Idu li ljepota i biznis zajedno?

Autorica: Petra Martinko

Vjerujem da većina kad pročita naslov ovog teksta, pomisli na neku pogrešku novinara/urednika… no pitanje se postavlja jasno – idu li zajedno ta dva pojma?

Kao malena obožavala sam roza haljinice, špangice i izgledati lijepo. Tada je to bilo u redu. Srednja škola, fakultet, prolazi i tamo ideja da brineš o sebi, paziš što jedeš, ne izlaziš iz kuće bez da se urediš, te lijepo obučeš. Prvi posao, velika kompanija, e sad već moglo bi se dogoditi da i nisi toliko ulagala u sebe, učila, radila na sebi i “svojoj glavi” ako si pri tom i dobrog izgleda. Ne, to jednostavno ne može skupa.

Nemoguće da si uvijek težila sve naučiti, odraditi, zaraditi svojom glavom. Ne, ako dobro izgledaš. Paradigma je opasna stvar. S koljena na koljeno netko je to tako posložio i prenio s koljena na koljeno…i to mora da je tako.

E pa nije. Kroz 16 godina mog poduzetništva upoznala sam zaista mnoge žene kojima nije moto “u gužvi sam, ne stignem” kada imaju izrast na obojanoj kosi od nekoliko centimetara ili prekomjerne kilograme viška s izgovorom “pa nisam manekenka, moj posao je glava…”

Drage žene, biti njegovana, lijepa, uravnotežene kilaze opca je kultura koja vec vlada vecinom razvijenog svijeta, samo u nasim krajevima je to “posao manekenke”.

Upravo svojom njegovanošću žena pokazuje koliko brine o sebi, svojoj djeci, suprugu, bližnjima, jer zapuštena, bolesna, nervozna ne nosi sreću nikome.

Stoga krenimo od sebe, jer od nas sve i počinje. Sve i jest u nama. Probudimo ono najbolje u sebi vlastitim zadovoljstvom, pozitivnim odnosom prema sebi, budimo primjer drugim ženama, društvu, svojoj djeci.

Ništa se neće promijeniti ako se mi ne promijenimo. Sve što nam treba u nama je samima, samo ako to osvijestimo.

Budimo lijepe, pametne, njegovane, vrijedne, uočljive, pomažimo jedna drugoj jer ionako ŽENE pokreću svijet.

ALONE WE CAN ACCOMPLISH MANY GREAT THINGS, TOGETHER WE CAN CHANGE THE WORLD

Autorica ovog teksta poduzetnica je dulje od 16 godina. Vlasnica je i direktorica Centra za edukaciju stranih jezika “Latina”. Više o Petri Martinko možete pročitati OVDJE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp