Grad prijatelj ženskog poduzetništva osnažuje sve više žena na vlastite projekte i aktivnosti realnog tržišta

I dok brojimo petu godinu postojanja projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva koji se provodio i provodi u 12 gradova Hrvatske, te uz potporu tri županije  (Vukovar, Nova Gradiška, Lipik, Pakrac, Daruvar, Sisak, Zaprešić, Petrinja, Zagreb, Jastrebarsko, Prelog, Senju te Međimursku, Varaždinsku te Krapinsko zagorsku županiju) s proljeća ove godine njemu se pridružio i to vrlo svestrano i učinkovito – grad Poreč – Parenzo.

Riječ je o projektu kojega Ženski poduzetnički centar provodi u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave s ciljem podizanja kompetencije poduzetnica i poduzetnika na realnom tržištu, jačanja profitabilnosti i ostvarivanja iste, povezivanja i zajedničkog rada, ali i osiguravanja većeg broja informacija za sve one koji tek žele otkriti poduzetništvo i njime se baviti kao svojim karijernim izborom.

A Grad Poreč – Parezno ne samo da je dao svestranu potporu tim našim naporima, nego je i najavio buduću još razgranatiju suradnju, iniciranu ovog proljeća zahvaljujući velikom razumijevanju Morene Mičetić – Fabić, pročelnice za gospodarstvo. Ujedno je u tom istarskom gradu, među prvima na našem najvećem poluotoku, upravo okončan prvi modul Poduzetničke Akademije, u sklopu kojega je Grad Poreč financirao, a Ženski poduzetnički centar provodio besplatne edukacije za poduzetnice s područja poreštine, ali i sve one žene koje to tek žele postati.

Učinci sjajni, što nije propustio pohvaliti ni gradonačelnik grada Poreča – Parenzo Loris Peršurić, predajući polaznicama uvjerenja o uspješno završenoj prvoj godini Poduzetničke Akademije.

– Poreč je bio i ostalo grad poduzetnica i poduzetnika, stoga je razumljivo i naše sudjelovanje u ovom projektu. Puno radimo kako bi pomogli vlasnicima tvrtki i obrta s našeg područja da budu što konkurentniji i naravno – što profitabilniji, a uvjereni smo da će u tom pravcu pomoći i znanja koja su polaznice prvog modula Poduzetničke Akademije dobile kroz predavanja i edukacija tijekom 2019. godine. Nastavljamo dalje na krilima odličnih dojmova i interesa kojega imaju poduzetnice, ali i sve one žene koje će tek to biti, sa željom da i to bude mali korak naprijed kojega Grad Poreč – Parenzo pruža svima na realnom tržištu – ocijenio je gradonačelnik Loris Peršurić uručujući za čak 17 polaznica uvjerenja o uspješno završenoj prvog godini edukacije.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva do sada je u svojih nekoliko godina provedbe pomogao da je 1/3 sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke, dok je 2/3 uspješno pohađalo besplatne edukacije Poduzetničke akademije.

1/2 polaznica i polaznika ostvarilo je kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. 1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili.

Odlični rezultati ostvareni su i u Poreču, a svoje zadovoljstvo edukacijama nisu skrivale ni same poduzetnice kao i one koje će to tek postati nakon završenog prvog ciklusa predavanja.

Među prvima Meri Živković, koja trenutačno radi u turističkom koncernu Valamar, ali uz želju da kroz edukacije koje je poslušala jednog dana osnažena i znanjima koja je usvojila, krene prema vlastitom poduzetništvu.

– Sigurna sam da ću jednog dana i ja biti ta koja će jednog dana imati nešto svoje u biznisu, koja će zapošljavati i vlastite radnike. Edukacije su bile iznimno zanimljive i sretna sam da sam dobila tu priliku da ih poslušam i da u njima sudjelujem. Moram naglasiti da mi se posebno svidjela opuštena atmosfera i ugodno okružje uz druge žene, što me je posebno motiviralo da dolazim – iznijela je svoje dojmove edukacijama mlada, buduća poduzetnica Meri Živković.

A njoj se u pozitivnim dojmovima svime što je poslušala tijekom 2019. godine na edukacijama koje financira Grad Poreč, a provodi Ženski poduzetnički centar pridružila i Anita Velagić, koja također radi u Valamaru, ali svoju “sudbinu” na dulje staze vidi upravo u poduzetništvu. Željna dočekati proljeće naredne godine kada se ponovo okupljamo na edukacijama u Poreču, sretna je što je nazočila prvom modulu Poduzetničke Akademije i usvajala nova znanja koja će joj dobro doći.

– Bilo je jako zanimljivo i poučno, a sretna sam što odlučila odvojiti vrijeme kako bi došla i sudjelovala na edukacijama koje su mi donijele nova znanja i nove informacije koje će svakako dobro doći u mom budućem radu. Bilo je interesantnih tema, područja, te praktičnih primjera koji su mi se posebno svidjeli i dodatno motivirali da dolazim i dalje na edukacije – jasna je polaznica Anita Velagić, poručujući da stiže i na proljeće 2020. na nove cikluse edukacija.

Barbara Novak nije požalila što je u 2019. godini odvojila svoje vrijeme, trud i enegiju da bi sudjelovala u edukacijama te na koncu i uspješno završila prvi modul Poduzetničke Akademije.

– Ja imam tvrtku već godinama i znam dosta izazova koje pokazuje realno tržište, ali planiram i nešto drugo, imam nove ideje. Naime do sada sam se bavila isključivo turizmom, ali nova znanja uvijek dobro dođu da “poguraju” nove ideje, a upravo sam njih dobila na ovim edukacijama i bile su mi od velike koristi. Radujem se da ću i iduće godine moći dolaziti i radujem se svemu što ću naučiti na edukacijama – ističe poduzetnica Barbara Novak.

Iskustva na realno tržištu ima i “prekaljena” poduzetnica Lorena Močibob, ali kako naglašava, znanja i informacija bez obzira na prijašnja iskustva, nikada nije dovoljno. Stoga je redovito i s velikim entuzijazmom poslušala sve naše edukacije i zaključila jednu glavnu misao – radujem se svemu što još dolazi u ovom projektu.

– Poduzetnica sam već 15 godina, ali edukacijama me je uz ostalo i privukla ciljana skupina kojoj se projekt obraća – a to su žene u poduzetništvu, što sam i sama. Žene koje više nisu ostavljene “po strani”, da nismo u manjini, da nismo više bez potpore, zajedničke suradnje, bez međusobnog uvažavanja i drago mi je da sam to osjetila i dobila na ovim edukacijama. Ovo je projekt koji mi govori da se konkretno može napraviti nešto za žene (ne samo u poduzetništvu nego i inače) kada se to hoće i imate moju punu potporu – ocijenila je poduzetnica Lorena Močibob.

Njezino mišljenje dijeli i Sabina Raduš, koja iako u visokoj trudnoći, nije odustala od pohađanja edukacija. I dok broji dane do dolaska na svijet njezine prinove, uvjerenje o uspješno završenom prvom modulu edukacija je već u njezinim rukama.

– Radim u jednoj vinariji jer sam vinar po struci, ali radim u odjelu izvoza i vodim prodaju na inozemnim tržištima. No moj dolazak ovdje i na edukacije znači da sam odlučila napokon nešto napraviti na sebi, privatno i poslovno. Jer svaka edukacija, posebice u ovom formatu, koja pruža dosta znanja, informacija, pa čak i vještina, pravo je bogatstvo koje bi bila šteta ne iskoristiti. Ujedno kroz sve što usvojimo da bi usavršili samog sebe, upoznaš nove ljude, čuješ inspirativne priče, naučiš i nešto o sebi i najvažnije od svega – ulažeš u sebe. I ono što je jako važno – nikada se ne zna – možda i ja postanem poduzetnica. Volim moj posao i uživam u njemu, ali treba misliti i na budućnost – komentirala je Sabina Raduš.

Graciela Bićanić radi u srednjoj školi kao profesor ekonomskih predmeta, a na edukacije je došla kako bi i svojim učenicima mogla nešto novog prenijeti i dati novu vrijednost svojim predavanjima.

– Ono što me je potaknulo da radim na sebi i naravno usavršim svoja znanja, svakako je želja da i moji učenici nešto dodatno dobiju kroz sve što sam poslušala uz vas i na vašim edukacijama. Jer su ovo znanja koja su hvale vrijedna i dobro došla – poručuje profesorica spremna na usvajanja  novih znanja, baš kao i njezini učenici.

Irijana Babić radi u jednoj porečkoj banci već tri desetljeća, ali je u “privatno” vrijeme poduzetnica i najveća potpora svom suprugu poduzetniku, kao i kćerki koja stasava sa željom da se također bavi poduzetništvom.

– Već 15 godina vodim knjigovodstvo mom suprugu obrtniku, pa sam mu i kroz ovu edukaciju željela unaprijediti poslovanje, a svakako s radošću polažem i sve moje nade u kćerku koja je trenutačno na drugoj godini studija poduzetništva i kojoj će također informacije koje ću s njom podijeliti s vaših edukacija dobro doći u karijernom razvoju. Prikupila sam puno informacija s edukacija, kako radi mojih znanja tako i onih koje želim da ima moja kćerka. Sve sam zapisivala i predat ću bilježnicu kćerki na daljnju uporabu – objasnila je svoje motive za educiranjem Irijana Babić.

Tamara Popović Banko završila je specijalistički studij poduzetništva, no znanja u njenom “poslovnom portfelju” nikada nije dovoljno, pa se odlučila ovog proljeća pridružiti se također edukacijama koje financira Grad Poreč, a provodi Ženski poduzetnički centar.

– Moji roditelji su poduzetnici, roditelji moga supruga su također poduzetnici, tako da sam oduvijek u tome, a također uvijek me i nešto novo zanima, pa nisam drugačije niti mogla. Poduzetnički poziv je očito svugdje oko mene, pa je razumljivo i da sam se došla educirati i nije mi žao što sam se na to odlučila – zaključuje poduzetnica Tamara Popović Banko.

Novi ciklus besplatnih edukacija za poduzetnice i sve one žene koje to žele postati u suradnji s Gradom Porečom bit će organiziran u proljeće 2020. godine, a sve informacije o sudjelovanju mogu se dobiti na info@poduzetnica.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp