Čak 98 posto prijavljenih projekata dobilo je novce EU fondova zahvaljujući angažamanu poduzetnika Simona Ferjuca i njegove tvrtke Tetida d.o.o.

Ženski poduzetnički centar, od svog osnutka 01. siječnja 2016. godine do danas, okupio je više od 2.300 članica – vlasnica tvrtki i obrta, ali i 111 članova – koji su bez imalo sustezanja, ravnopravno sa ženama stali u izgradnju boljih uvjeta svih koji žele živjeti od poslovnih aktivnosti na realnom tržištu.

Među prvima koji je projektima Ženskog poduzetničkog centra dao potporu, ali i nesebični obol kroz vlastiti angažman je Simon Ferjuc, diplomirani ekonomist (47) iz Maribora, koji je od svoje 22 godine života u poduzetništvu.

Vlasnik i direktor tvrtke Tetida d.o.o., svoje poslovanje razvio je jednako uspješno i u Sloveniji i u Hrvatskoj, a pri Ženskom poduzetničkom centru već godinu dana iznimno angažirano radi kroz projekt Savjetodavka, pomažući i savjetujući brojne članice i članove centra u pravcu EU projekata, financiranja i razvoja što mu je trenutačno jedna od glavnih poslovnih aktivnosti tvrtke Tetida d.o.o., kroz koju već desetljećima “prakticira” svoje poduzetništvo.

– Mislim da smo generacija koja je bila na granici socijalističkog i kapitalističkog načina razmišljanja. To me motiviralo razmišljati u tržišnim okvirima, testirati svoje kapacitete i sposobnosti. Pod mentorstvom Austrijanaca, gdje sam prvo radio, učio sam  i prve poslovne procese, svladavao zakonitosti globalnog tržišta i intenzivno se educirao u svim soft vještinama. I danas mislim da novac, stabilnost i uspjeh dolaze kao logičan rezultat upornosti, rada te planiranih aktivnosti. Tetida je danas stabilna, uspješna tvrtka koja se upravu zbog potreba klijenata ne bavi samo apliciranjem projekata na EU fondove već puno širim rasponom usluga. Danas one obuhvaćaju analizu poduzeća, postavljanje poslovnih planova i procesa, apliciranje na centralizirane i decentralizirane fondove, stvaranje klastera i izradu strateških dokumenata kao što su to one o razvoju za lokalnu samoupravu, ali i ostale institucije. Imamo iznimne rezultate rada i apliciranja na programe energetske učinkovitosti gdje intenzivno razvijamo projekate javno privatnog partnerstva i ESCo (energy service company) modela financiranja uz tehničku potporu EU-a – znači da je trošak za klijenta samo 10% pripremne dokumentacije, što je vrlo bitno pogotovo za sljedeće programsko razdoblje. A u njemu će biti najveći potencijal suradnja između javne uprave i privatnog sektora kroz gore navede poslovne modele. Duboko vjerujem da su ti modeli konkretniji pokretač gospodarstva u zemlji. Moram spomenuti da nam je uspješnost u apliciranju projekata oko 98%. To je samo zbog toga što prije nego što zaista krenemo u ozbiljnu suradnju s klijentom procijenimo mogućnost da projekt i zaživi. Unutar tima razvili smo metodologiju koja uključuje dubinsku financijsku i poslovnu analizu te predviđanje mogućih rezultata i toga se držimo. Brojke pričaju same za sebe – jasan je poduzetnik Simon Ferjuc, vlasnik i direktor tvrtke Tetida d.o.o. o svom poslovnom angažmanu na realnom tržištu.

Danas su uspješne tvrtke samo one koje su u stanju brzo se prilagoditi tržištu, no uočljivo je kako velike tvrtke tu imaju znatno manju moć i snalaženje, stoga su “mali igrači na tržištu” upravo oni koji ga čine dinamičnima. I nerijetko uspješnim.

– Velike tvrtke su opterećene hijerarhijskim procesima. Zato mislim da je bitno da male tvrtke dobro slušaju poslovne prilike i reagiraju na sve globalne promjene. Poslovanje se promijenilo, a vjerujem da će to pogodovati upravo malim i mikro poduzetnicima. Tako je i u našem slučaju. No, kada smo kretali na realno tržište nije bilo potpora kao danas, pa smo na početku poslovanja investirali sve iz vlastitih sredstava. Bili smo uporni i profesionalni, a to smo još i danas. Nisam pobornik klasičnoga poslovnog odnosa unutar tvrtke. Svi imamo naravno financijsku motivaciju, ali vrlo prilagodljive mogućnosti zarade. To nam omogućava da podijelimo odgovornost i uvijek podupremo neke dobre i inovativne ideje. Čini mi se da je poticanje vlastitih ideja i zajedničko stvaranje mogućnosti jedina dobra osnova za stabilnu tvrtku – savjetuje Simon Ferjuc koji neprestance ulaže i u razvoj vlastitih projekata i noviteta na tržištu.

Jer u poslovnom opisu ovog poduzetnika definitivno stoji izreka da kad miruje – također nazaduje.

– Naš projekt je u povojima, ali za sad bi mogao reći da radimo puno projektima koja temelji na blockchain tehnologiji, smart contracts i umjetnoj inteligenciji. Naučio sam kroz godine da nije svaki PR dobar PR i u to vjerujem. Zato u ovoj fazi jako nježno pristupamo novim projektima i trudimo se dok ne stasaju zaštiti ih od nepotrebne popularizacije. Sve u svoje vrijeme – zaključuje Simon Ferjuc ipak dodajući da uskoro otvara i ured u Zagrebu kroz koji će biti više usmjeren na start up tvrtke i njihove ideje, kroz praćenje i poticanje aktivnosti s partnerima u Austriji, Sloveniji i Italiji.

Zašto sam poklonio povjerenje Loyalty članstvu Ženskog poduzetničkog centra?

Ženski poduzetnički centar je primjer nove paradigme u poslovanju. Govorim to zato jer osjećam da konkurenciju i kompeticiju upravu ovaj Centar pretvara u dodanu vrijednost i suradnju, a to je izniman iskorak. Treba nam više takvih poduzetničkih ideja i moram slobodno reći više hrabrosti da se one provedu kao što to imaju članice Ženskog poduzetničkog centra. Neću reći da takva hrabrost nedostaje muškarcima, ali je dobro da nas žene uče kako je i nemoguće MOGUĆE. Hvala vam na tome – ocijenjuje Simon Ferjuc, član tima Savjetodavka Ženskog poduzetničkog centra
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp