Mali trikovi velike uspješnosti organizacije vremena i poslovnog procesa u poduzetništvu

Zašto nam se čini da unatoč svim “gadgetima” koji su nam pri ruci, nerijetko u našem poduzetništvu imamo stalno jedno pitanje na umu: “Kako to da imam osjećaj da ne stižem sve obaviti što bi željela / želio?

Bez obzira koliko god biti dobri u organizaciji poslovnog procesa našeg poduzetništva, koliko god poslušali edukacija na temu upravljanja vremenom, pročitali knjiga, poslušali video tutorijala, čini nam se da u našem svakodnevnom radnom danu ipak vrijeme curi, a da ga ne možemo uloviti ispunjavanjem svega zacrtanog u dnevnom poslovnom planu.

Stručnjaci upozoravaju da prije nego uopće odlučimo kvalitetno upravljati vremenom i poslovnim procesom, prije svega moramo biti svjesni što je to uopće vrijeme oko nas u kojemu nastojimo urediti poslovne aktivnosti. Prema tim istim stručnjacima vrijeme koje trošimo na aktivnosti u našem poduzetništvu je određeni period u kojemu se zbivaju neke okolnosti, djelovanja, uvjetovanosti. A problemi nastaju kada neučinkovito trošimo to vrijeme. Stoga je temeljno pitanje – kako to promijeniti?

Dobra je vijesti, ističu stručnjaci, da je sve, sasvim razumljivo – u nama samima. Jer sve što kreiramo, moramo znati kvalitetno i upravljati. Prije svega moramo imati snagu iz sebe izaciti takozvanu “samosabotažu” i vlastita ograničenja kojima stalno uspijevamo “ne-imati” vremena.

Danas je dan kada trebamo reći (ako to nismo ranije) – sada je pravo vrijeme da počnem upravljati svojim poslom na pravilan način i kroz pravilno raspoređeno vrijeme.

Da bi to postigli potrebno je poslovni proces i vrijeme upravljati kroz tri kanala: naše misli, našu komunikaciju i naša djela. Kao poduzetnica ili poduzetnik, put našeg poslovnog procesa i upravljanja vremenom bit će i jesu “zasuti” s velikim brojem otežavajućih okolnosti ili takozvanih “smetnji” koje će nas odvlačiti u različitim neželjenim pravcima. Te smetnje ne možemo izbjeći u svom radu, ali moramo prije svega računati na vrijeme potrebno da ih riješimo i vratimo se iznova na pravi put aktivnosti.  Za to nam služe naše misli, komunikacija s drugima koji su to već prošli (ili s nama samima), kao i učinkovita djela s kojima ćemo ostvariti ono što smo zamislili.

A sve to sročeno je u male trikove koji su uvijek od koristi da ne “skrenemo” s pravog puta:

1. na tjednoj ili dnevnoj bazi treba voditi dnevnik aktivnosti u kojega ćemo ne samo upisivati što smo radili nego i kako smo radili, koliko dugo smo radili, jesmo li bili ometani ili smo uspjeli ostati fokusirani na naš rad, čime smo uspješno prevladali “smetnje” u našoj predanosti radnom procesu

2. ne zaboravite na “to do” liste

3. usmjerite najmanje 50 posto svojih misli, ali i aktivnosti na djela koja donose rezultate

4. planirajte u svojim aktivnostima i neplanirane aktivnosti (barem 30 posto takvih je u našem svakodnevnom radnom djelovanju)

5. svakog dana ostavite najmanje 30 minuta za planiranje aktivnosti i poslovnih zadataka

6. odlučuje

7. dajte do znanja drugima da radite i da vas ostave na miru ako su njihove potrebe izvan vašeg poslovnog zanimanja

8. ne poklanjajte svoje vrijeme, pažnju i energiju svima koji vas povuku za rukav

9. postavite realistične i ostvarive ciljeve

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp