Unatoč brojnim nastojanjima, žene i nadalje manje zarađuju od muškaraca

Svijet nejednakosti još uvijek je izražen

Već je i vrapcima na granama jasno da žene još uvijek u mnogim područjima djelovanja moraju tri puta više “zapeti” nego muškarci. No unatoč izrazitoj pozitivnoj diskriminaciji koja je posljednjih godina na snazi, posebice u svijetu biznisa, žene i nadalje i u 21. stoljeću zarađuju višestruko manje od muškaraca, dok je pristup visokim upravljačkim pozicijama i nadalje većini pripadnica ljepšeg spola izvan dosega.

Gotovo da nema razvijene države svijeta (a o onima slabije ekonomske pozicije da i ne pišemo) u kojoj žene ne moraju raditi više i dulje od muškaraca da bi jednako kao muškarci zarađivali. Za Hrvatsku to znači primjerice da ono što muškarac zaradi na istom radnom mjestu u godini dana, za ženu znači da to ostvaruje tek nakon 14 mjeseci kontinuiranog rada.

Dakle minimalno dva mjeseca žena u Hrvatskoj mora dulje raditi, da bi ostvarila jednaku zaradu kao i njezin kolega na istom radnom mjestu.

U najnovijoj sudiji američke digitalne platforme za pronalazak poslova HIRED pod nazivom “Stanje oko nejednakosti zarada na radnom mjestu” uočljiva je još uvijek velika razlika u plaćama muškaraca i žena. Ista studija dokazuje i kako se razlika smanjuje, ali nikako očekivanom i željenom brzinom i rezultatom.

Studija je pokazala mnoge nejednakosti, među kojima dvije posebno dolaze do izražaja:

  • 60 posto muškaraca dobilo je šansu za većom plaćom na istom radnom mjestu i to samo zbog svog spola
  • 41 posto kompanija za popunjavanje svojih upravljačkih funkcija zvalo je isključivo muškarce te nisu čak niti željeli razgovarati sa ženama

Stručnjaci i nadalje upozoravaju da je ovakva nemila statistika posljedica i ponašanja samih žena – koje znatno manje traže povišice na radnom mjestu u odnosu na muškarce, ali i znatno teže prihvaćaju karijerne izazove napredovanja, najviše zbog obiteljskih obaveza.

Stručnjaci ujedno ističu da će muškarci rado i bez zadrške zgrabiti svaku priliku za napredovanjem, pa čak i kada nemaju sve tražene vještine, iskustva i znanja, dok se s druge strane žene ne žele upuštati u izazove karijernog napredovanja ako nisu sasvim sigurne da udovoljavaju traženim uvjetima.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da čak 28 posto ispitanih muškaraca u ovom istraživanju tvrdi da ne postoji razlika u plaćama, te uvjetovanosti napretkom karijere isključivo zbog spola.

S druge strane više od 90 posto žena u istraživanju izjasnilo se da je bilo u prilici osjetiti razliku u plaći ili mogućnosti napredovanja samo zbog svog spola.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp