Ulaganje u nova znanja i stalno obrazovanje imperativ su za održivost poduzetništva

Porazna je činjenica da danas prosječan građanin Hrvatske (bio ili ne bio u poduzetništvu), sve manje i manje ulaže u svoja znanja, kompetencije, vještine, osobni razvoj. Žalosno je što mnogi građani Hrvatske kada završe osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te visoko obrazovanje, njih čak 28 posto (istraživanje Eurostata iz 2018. godine) više ne uloži ni sata u svoj osobni razvoj i edukaciju do kraja života. Trenutačno smo na začelju Europske unije po broju osoba koje su završile visoko obrazovanje, ali i po broju osoba koje ulažu u cjeloživotnu edukaciju.

A upravo je ulaganje u sebe i vlastitih znanja najvažnije ulaganje koje će značiti pomak nabolje glede naših poduzetničkih aktivnosti ukoliko gradimo karijeru na realnom tržištu.

Za pet godina, 35 posto svih radnih vještina koje danas poznajemo te koje koristi sadašnja radna snaga, će se promijeniti. Dolazi nam već sada puno novih znanja u području robotike, autonomnog prijevoza, umjetne inteligencije, kao i biotehnologije, a mnogi se nisu ophrvali ni sa znanjima iz prošlosti. Sve nam to najavljuje promjene našeg načina života, rada, ali i usvajanja znanja. Bez ulaganja u sebe i nova znanja dok god živimo, nema nam ni svijetle budućnosti. Posebice u poduzetništvu.

Stoga je sasvim razumljiva stalna potražnja za besplatnim poduzetničkim edukacijama koje provodi Ženski poduzetnički centar u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

– Riječ je o našem projektu Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, koji se u posljednih pet godina djelovanja Ženskog poduzetničkog centra provodio i provodi u 13 gradova Hrvatske, te uz potporu tri županije. Od ove jeseni premijerno i u Prelogu – novom gradu prijatelju ženskog poduzetništva. Besplatne poduzetničke edukacije provodimo u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave: Vukovar, Nova Gradiška, Lipik, Pakrac, Daruvar, Sisak, Zaprešić, Petrinja, Zagreb, Jastrebarsko, Poreč i Prelog, te Međimursku, Varaždinsku te Krapinsko zagorsku županiju. Projekt je pomogao da je 1/3 sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke, 2/3 uspješno pohađa besplatne edukacije Poduzetničke akademije. 1/2 ostvarilo je kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. 1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili – ističe Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Izniman odaziv imali smo upravo i na netom završenom drugom modulu besplatnih edukacija u Zaprešiću s održanih 20 radionica i predavanja s brojnim vještinama, znanjima i informacijama o realnom tržištu i učinkovitom vođenju poduzetništva.

– Nakon odrađenih edukacija u sklopu drugog modula Poduzetničke akademije podijelili smo 24 certifikata iz projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva polaznicama i polaznicima u Zaprešiću – gradu koji je među prvima u Hrvatskoj podržao aktivnosti Ženskog poduzetničkog centra na podizanju kompetencija u poduzetništvu. Nakon drugog modula edukacija izbrojali smo čak 12 novootvorenih obrta i tvrtki u Zaprešiću, što je više nego impresivan učinak kvalitetne suradnje Grada Zaprešić, gradonačelnika Željka Turka i naše asocijacije – ocijenila je direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Zadovoljstvo stečenim znanjem i kompetencijama nisu skrivale ni “novopečene” vlasnice certifikata za uspješno svladane edukacije Poduzetničke akademije u Zaprešiću. Među prvima Mejrema Aganović, vlasnica novootvorenog obrta Harmonia Natura, koji je uz ostalo, rezultat besplatnih edukacija u provedbi Ženskog poduzetničkog centra, a koje je poslušala ova polaznica.

– Energija koja je ovdje među polaznicama i sudionicama besplatnih edukacija je iznimno motivirajuća za usvajanje novih znanja stoga sam sretna da sam mogla biti među njima, te učiti od predavačica Ženskog poduzetničkog centra. S obzirom da sam i sama pokrenula nedavno svoj obrt, sretna sam što sam samostalna, što sam pronašla suradnice, imam zajedničkih projekata, a sve je to nastalo uz ostalo i kao rezultat mog pohađanja edukacija. Edukacije su postale jedna značajna kockica u mojim poslovnim planovima, koje su pomogle da se sve složi i da krenem naprijed u poduzetništvo – opisuje Mejrema Aganović svoje dojmove besplatnim poduzetničkim edukacijama vlasnica obrta Harmonia Natura.

Na prvim edukacijama u Zaprešiću prije dvije godine bila je i Ines Ban – Kolić koja je tek ispitivala mogućnosti otvaranja vlastite tvrtke i ulaska u svijet poduzetništva. Danas je ona već skupila prva iskustva na realno tržištu kao vlasnica i direktorica tvrtke Elvirtus iz Zaprešića, sretna što smo je s besplatnim edukacijama pratili upravo na njezinim počecima – kada joj je, ističe, znanje bilo najpotrebnije.

– Drago mi je da je certifikat o uspješno završenoj edukaciji drugog modula Poduzetničke akademije u mojim rukama, a nakon što sam poslušala predavanja s prvim danom moga poduzetništva pa do danas. Posebno mi je sve bilo od koristi na samom početku, kada sam otvarala tvrtku i trebala puno informacija. Predavanja o tome kako otvoriti vlastitu tvrtku ili obrt, kako učinkovito proći kroz sve računovodstvene i financijske obaveze u poduzetništvu, temelji prodaje, učinkovita organizacija vremena – sve su to prijeko potrebne teme o kojima nikada nije dovoljno znanja, a ja sam ih usvajala upravo zahvaljujući besplatnim edukacijama Ženskog poduzetničkog centra. I radujem se da će ovakvih edukacija biti još – naglasila je poduzetnica Ines Ban – Kolić.

Vlastiti obrt je, na krilima i znanja stečenih kroz besplatne poduzetničke edukacije, otvorila i Petra Hursa Skulić, koja je od prvog dana na Poduzetničkoj akademiji u Zaprešiću.

– Sve što sam poslušala mi je od iznimne koristi i doista je predivno osmišljeno i prilagođeno za sve nas koji smo u poduzetništvu, ali sve one koji će to tek biti. Od prvog dana kada sam došla na edukacije, a tada nisam imala ništa “svoje” otvoreno, do danas kada učinkovito radim, razvijam se, razmišljam o novim projektima i poslovima, pomoglo mi je sve što sam naučila na edukacijama. Ostvarila sam se kao žena, kao majka, te evo sada i kao poduzetnica, uživam u svakoj edukaciji koju pohađam kao i svim novim ljudima koje upoznam na predavanjima i s kojima dijelimo istu – poduzetničku sudbinu. A ona se kvalitetno može usmjeriti k ciljevima upravo kroz stalnu suradnju i ulaganja u znanja – ističe Petra Hursa Skulić, vlasnica obrta PHS Studio.

Do kraja godine podjela uvjerenja za zavšene module obrazovanja iz Poduzetničke Akademije u suradnji Ženskog poduzetničkog centra i jedinica lokalne samouprave bit će podijeljena za više od 50-tak polaznica i polaznika programa u Daruvaru i Poreču – gradovima prijateljima ženskog poduzetništva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp