Veliki broj poduzetnica i poduzetnika ne uspije u poslovanju – jer su financijski nepismeni i o tome, na žalost, ne vode računa

Pred jednom od pokretačica i idejnom začetnicom mnogih sadržaja Ženskog poduzetničkog projekta Mirelom Relković, vlasnicom tvrke Kontoar d.o.o. iz Nove Gradiške, malo toga se može naći izazovnog, a da ona to još izazovnije i kreativnije ne riješi.

Rezultat je to ne samo njezine iznimne poduzetničke sposobnosti i vještine, nego i dugogodišnjeg iskustva stečenoga u radu kroz obiteljsku tvrtku, osnovanu 21. svibnja 1991.godine kojoj su temeljne djelatnosti računovodstvo, knjigovodstvo i administrativni poslovi za mikro (male) poduzetnike.

S toliko dugom tradicijom poslovanja, Mirela Relković danas je definitivno jedna od “najstarijih” po stažu na realnom tržištu članica Ženskog poduzetničkog centra, ali uvijek s novim idejama, projektima i aktivnostima, zbog kojih je predvodnica mnogih poslovnih projekata u ovom dijelu Europe.

Ove jeseni sasvim razumljivo promatrajući poslovne aktivnosti Mirele Relković – prvog portala u jugoistočnoj Europi namijenjenoga boljem razumijevanju financija u poduzetništvu, ali i poslovanju općenito, pod nazivom Proknjiži.me

– Kroz digitalnu platformu Proknjizi.me, a koji će uskoro biti dostupan svim zainteresiranim korisnicima namjera mi je upoznati ne samo s mojim svakodnevnim poslom, nego i brojnim poduzetničkim izazovima kroz osobni i zanimljiv način. Neću se baviti savjetovanjem – barem ne onim profesionalnim, zato imam ured, pokušati ću kroz platformu Proknjiži.me prenijeti na zabavan način razne događaje i aktivnosti u svijetu poduzetnika, a da se pri tome svi koji ih budu pratili mogu i nasmijati, te saznati neka nepisana pravila poduzetništva kada su financije i računovodstvo u pitanju – najavljuje Mirela Relković, spremna za “lansiranje” svog novog projekta kroz nekoliko dana.
Mislim da je za početak dovoljno.

Uz Proknjiži.me, Mirela Relković bogato poslovno iskustvo objedinila je u svakodnevnom pomaganju poduzetnicama i poduzetnicima kao i svim onima koji to žele biti pružanjem usluga računovodstva, financijskog savjetovanja i knjigovodstva kroz tvrtku u kojoj je počela raditi uz svog oca nakon završene srednje ekonomske škole.

– Sami počeci su bili – radničko-poduzetnički jer je trebalo naučiti niz vještina za vođenje poslovanja, ali je trebalo prvenstveno naučiti odraditi dobar posao onima koji nas plaćaju. Učila sam od najboljih – od mojih roditelja koji su mi dopustili probati sve što jednoj mladoj osobi padne na pamet, da bih ipak shvatila kako je naš posao izniman, ponekad zahtjevan, ali osigurava sve što treba za pristojan život. Tek 2004. godine postajem samostalna poduzetnica kada mogu prepoznati što treba našim klijentima, ali niti tada mi početak nije bio niti malo lagan, unatoč uhodanom poslu, da bih tek 2000-te godine i preuzela svo vođenje posla, nakon što su moji roditelji otišli u zasluženu mirovinu. Danas s ponosom mogu reći da imam punih 25.  godina radnog staža i sav je staž s realno sektora, iz našeg obiteljskog posla – prisjeća se Mirela Relković svojih karijernih početaka ističući kako se za poduzetništvo nije odlučila sama – nego se poduzetništvo odlučilo za nju.

– Okolina u kojoj sam odrastala je bila puna poduzetnika koji su stvarali izvrsne ideje, kao i danas; učiš od njih, razmjenjuješ iskustva i pokušavaš ponuditi nešto što te dovoljno razlikuje od drugih, kako bi opstao na tržištu. Ovom prilikom moram pozdraviti inicijativu profesionalnih računovođa Hrvatske koji svojim znanjem i angažmanom pokušavaju pridonijeti kvalitetnijem donošenju svakog novog poreznog zakona u Hrvatskoj. Pohvaljujem i Udruženje računovođa pri HGK, koji besplatno dijele savjete svima koji ih zatrebaju. Poduzetništvo bih mogla opisati i stihovima “U početku nema ničega, osim jedne želje što lagano tinja…Kakav osjećaj! Postojati znači vjerovati, mogu imati sve…Iskoristi svoju strast i ostvari snove… slike postaju žive…” Rekla bih za poduzetništvo – uistinu kakav osjećaj – nikada ne znaš na kojoj strani će biti pobjeda, ali dobra priprema uvijek susretne priliku – smatra ova poduzetnica koja je mnogima na početku poslovnih aktivnosti i rada na realnom tržištu prva adresa za pomoć i potporu.

Stoga je svoju misiju u poduzetništvu s pravom usmjerila i na savjetovanje, potporu i pomoć, posebice malim i srednjim poduzetnicama i poduzetnicima, koji nerijetko ulaze u velike poslovne probleme jer nemaju temeljnih znanja o financijama, a što je najgore – nisu rijetki slučajevi, da niti ne žele naučiti.

– Od trenutka kada se netko odluči svoju poslovnu ideju realizirati, svjestan je da mu treba savjet kako to i zakonski realizirati. U Kontoar d.o.o. dolazite prvo po savjet – moje savjetovanje ne traje duže od sat vremena, jer nastojim objasniti put kojim se kreće s time da svakoga upozorim da su kao u “ispovjedaonci” – morate objasniti što želite i zbog čega ste se odlučili za određeni oblik poslovanja i tada krećemo – od svih onih pitanja koja se na početku postavljanju: obrt ili d.o.o. ili j.d.o.o. ili je potrebno sasvim nešto drugo – koje su razlike između tih oblika poslovanja – novčane, pravne – osobne… Zatim nastojimo objasniti koji je put otvaranja oblika poslovanja; koliko traje vremenski što nakon otvaranja, biranje banke, internet bankarstvo, osnovni pojmovi, vrste dokumentacije…to je samo početak. Kroz tih sat vremena obje strane dobiju dovoljno informacija da bi znale kako dalje – klijent je obično zbunjen, ali će lakše donijeti odluku, a ja mogu znati je li u uredu trebamo organizirati vođenje poslovanja novog klijenta i u kojem će to vremenskom razdoblju biti. Poduzetnici koji rade više godina, oni već znaju za razne rokove, obveze koje moraju plaćati, ali tu su uvijek pitanja vezana uz planiranje poreznih obveza, proširenje djelatnosti, zapošljavanja… Ponekad je središnje mjesto obavljanja svih poslova za poduzetnika upravo naša tvrtka. Poduzetnik obavlja samo svoje usluge, a mi sve drugo od izdavanja računa, praćenje naplate, plaćanja svih obveza i dobavljača, dostave obrazaca, slanje pošte – na poduzetniku za izabrati koji mu model suradnje sa nama najviše odgovara. Uz to sve bitno je dogovoriti s klijentima način komunikacije, dostave dokumentacije, obrade dokumentacije, točnost i brzina obavljanja poslova. Također komunikacija i suradnja s državnim tijelima, bankama u vezi kreditnih linija, natječaja. One male administrativne poslove, tipa skeniranja, kopiranja slanje pošte i slično, više niti ne spominjem brojim. Računovođa je uvriježeni naziv ali to je već puno više od toga – nudimo sigurnost u računovodstvenom-administrativnom dijelu poduzetničkog pothvata – naglašava vlasnica tvrtke Kontoar d.o.o. iz Nove Gradiške.

I upravo su to dijelom razlozi što poslovne aktivnosti tvrtku kojoj je vlasnica i na čijem je čelu čin konkurentnijom od ostalih na hrvatskom tržištu. No, koliko je ono uopće „osviješteno“ za kvalitetno financijsko savjetovanje i brigu o računovodstvu?

– Mikro i mali poduzetnici ne mogu priuštiti „velike igrače“ i potpore u svom poslovanju, sve dok njihov razvoj ne dosegne veće razine. Iako još uvijek ima poduzetnika koji zanemaruju sektor računovodstva i knjigovodstva, pa im upravo te usluge radi netko tko ne stavlja svoj potpis na odrađeni posao niti ima odgovornost za isto, ipak smo kao društvo sve više osviješteni da svatko mora raditi svoj posao i biti plaćen za njega, te u konačnici i platiti pripadajuće poreze prema državi – upozorava ova stručnjakinja za računovodstvo i financije ističući da u poduzetništvu ima puno prepreka, a najveće su one koje ne znamo svladati jer ne ulažemo u vlastita nova znanja i obrazovanje.

Stoga je sasvim razumljivo i da je baš Ženski poduzetnički centar krenuo je projekt Grad – prijatelj ženskog poduzetništva čija je idejna začetnica upravo Mirela Glavaš. Danas su u ovom projektu 13 gradova i tri županije, s više od 900 održanih edukacija i 1.300 polaznica i polaznika besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji će to tek postati.

– Kada sam i sama vidjela ove brojke, naravno da sam bila ponosna, ali nisam u potpunosti zadovoljna. Ima tu još puno prostora za rad i napredovanje – međutim od kako se krenulo s projektom sve više lokalnih jedinica ima u svojim proračunima sve veći broj potpora za poduzetnike i to u različitim područjima. Ali to su još uvijek zanemarive potpore u određenim gradovima i općinama jer im i njihovi proračuni niti ne dopuštaju više. No, čelnici lokalne uprave i samouprave moraju shvatiti da se ulaganjem u poduzetnike – novac vraća opet u isti taj proračun i samo sinergijom možemo potaknuti razvoj radnih mjesta – postojeći i novih, ali i zadržati mlade ljude uz nas i s nama. I naravno da unatoč svemu i 2020.godine na Kongresu poduzetnica očekujem nove laureate u projektu Grad – prijatelj ženskog poduzetništva – najavljuje njegova idejna začetnica – poduzetnica iz Nove Gradiške Mirela Relković.

Zašto sam poklonila povjerenje Loyalty članstvu Ženskog poduzetničkog centra?

Za mene je suradnja sa Ženskim poduzetničkim centrom bila zanimljiva od samog početka kroz koji su moje želje i snovi dobili i ostvarivi put, u kojemu sam dobila povjerenje za svoje ideje, a kada su moje mogućnosti izašle na vidjelo, s centrom sam znala da više nisam sama i da idemo zajedno naprijed. Upoznala sam puno divnih ljudi, stvorene su nove suradnje, naučila sam puno toga, ali uspjela sam prenijeti svoje znanje kroz predavanja koja držim u sklopu besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnice Centra. A tu je i iznimno važno umrežavanje – upravo sam tu otkrila pravi smisao te riječi i njegov značaj za poduzetništvo – ističe Mirela Relković.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp