Zašto je godišnji odmor važan čimbenik uspjeha u poduzetništvu?

Prosječan radni tjedan poduzetnice i poduzetnika u Hrvatskoj traje i više od 60 sati, često ne poznaje neradne dane, blagdane, vikende…Mnogi koji su odabrali karijeru “biti sam sebi šef” umjesto odmora radije “ganjaju” ostvarenje planova, ispunjenje želja klijenata, uvijek je aktualno neko novo poslovno partnerstvo koje se mora potvrditi, nove brojke koje se moraju “dohvatiti”. U takvom ritmu – vremena za odmor jako je malo ili ga gotovo nema. Posebice nema “savršenog vremena” kada bi poduzetnica ili poduzetnik trebali otići na godišnji odmor i malo odmoriti od svega, ne razmišljajući o poslu.

Fokusiranost isključivo na posao ne dovodi samo do kronične iscrpljenosti ukoliko malo ne “ohladimo” vlastiti pogon, nego može dovesti i do živčanog sloma, srčanog udara, kao i ostalih ozbiljnijih posljedica po naše zdravlje.

Odlazak na godišnji nije samo odmor od poduzetničkih obaveza, nego i “osvježavanje” našeg uma i tijela za nove poduzetničke izazove. Pojedini stručnjaci čak ističu da odmor i predah od poslovnih obaveza poduzetnice i poduzetnici ne računaju pod “obiteljske godišnje odmore” nego da u svoju listu pokušaju uvrstiti odlazak nekamo gdje će biti sami i uživati sami sa sobom.

I ono što je najvažnije – ne misliti o poslu. Jer biti sam svoj šef znači biti toliko posvećen svom poslu, da se često zaboravlja na sebe, što je veliki problem za dugoročnu održivost poduzetničke karijere. Odlazak na godišnji odmor nije znak slabosti, nego upravo znak mudrosti kako bi “obnovili” svoju snagu, koncentraciju, motivaciju te prije svega sačuvali svoje zdravlje.

Ujedno je vrlo važno prilikom odluke o odlasku na godišnji odmor voditi računa – kada otići na godišnji odmor. To pitanje kada vrlo je važno jer većini poduzetnica ili poduzetnika nikada ne odgovara napustiti poslovnu aktivnosti ili pak ako se i odluče na odmor, “nose svoj posao” sa sobom.

Godišnji odmori su važan čimbenik uspjeha u poduzetništvu stoga stručnjaci savjetuju da je najbolje imati tri vrste godišnjih odmora i prakticirati ih tijekom jedne kalendarske godine. To je godišnji odmor na kojega ćemo otići sami, godišnji odmor s našim bračnim partnerom te godišnji odmor s našom obitelji odnosno djecom ako ih imamo, odnosno s prijateljima ukoliko nismo obiteljski čovjek.

Odlazak na godišnji odmor samostalno znači dopustiti sebi vrijeme za rad na vlastitom integritetu, mentalnim kapacitetima te prije svega napraviti dubinsku analizu tko smo, što smo i kamo kanimo ići. Danas ljudi nastoje raditi “na sebi” što je prijeko potrebno u poduzetništvu, ali uvijek i nedovoljno. Godišnji odmor kojega ćemo provesti sami pomaže nam napraviti, daleko od smetnji svakodnevnih obaveza i posla, dubinsko čišćenje vlastite osobnosti te poraditi na istoj.

Odlazak na godišnji odmor s partnerom znači snaženje emocionalnog odnosa s ljudima kojima poklanjamo i našu intimnu pažnju i vrijeme. Pomaže nam da raščistimo razmirice koje su nerijetko posljedica i našeg poduzetničkog angažmana, ali i da učvrstimo vezu koju želimo graditi baš kao i naše poduzetništvo. Odlazak s partnerom na godišnji odmor pomoći će ustanoviti intimnost koja se može poljuljati, ali i prije svega pokazati da nam je stalo i do našeg privatnog, a ne samo poduzetničkog života.

Tim Urban autor bloga pod nazivom Zašto čekati? izračunao je kako je 92 posto svog životnog vremena proveo s roditeljima od kada se rodio do završetka srednje škole. Ostatak tog vremena odnosno preostalih 8 posto bit će raspoređeno od Urbanove punoljetnosti do smrti njegovih roditelja ako sve bude po prirodnom planu tijeka života. To znači da je svima nama ostalo jako malo vremena za zajedničko druženje s našom djecom jednog dana kada postanu punoljetna i kada krenu prema svojim životnim izborima. Odnosno da najviše vremena provodimo s našom djecom dok su maloljetna te da to vrijeme treba maksimalno kvalitetno iskoristiti. Upravo tomu je namijenjen obiteljski odmor kojega ćemo provoditi s našom djecom u pauzi od poduzetničkih aktivnosti. Ujedno je to jedan od najvažnijih odmora koje trebamo imati ako imamo i obitelj. Da bi stvorili zajedničke uspomene, sadržaje kojih ćemo se rado sjećati kada budemo stari, korisno “potrošiti” vrijeme s našim najmilijima kada ga više ne budemo imali.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp