Jesmo li na pragu nove ekonomske krize i kako će se ona odraziti na poduzetništvo?

Glasna šaputanja postala su javna statistika – broj posjeta turista i noćenja na Jadranu tijekom ovog ljeta bilježi duboke padove, što je uz nedostatak radne snage dovelo do ozbiljnog “ljuljanja” jedne od naših najprofitabilnijih gospodarskih grana i aktivatora porasta BDP-a. No, pad turističke potrošnje bilježi se i na globalnoj razini. Dakle, uzme  li se u obzir da je uživanje u turističkim sadržajima tercijarna ljudska potreba i nikako presudna za održivost ljudskog života, pad turističke potrošnje znači da se nešto ozbiljno (u pravcu pesimističnih predviđanja) događa s gospodarskim trendovima diljem planete te da kupci postaju oprezni, sumnjičavi i suspregnuti glede potrošnje.

I dok mnogima još zvone riječi koje je iznio ekonomski stručnjak Nouriel Roubini kada je prvi put javno najavio da Sjedinjenim Američkim Državama prijeti najveća ekonomska kriza, ona koja je “udarila” 2008. godine, a mnogi mu tada nisu vjerovali, moramo postaviti pitanje jesmo li iznova na pragu situacije kada ćemo činjenice koje najavljuju “oluju” pospremiti pod tepih i odmahnuti rukom kao da se ništa neće dogoditi.

– Dosta je znakova koji upućuju na to da hrvatsko gospodarstvo, usporava, ali bez želje da stvaramo paniku, pozivajući se na krizu, moramo biti svjesni da će se ona sigurno i dogoditi, uhvati li nas nespremne. Posebice ako znakove slabljenja ekonomske aktivnosti ne shvatimo ozbiljno i ne poduzmemo  mjere da bi je spremni dočekali. Globalni ekonomski potresi već dulje vrijeme stižu iz redova Trumpove administracije i u prvom redu zbog trgovinskog rata s Kinom. Američko gospodarstvo, čije oscilacije pogađaju svijet, pa tako i mirkoekonomski svemir u Hrvatskoj, već trpi određene posljedice ekonomskog “hladnoratovskog” pristupa. Otvaraju se i nova potencijalna globalna žarišta političkih sukoba, što redovito vodi u destabilizaciju sustava – ocijenila je futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.

Ni već spomenuti američki ekonomski “prorok” Nouriel Roubini  koji predaje na Sveučilištu New York,  nije drugačijeg mišljenja, nego sve glasnije i glasnije upozorava javnost da se pripremi jer već 2020. godine brojni ekonomski potresi – stižu!

– Jedna od takvih disrupcija mogla bi doći od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi mogao biti pred izazovom da stvori vanjskopolitičku krizu sa zemljom poput Irana. To bi moglo na domaćem terenu ojačati njegovu podršku među biračima, ali bi također moglo inicirati naftni šok – najavljuje Roubini.

Brexit je zaljuljao i Europsku Uniju, a nespremnost EU političkog liderskog establišmenta da pripremi gospodarstvo na ono što mu slijedi također predstavlja veliku opasnost. Čini se kao da Europa nije našla kvalitetno rješenje i alate primjenjivih na novu gospodarsku krizu.

U prilog tome nikako ne idu niti loše brojke o stanju njemačke industrijske proizvodnje koje su s razlogom potaknule dodatnu zabrinutost. Mjesečna proizvodnja u Njemačkoj pala je za 1,5% u lipnju – znatno više od očekivanog pada od 0,4% koji su predviđali analitičari, a čime je i u „najjačoj“ EU ekonomiji strah od recesije sve više potaknut.

U takvim uvjetima nesnalaženja poduzetništvo je najugroženije i najviše izloženo vjetrometini neželjenih gospodarskih pojava.

– U Hrvatskoj se također osjeća već neko vrijeme pad investicija, točnije investicijskog zamašnjaka. Iako su neke projekte pogurala sredstva Europske unije, nema većih ulaganja u otvaranja novih radnih mjesta, posebice u proizvodnji. A i postojeća jedva životare zbog drastičnog pada radne snage, posebice kvalitetne. Globalna recesija svakako je izgledna, a u tim trendovima neće biti izuzeta niti Hrvatska. Imamo i s druge strane drastičan porast cijena nekretnina u pojedinim dijelovima Lijepe naše, koje su doživjele svoj procvat i povrat na razinu iz 2007. godine, a što svoje uporište ne nalazi više u zahuktaloj potražnji – iznijela je Sanela Dropulić.

Da se nalazimo u pomalo zastrašujućem vremenu za globalnu ekonomiju, nedavno je najavio za Bloomberg i profesor sa NYU-a, ističući da već na proljeće 2020. možemo očekivati ozbiljne potrese na svjetskoj razini.

– Kineskoamerički trgovinski spor imat će još znatno dublje posljedice od samo pokretanja skore recesije, jer će prouzrokovati „potpuno razdvajanje globalne ekonomije“. Kompaanije na tržištu, ali i same države će morati birati hoće li poslovati s Kinom ili SAD-om, što će izvjesno dovest će do rekonstrukcije cjelokupnog globalnog lanca ponude, potražnje i razmjene, te što će predstavljati nove izazove u svjetskom poretku kakvog ga sada znamo – jasan je u svojoj najavi Nouriel Roubini.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp