Ove sezone na nebu iznad Istre u ponudi poseban turistički sadržaj zahvaljujući našoj loyalty članici Nikolini Ćorković

Let gyrocopterom iznad Poreča i uz obalu prekrasne Istre

Mnogi upiru prst prozivki u hrvatski turizam kada je sadržajna, inovativna, adrenalinska i zanimljiva ponuda u pitanju, koja je rijetka i često poprilično nemaštovita. No, to se definitivno ne može reći za poduzetništvo naše Loyalty članice Nikoline Ćorković, vlasnice i direktorice tvrtke Dva krila d.o.o., koja je ove godine u suradnji sa Aeroklubom Gyrocopter Croatia obogatila adrenalinsku ponudu nad Istrom zahvaljujući mogućnosti u letu gyrocopterom – letjelicom koja je iznimno, kažu svi koji su je isprobali, jedinstvena, posebna, nezaboravna i iznimno sigurna za letenje. A ujedno turistima, budućim članovima kluba, pruža fenomenalan pogled na ljepote Istre – kako s kopna tako i mora.

– Gyrocopter (u hrvatskom prijevodu žirokopter) mješanac je zrakoplova i helikoptera. No rotor gyrocoptera nakon što je u zraku, nije pogonjen snagom motora kao u helikoptera, već zračnom strujom koja prolazi kroz rotor-listove. Rotor gyrocoptera uvijek je u autorotaciji te iz tog razloga gyrocopter može da nastavi sa letom i sigurno sleti čak i u slučaju otkazivanja motora. Ove turističke sezone uvodne letove gyrocopterom nudimo u Poreču, na DROP ZONE POREČ, a turisti budući članovi, već su sada jako zainteresirani i sigurna sam da će to biti pravi pogodak za sve željne vinuti se u visine uz pomoć naše letjelice – najavljuje Nikolina Ćorković.

Gyrocopter je iznimno sigurna letjelica, koja dobro amortizira turbulencije u zraku čak i za iznimno lošeg vremena, te s kojom se može i u lošim vremenskim uvjetima sigurno “ploviti” – opisuje poduzetnica Nikolina Ćorković koja će definitivno ove godine biti zaslužna za broje uzdahe turista, budućih članova, na nebu iznad Istre s kojega se pruža pogled prema brojnim prirodnim ljepotama našeg najvećeg poluotoka. Iako mnogi nisu čuli za gyrocopter, turistima koji dolaze u Istru dobro je znana, pa je rado koriste i lete s njom. Bez obzira je li posrijedi znatiželja, potreba za adrenalinom, upoznavanje krajolika fenomenalnim panoramskim letom ili pak jednostavna turistička “šetnja” kroz oblake.

Popularnost gyrocoptera koja je sve veća u svijetu, s razlogom je potaknula poduzetnicu i vlasnicu tvrtke Dva krila da osluhne domaće tržište te krene, u suradnji sa Aeroklubom Gyrocopter Croatia, s ponudom uvodnih letova i po hrvatskom nebu.

– Shvatili smo da uvozom gyrocoptera te ponudom uvodnih letova možemo uvelike obogatiti ponudu u domaćem zrakoplovstvu, ali i turizmu Hrvatske. I to slijedom pozitivnih iskustava koje imaju mnoge države, pa i u našem okruženju.  Do sada je ova naša djelatnost dala samo pozitivne rezultate, iako je realizacija samog projekta uvoza letjelice do njene registracije u našoj državi trajala otprilike tri godine. No, nismo odustajali, te možemo s ponosom reći da je prvi registrirani gyrocopter u Republici Hrvatskoj upravo naš – s ponosom naglašava Nikolina Ćorković.

A sve je za ovu letjelicu, koja postaje sve popularnija i na nebu iznad Hrvatske, krenulo 1920. godine, kada je španjolski zrakoplovni dizajner Juan da la Cierva u padu zrakoplova izgubio najboljeg prijatelja, te se zarekao da će dizajnirati najsigurniju letjelicu na svijetu. Već tri godine kasnije svijetu je predstavio Auto Gyro – prethodnika današnjeg Gyrocoptera. Iz dizajnerovih zamisli brzo je konkretizirana najsigurnija letjelica ikad napravljena u svijetu.

– Njezina posebnost prije svega leži u činjenici da i u slučaju kvara pogonskog motora, lagano plovi i spušta se prema zemlji, bez ikakve bojazni od pada i loma. Uz navedenu činjenicu, gyrocopter je stekao svjetsku slavu nakon što je korišten u filmovima „Mad Max 2″ i u filmu Jamesa Bonda „You only live twice”.  Najpoznatiji pilot ove letjelice svakako je slavni škotski glumac Sean Connery kada je upravljao takozvanom letjelicom „Little Nelly” na azijskom otoku – iznosi činjenice o ovoj zanimljivoj letjelici njegova vlasnica te poziva sve zainteresirane za let gyrocopterom da se jave na mail: Aerokluba GYROCOPTER CROATIA ak.gyrocro@gmail.com, tel: 00385 91 919 3493.

Više možete pročitati o gyrocopteru na FB stranici OVDJE 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp