Što sve žene koje nemaju granice u glavama, mogu napraviti radi zajedničke suradnje?

Proslavili smo Svjetski dan poduzetnica

Promocijom knjige “Što donosi sutra?” prvog futurističkog vodiča za poduzetništvo jugoistočne Europe, te uz obilje ostalih sadržaja, u nazočnosti više od 250 gošći i gostiju pristiglih iz Hrvatske i regije, u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma Zagrebu proslavljen je Svjetski dan poduzetnica. Proslavu su uveličale, uz brojne goste, u prvom redu poduzetnice i poduzetnike, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić, izaslanica gradonačelnika Zagreba mr. sc. Katarina Milković, kao i zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koje su svojim inspirativnim govorima pozdravile nazočne na proslavi.

– Osobno radim u timu kojeg pretežito čine žene. Zajedno s njima osmišljavam i provodim projekte usmjerene na jačanje poduzetništva, čiji važan i neizostavan dio čini poduzetništvo žena. Upravo je u tijeku projekt na koji sam izrazito ponosna pod imenom Promocija poduzetništva kojim se, između ostalog, promovira i provodi niz aktivnosti usmjerenih upravo na jačanje ženskog poduzetništva. Vjerujem da ćemo tako pokrenuti još jedan mali kotačić promjene započet davno, davno prije rođenja svih nas ovdje prisutnih, ali neizostavan za sve one žene koje tek počinju razmišljati o uključivanju u svijet poduzetništva i kojima trebamo svi skupa dati podršku kako bi se na taj korak i odlučile – istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta upućujući okupljenim poduzetnicama potporu i želju za uspjeh na putu kojim hrabro koračaju, snagu da ne posustanu te hrabrost da potraže podršku kada se suoče s izazovima.

Uz projekte Ženskog poduzetničkog centra i sadržaje promocije žena u poduzetništvu tri godine je već i Grad Pakrac, koji je prošle godine proslavio i 200 godina organiziranog poduzetništva na svom području. To je posebice značajno, ako se zna da je upravo ovaj zapadnoslavonski grad pretrpio u Domovinskom ratu najviše stradanja i ratne štete odmah nakon Vukovara.

– U Pakracu se jako puno radi za žene u poduzetništvu, ali ne samo za njih, nego za sve koji imaju svoje tvrtke i obrte. Znamo, želimo i hoćemo za poduzetnike ne samo u našem gradu, nego i u Hrvatskoj, napraviti sve što možemo da bi im bili pri ruci, pokazali koliko nam znače. I moj suprug je poduzetnik te iz vlastitog primjera znam koliko je odricanja, zalaganja i discipline potrebno za poduzetnički uspjeh. Suradnja koju imamo sa Ženskim poduzetničkim centrom dodatni je poticaj stvaranju bolje klime i uvjeta za razvoj poduzetništva, te smatram da smo u Pakracu napravili potrebne pomake da svima bude bolje. I nastavljamo zajednički prema tom cilju i nadalje – kazala je u svom govoru na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

– Gotovo pet godina smo uz projekte i sadržaje Ženskog poduzetničkog centra, jer i mi sami u Novoj Gradiški upravo u ženama u poduzetništvu vidimo veliki potencijal. Smatramo da zajedničkim radom i aktivnostima jedino možemo doći do željenih ciljeva, a naša suradnja sa Ženskim poduzetničkim centrom već je kroz godine koje smo odradili skupa to i pokazala – kroz edukacije koje je financirao Grad Nova Gradiška, a provodio centar, kroz organizirane nastupe naših vlasnica tvrtki i obrta na Poduzetničkom sajmu Kongresa poduzetnica, ali prije svega kroz zajednički kreirane projekte na lokalnoj razini. Radujem se što smo u proračunu za 2020. godinu pronašli nova sredstva za financiranje zajedničkog rada i želja nam je da i u budućnosti tako ostane – kazala je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške u svom obraćanju nazočnima na proslavi Svjetskog dana poduzetnica.

Na proslavi Svjetskog dana poduzetnica predstavljen je i projekt Ambasadorice Kongresa poduzetnica 2020,  u kojemu su dr. Mirjana Semenić Rutko, vlasnica privatne ginekološke ordinacije i Vu Life centra iz Vukovara, Marijeta Matijaš, vlasnica tvrtke Kreacija iz istarskog mjestu Banjole u općini Medulin, Petra Martinko, vlasnica Centra za edukaciju stranih jezika “Latina” iz Zagreba, Snježana Sabo iz Daruvara, Daniela Pavić, vlasnica tvrtke ODINA Asistencija iz Osijeka, Ana-Marija Špicnagel, vlasnica tvrtke IPS Konzalting d.o.o. iz Siska, Ljiljana Rabik, vlasnica tvornice “Zlatna nit” iz Slatine, te Jelena Bikić, vlasnica obrta Silvan iz Dugopolja pokraj Splita.

Riječ je o ženama u poduzetništvu koje svojim predanim i iznimnim radom dokazuju da žena može sve što poželi, a međusobno povezane kroz Ženski poduzetnički centar te djeluju s misijom ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u gospodarstvu ovog dijela Europe te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru, a što kulminira upravo održavanjem petog po redu, Kongresa poduzetnica na Međunarodni dan žena 08. 0žujka 2020. godine.

U nastavku proslave Svjetskog dana poduzetnica bilo je više riječi o knjizi “Što donosi sutra?” koja daje prognostiku mogućih sadržaja budućnosti koje nas očekuju na ovim prostorima u nekoliko kategorija života (odgoj djece, tržište rada, medicina, međuljudski odnosi, potraga za klijentima, prodaja proizvoda i usluga, razvoj tehnologije…), a posebice u poduzetništvu.

KNJIGU MOŽETE NARUČITI PUTEM ON LINE OBRASCA OVDJE

Jer dok je „svijeta i vijeka“ ljude je zanimala budućnost, ne samo da bi znali što dolazi, nego kako bi se što bolje pripremili na ono što slijedi. Futurologija kao znanost stoga je postala važnim dijelom ne samo poslovnih propitivanja, nego i preslagivanja privatnih života sukladno predviđanjima koje donosi. Napose i onima koje autorica knjige „Što donosi sutra?“ Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra i vlasnica te direktorica tvrtke Expert Product d.o.o. predviđa kroz sljedećih nekoliko desetljeća.

Više o knjizi govorili su recezenti prof. dr. Velimir Srića, mr. Branko Pavlović te urednica knjige Slavica Šipicki.

– Knjiga govori o budućnosti poduzetništva, a da bi netko govorio o budućnosti, jako dobro mora poznavati sadašnjost i sadašnje trendove. Autorica knjige je zaista jedna izrazito obrazovana, uporna i snažna žena, uz to je divna i hrabra majka i izuzetna poduzetnica koja je kroz svoj dosadašnji rad to područje ”doktorirala” pa vjerujem da se pisanje ove knjige zapravo i nametnulo kao logičan slijed u njezinoj karijeri. Svakako bih istaknula ono što sam naučila tijekom naše dosadašnje zajedničke suradnje na Kongresu poduzetnica i Poduzetničkom sajmu, ali i tijekom ostalih aktivnosti i projekata Ženskog poduzetničkog centra, a to je činjenica da kada se žene udruže, kada nisu jedna drugoj protivnice, već podrška, ništa i nitko im ne može stati na put, nitko ih ne može zaustaviti, a samo im je nebo granica. Sanela Dropulić  je upravo jedna od onih žena koja će svakome pružiti ruku i dati potporu, neće gledati drugu pametnu i sposobnu ženu kraj sebe kao konkurenciju, već kao potencijalnu suradnicu – i to je ono što našem društvu treba i što nam na kraju krajeva može donijeti samo dobre stvari i pozitivne promjene – zaključila je u svom govoru zamjenica direktorice Ženskog poduzetničkog centra i urednica knjige “Što donosi sutra?” Slavica Šipicki.

Finale proslave Svjetskog dana poduzetnica bilo je svojevrsni poduzetnički brainstorming panel u kojemu su ugledne poduzetnice i poduzetnici predstavili svoje poslovne projekte, ali i poglede na to kakva nam budućnost na realnom sektoru dolazi.

U panelu su sudjelovali Antun Urbić Backo iz Zagreba, Marijeta Matijaš iz Banjola pokraj Medulina, Mirela Relković iz Nove Gradiške i Mato Gatnik iz Ljubljane.

Sve je okrunjeno na kraju već uobičajenim networkingom i druženjem, ali i najavom Kongresa poduzetnica 2020.

Prijavu za Kongres poduzetnica možete obaviti OVDJE

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp