Uz trenericu Mirnu Šmidt, osnivačicu projekta Happiness Academy, otkrijte vlastite snage

Kad govorimo o sreći, zadovoljstvu i uspjehu u životu i poslu, jedna od najmoćnijih stvari koju možemo napraviti da osnažimo sva ta područja je otkriti i više koristiti vlastite snage. Svima nam se ponekad dogodi da fokus usmjerimo na ono što “trebamo popraviti” na sebi i u sebi, da se okrenemo kritiziranju samih sebe, umjesto da se okrenemo našim pozitivnim potencijalima i naučimo kako ih bolje primijeniti da bismo postigli željene rezultate

Poduzetnica i naša Loyalty članica Mirna Šmidt trenerica je pozitivne psihologije i interpersonalnih vještina, koja u svom bogatom poslovnom iskustvu i iznimno sadržajnoj uspješnoj desetogodišnjoj karijeri uči upravo to –  kako saznati koje su naše snage i kako ih možemo koristiti kao moćan alat za zadovoljniji i uspješniji život.

Dok prolazimo kroz život, možemo reći da smo poput jedrilice. Svaka jedrilica ima dva dijela: trup i jedra. Rupe i pukotine na trupu i sva mjesta gdje nam more ulazi u brod možemo smatrati našim manama ili nedostacima. Jedra su kao naše snage: ona sadrže snagu, brzinu, daju nam energiju da otplovimo naprijed i zabavnije je koristiti ih nego krpati rupe. Svatko od nas ima izbor: koliko ću vremena posvetiti kompenzaciji i popravku rupa, a koliko korištenju jedara? Naravno da prioritet moramo dati velikim rupama ako smo u opasnosti da potonemo zbog njih. Ali cilj nam je što manje vremena posvetiti krpanju rupa i što više koristiti jedra. Provoditi sve vrijeme krpajući čak i najmanje šupljine i tražeći nove dovest će nas do toga da ostajemo uvijek na istom mjestu, besciljno plutamo i trošimo puno energije uzalud. Korištenje jedara je ono što nam donosi užitak, zadovoljstvo, ali i daje brzinu i snagu da otplovimo naprijed – vrlo zorno trenerica Mirna Šmidt oslikava put potrage i izgradnju vlastitog integriteta svakog od nas.

Da je riječ o iznimnoj stručnjakinji svjedoči i njezin dulje od desetljeća rad u jednoj od najutjecajnijih svjetskih korporacija u industriji naprednih tehnologija. Nakon ovog bogatog radnog iskustva, naša Loyalty članica Mirna Šmidt odvažila se na vlastito poduzetništvo te danas radi kao  suradnica na različitim inozemnim projektima s brojnim kompanijama u raznim industrijama. Živjela je u tri zemlje i održala je radionice u više od 20 zemalja. Svojim programima, edukacijama i radionicama uvelike je obogatila scenu osobnog razvoja i u jugoistočnoj Europi.

– Ljubav prema treningu i osobnom razvoju me potakla da prva u regiji i jedna od prvih u Europi diplomiram na poslijediplomskom studiju primijenjene pozitivne psihologije na sveučilištu Anglia Ruskin iz Cambridgea. Moj put je počeo završenim trenerskim certifikatom 2008. godine u Zagrebu, coaching certifikatom 2011. u London te završenom edukacijom za master practitioner neurolingvističkog programiranja u Amsterdamu,ali moj inženjerski background me s vremenom odveo sve više u smjeru traženja alata i praksi osobnog i profesionalnog razvoja koje su temeljena na znanstvenima istraživanjima. Pitanje “kako doista znamo da trening ili neki alat daje rezultate, i kako možemo biti sigurni da je to optimalan način rada na sebi ili svojoj organizaciji?” me motiviralo da temeljim svoje treninge na znanosti pozitivne psihologije i neuroznanosti. Taj put me odveo da 2015 godine pokrenem Happiness Academy, incijativu u okviru koje radim niz projekata i edukacija iz pozitivne psihologije za pojedince i organizacije te Trainers Toolbox, platformu za edukaciju novih trenera kao i obogaćivanje iskusnih trenera kreativnim i praktičnim alatima temeljenim na znanstvenim saznanjima o procesu učenja. Uz razvoj vlastitih i tuđih vještina, moja najveća strast su nova iskustva i učenje. Proputovala sam više od 70 zemalja, bavim se ronjenjem, jedrenjem i yogom, a sudionici i partneri me obično opisuju kao punu pozitivne energije, ideja i entuzijazma za prenošenje znanja. – ukratko o sebi približava ova poduzetnica uvijek spremna na nove izazove i aktivnosti, kao najveći dar života.

I ističe da u potrazi za vlastitim snagama (s početka naše priče), a prema znanosti pozitivne psihologije, prvo trebamo osvijestiti što su to snage uopće.

Snage su naše pozitivne osobine za koje smo imali urođenu predispoziciju i tijekom života smo ih razvili u vlastite snage i kvalitete. Dok talent podrazumijeva urođenu predispoziciju, a vještina naučenu i razvijenu kvalitetu, osobne snage su spoj urođenog temelja s razvojem te kvalitete kroz život. Korištenje naših snaga nam daje energiju, osjećaj autentičnosti, zadovoljstvo, ali i omogućava nam postizanje kvalitetnih rezultata i uspjeha. U radu s vlastitim snagama želimo postići da ih koristimo više – ali prvi korak nam je da otkrijemo i istražimo koje su to naše snage – podučava ova trenerica ističući da postoje tri koraka kroz koje krećemo u istraživanje vlastitih snaga.

– Prvi korak u istraživanju vlastitih snaga su introspekcija i promišljanje, prateći listu pitanja poput “Što misliš, u čemu sam ja dobar/dobra?”, “Za koje osobine i kvalitete me drugi najčešće hvale?” i “U kojim aktivnostima najviše uživam?”, na koja odgovaramo i koji daju opsežnu listu vlastitih snaga i vrlina. Zatim je sljedeći korak upitati ljude oko sebe što misle u čemu sam ja dobar/dobra?” ili što bi rekli koje su moje najveće snage i kvalitete. Da bi dobili cjelovitu sliku o mišljenju drugih o nama, trebamo upitati barem dvoje – troje različitih pojedinaca iz svakog životnog konteksta – posao, obiteljski život, prijatelji, hobiji…Treći korak je ispuniti online upitnik o vlastitim snagama na temelju čega se dobiva „listu” najizraženijih snaga. Strengthsfinder 2.0 od Gallupa bi bio preporučeni izbor, a VIA strengths survey najbolja besplatna opcija. Nakon ova tri koraka, spajamo sve ideje ponovno u jednu listu na temelju koje promišljamo najbolje slijedeće korake u korištenju vlastiti snaga – savjetuje trenerica Mirna Šmidt ističući da niti jedna od ovih lista snaga nije konačna i sveobuhvatna.

– Važno je spojiti sve ove liste u cjelovitu sliku, spajajući naše razmišljanje s povratnom informacijom okoline i strukturiranom refleksijom kroz znanstvene modele online upitnika, a ne uzeti jedan od ovih pristupa kao dominantan i najvažniji. Lista naših snaga nikad nije konačna lista. Učenje o sebi nikad ne prestaje, tako da je ovo lista koju uvijek možete nadopunjavati. Naše osobne snage imaju značajan utjecaj na našu sreću, zadovoljstvo i uspjeh u životu, ali samo ako ih koristimo. Otkriti vlastite snage može imati pozitivan utjecaj na naše samopoštovanje, sliku o sebi, način na koji se opisujemo drugima i pomoći nam da identificiramo optimalna okruženja i ciljeve za sebe. Ali otkriti vlastite snage tek je prvi korak! Cilj rada s vlastitim snagama je koristiti ih više, uključiti ih u naš svakodnevni život i aktivnosti i više se oslanjati na te moćne alate koje imamo na raspolaganju. To će nam donijeti više zadovoljstva u životu, više osjećaja autentičnosti, ali i uspješnije rezultate i nošenje sa životnim i poslovnim izazovima – smatra trenerica Šmidt te poziva sve zainteresirane ako žele više istražiti o snagama te kako primijeniti znanstvena istraživanja iz pozitivne psihologije na svakodnevni život da potraže više na Happiness Academy internetskoj stranici.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp