Želite nizati uspjeh u poduzetništvu – ovo su greške i aktivnosti koje trebate izbjegavati u širokom luku

Iznimno se trudite u vašem poduzetničkom, ali ste stalno u “radnom žrvnju” bez rezultata koje želite. A nerijetko niste čak ni i blizu zacrtanih ciljeva i ostvarenja.

Niste sami i jedini u tome da vas proganja osjećaj ulaganja napora u nešto što nikako da pokaže rezultate. Jednostavno u začaranom ste krugu greška koje trebate izbjegavati da biste postali učinkovitiji. Bilo da je riječ o upravljanju vremenom, organizaciji posla, delegiranju obaveza za izvršavanje, prepoznavanja “šuplje priče” u poslovnim aktivnostima, vašem karakteru koji još nije spreman za poduzetništvo…

Naučite prepoznati greške koje činite na vrijeme, odnosno zabilazite ih u širokom luku nakon čega ćete ispraviti glavobolju “radne neučinkovitosti”

Neprepoznavanje problema s upravljanjem vremenom (time management) – koliko ste se puta uloviti da su vam radni dani “prekratki”, da ništa ne stižete, da nikako ne lovite kraj s krajem kada je vrijeme u pitanju. Dan traje 24 sata, više od toga ne možemo dobiti, pa zašto trošiti našu mentalnu energiju o ovom pitanju?

Prvo i najvažnije pravilo lošeg upravljanja vremenom jeste shvatiti koliko su nam u danu ograničeni resursi koje možemo potrošiti na posao. Ako u svojim aktivnostima uočite da stalno “kaskate” s  rokovima, činite veliku grešku na svom putu prema uspješnosti – nešto ne valja u vašoj organizaciji vremena i upravljanju istim.

Prestanite govoriti da nemate dovoljno vremena za ispunjenje svojih obveza. Umjesto toga, priznajte da morate bolje upravljati svojim vremenom i početi eksperimentirati s tehnikama koje će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.

Živite poduzetništvo prema vlastitim pravilima – ne gledajte ni lijevo ni desno od sebe, ni naprijed ni natrag kada postavljate poduzetničke ciljeve i kada kreirate alate kako ćete ih izvršiti. Naravno da su iskustva drugih poduzetnica i poduzetnika više nego dragocjena, ali na kraju sve počinje i sve završava s vama – dakle ne kopirajte ponašanja, aktivnosti i metode drugih poduzetnica i poduzetnika, stvarajte vlastitu poslovnu priču. Učenje od drugih i zaobilaženje njihovih poslovnih grešaka je potrebno, ali kopiranje radnog stila, navika, aktivnosti je pogrešno. Također ne podliježite savjetima svih mogućih u vašoj okolici. Često će se dogoditi da vašim poduzetništvom svi znaju bolje upravljati bolje od vas – vaši prijatelji, bračni partneri, djeca…Morate živjeti svoj poduzetnički život točno onako kako želite. Napraviti i voditi svoj vlastiti put.

Planiranje poslovnih aktivnosti – “Važno je isplanirati svoj dan za maksimalnu učinkovitost. Ne morate znati što radite minutu-po-minutu, ali pokušajte postaviti dnevne ciljeve, uključujući zadatke koje želite dovršiti, a zatim ih odredite po važnosti” – predlaže poslovni savjetnik Choncé Maddox koji smatra da su uvertira u izvršavanje radnog zadatka kvalitetna priprema i brainstorming. Oni nam daju kompas kroz radni dan i obaveze, a radi uštede vremena i energije.

Naučite primiti kritike na svoje ponašanje i djelovanje – nema onoga tko nije bio na udaru kritika, tračeva, drugačijeg mišljenja, pa čak i zloće, mržnje… Koliko god da ste u produzetništvu, suočit ćete se s mnogo sumnjičavaca i kritika. Morat ćete naučiti kako u kriticizmu koje vas bude okruživao, uzeti za sebe onaj korisni dio, a ostalo odbaciti bez da utječe s puno posljedica na vas. Ako već niste, morate u sebi izgraditi sustav samoobrane koji neće dopustiti da vam bilo čije mišljenje smeta u radu. U suprotnom, stalno ćete se “svijati” u pravcu kritika (nerijetko neosnovanih) baš poput drveta na jakom vjetru.

Uživajte u izazovima poduzetništva – najlakše je sjesti, kukati, očajavati, vikati kako se ništa ne može i na kraju odustati od svega – ali to nije esencija poduzetničkog puta. Naravno da život poduzetnice i poduzetnika nije lagan, niti nas naše poslovne aktivnosti maze i paze. Upravo suprotno – rijetki su trenuci kada se u poduzetništvu možemo osjećati opušteno i smireno (a i tada razmišljamo što će se dogoditi nepredviđeno), ali to nisu razlozi da ne uživamo u onome što radimo. Jer uživanje u iskustvu prevladavanja prepreka i problema s kojima se suočavamo, pomoći će da ih prevladamo. U sebi uvijek njegujte vrijednost napornog rada i motivacije te uživajte u izazovima, a posebno u inicijativi prevladavanja problema.

Budite optimistični – optimizam vam omogućuje da vjerujete da ćete doći do svog cilja – čak i ako se to ne dogodi odmah. Iako optimizam u poduzetništvu mnogi smatraju “zabludom i zavaravanjem pred realnošću!” – ne dopustite da vam ta “zabluda” zamagli optimizam pred očima. U mnogim teškim vremenima, izazovnim poslovnim aktivnostima, poteškoćama većina poduzetnica i poduzetnika upravo je navela optimizam kao glavni alat za izlazak iz krize.

Počnite radni dan što ranije – da biste iskoristili maksimalno vrijeme koje vam se pruža prvi zadatak je rano ustajanje. To ne znači da ćete biti umorni cijeli dan, nego jednostavno navikavajte svoje fizičko i psihičko biće da počinjete s poslom u rano jutro / zoru, kada je najmanje uznemiravanja kroz telefonske pozive, mailove… Rano ustajanje ne morate iskoristiti odmah da bi “skočili na posao” nego i da bi primjerice pregledali kalendar obaveza, vježbali, pojeli zdrav doručak, pročitali mailove bez ometanja. Te na taj način učinkovito ušli u novi radni dan. Ujedno planirajte svoj dan za rad na najvažnijim zadacima kada imate najviše energije i usredotočenosti. A to je obično za mnoge poduzetnike već ujutro.

Nefleksibilnost – veliku smetnju u poduzetničkom radu predstavljaju prekidi posla zbog ovih ili onih “upada”. Teško je očekivati da ćemo sve izvesti po planu i baš onako kako smo zacrtali.  Zato je ključno da naše poduzetničke aktivnosti imaju određenu fleksibilnost. I  da kvalitetno na to odgovaramo svojim karakterom – prilagodljivosti, a ne svadljivosti, neraspoloženjem te ljutnjom, jer na kraju jedini koji ispaštaju zbog toga smo mi sami. Učite se fleksibilinosti prema radnim obavezama, ljudima oko sebe, obavezama te spustite letvicu očekivanja kako biste smanjili i razinu frustracije u slučaju da sve ne ide onako kako ste planirali.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp