih nas pa i kroz ovakve projekte kakvi su pruženi kroz suradnju Grada Daruvara i Ženskog poduzentičkog centra. Međusobno se također žene trebaju podupirati, surađivati i povezivati radi zajedničkog rada i projekata, a edukacije su jedan od takvih projekata gdje je to ostvarivo. Pronašla sam sebe u svemu ovome, a iako nemam sama svoju tvrtku ili obrt, držim da po svojim osobinama, volji za rad i kreiranje projekata, definitivno imam “poduzetničku krv” u sebi i to od rođenja – naglasila je polaznica edukacija Leonida Kifer.

S puno pitanja i nedoumica oko poduzetništva i ulaska u poduzetničke vode na prvu edukaciju u Daruvaru stigla je i Svjetlana Lovrenčić, da bi nakon posljednje edukacije koju je poslušala u 2019. njezina odluka o tome da bude “sama sebi šef” toliko ojačala, da je samo pitanje dana kada će pokrenuti vlastiti poduzetnički projekt.

– Ja ću definitivno završiti na kraju u poduzetništvu, iako sam trenutačno u dosta promišljanja o svojoj karijernoj opciji za budućnost. No nju definitivno vidim rješenom i to baš kroz pokretanje vlastitog poduzetništva za koje su mi krila raširena u slobodnom letu upravo zahvaljujući i edukacijama koje sam poslušala kroz cijelu ovu godinu. Mislim da je to za mene najbolji izbor kojega mogu profesionalno napraviti i vjerujem da vrlo brzo krećem. Edukacije su mi dale puno novih znanja, informacija, ali i motivacije da krenem. I definitivno vjerujem u veljači iduće godine krećem s vlastitim poduzetničkim projektom – najavila je buduća poduzetnica Svjetlana Lovrenčić.

A i mi zahvaljujući velikoj potpori i suradnje s Gradom Daruvarom krećemo s novim, drugim po redu modulom Poduzetničke Akademije u tom Gradu – prijatelju ženskog poduzetništva i to već sredinom veljače 2020. s novih 12 besplatnih edukacija za sve sudionice i sudionike koji nam se pridruže u novom obrazovnom ciklusu. Jer znanje je jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem, a u suradnji s Gradom Daruvarom upravo nam je to cilj i u nadolazećem vremenu.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp