Održan četvrti po redu Kongres poduzetnica Hrvatske i regije uz obilje sadržaja i prije svega poslovnih prilika i aktivnosti

Najveće okupljanje poslovnih žena jugoistočne Europe

Četvrtu godinu za redom, tradicionalno i simbolično uz Međunarodni dan žena – 08. ožujka, Grad Zagreb i Ženski poduzetnički centar održali su Kongres poduzetnica Hrvatske i regije.

Uz pokroviteljstvo Predsjednice RH i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, generalno pokroviteljstvo Varaždinske županije i Nove Gradiške, te dijamantno sponzorstvo tvrtke Gentle Day Hrvatska, najveće okupljanje poslovnih žena jugoistočne Europe iznova je okupilo više od 500 sudionica i sudionika u Zagrebu, željnih povezati  se i surađivati na realnom sektoru.

– Kongres poduzetnica 2019. protekao je kao u jednom dahu. Nevidljivom rukom spojena je nepresušna energija, nepokolebljiva odlučnost, neusporediva sposobnost i zabavna privlačnost. Sve zajedno bilo je ovijeno najfinijim ruhom divne ženstvenosti. Svaki korak bio je pomno isplaniran i s lakoćom vođen dirigentskom palicom tima Ženskog poduzetničkog centra. Oduvijek se divim poduzetnicima, ženama u poduzetništvu posebno. Nikada nije bilo bolje vrijeme za ulazak žena u privatni biznis. Njihove prirodne ženske unikatne osobine koje u mnogome nadvisuju osobine svih drugih bića u našem svemiru te njihova sposobnost za suradnju i osjećaj za bogatstvo različitosti, čine ih glavnim kandidatkinjama za nove predvodnice ne samo biznisa, već i čovječanstva – ocijenio je dojmove ovogodišnjim kongresom naš predavač i VIP uzvanik dr. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje.

– Drugi put sam na Kongresu i jako sam zadovoljna organizacijom i sadržajem Kongresa. Kao panelistici drago mi je da sam napokon dobila priliku uputiti pitanja iz realnog sektora izvršnoj vlasti. Kada na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije dobiješ priliku razgovarati o problemima poduzetnika s izvršnom vlašću, moraš pitati za poduzetničku plaću i doprinose te komplicirane prijave na EU fondove. To je moja dužnost u ime svih poduzetnika! Nisu tu samo doprinosi, imam ja još dosta primjera poboljšanja rada mikro poduzetnika, posebno jer se borim s velikim firmama na tenderima za dobivanje poslova. A kada dobiješ posao i pobijediš 12 velikih firmi transparentno i zahvaljujući svojoj kvaliteti dobiješ dokaz da u ovoj zemlji još uvijek ima nade. Veselim se Kongresu 2020. Dodatni sadržaj u tom pravcu svakako je bio treći po redu Poduzetnički sajam koji se održavao u sklopu Kongresa poduzetnica, a na kojemu je više od sedamdeset izlagačica i izlagača promoviralo i prodavalo svoje usluge i proizvode – istaknula je poduzetnica Ines Ban Kolić, direktorica i vlasnica tvrtke Elvirtus d.o.o. iz Zaprešća, ujedno i sudionica panela Kongresa na temu “Država i učinkovito poduzetništvo!”

Sve s ciljem mijenjanja stereotipa, rušenja socijalne paradigme, ohrabrivanja žena na ulazak u svijet poduzetništva i afirmiranja poduzetništva. A dojmovi su jednako pozitivni i kod poduzetnica, ali i naših muških kolega, svedeni na zajednički nazivnik – to je upravo ono što nam treba!

– Kongres žena poduzetnica veliki je korak rekla bih, kako lokalno, tako i međunarodno, a sve u svrhu jačanja ideje “žena može, ako dovoljno jako želi” što je bio i moj moto i vodilja svih mojih 16 godina poduzetništva. Kongres je okupio više od 500 sudionica, redom hrabre i smjele žena da se usude biti sve ono što nije stereotip za njih. Svaka čast organizatorima na ostvarenju njenog sna. Sigurna sam da ćemo zajedno otvoriti brojna nova tržišta za žene poduzetnice te umrežiti u Ženski poduzetnički centar još zemalja – dojmovi su kongresom zagrebačke poduzetnice Petre Martinko, vlasnice i direktorice škole stranih jezika “Latina”.

– Drugi put sam sudjelovala na Kongresu poduzetnica. Puno sadržaja, mogućnosti za povezivanje i impresivan broj poduzetnica iz regije rezultat je predanog rada Virtualnog ženskog poduzetničkog centra. Poduzetnice trebaju platforme za podršku, a Kongres je između ostaloga prilika za upoznati se sa radom drugih poduzetnica, kao i upoznati predstavnike/ce ministarstava i JLS sa stvarnim potrebama u poslovanju. Kako je meni prošle godine članica ŽPC preporučila Kongres i na čiji sam poziv došla, tako sam i ja ove godine dolazak preporučila drugoj poduzetnici, što pokazuje u stvarnom životu korist povezivanja i širenje ženskog stvaralaštva – kazala je poduzetnica iz Čakovca Marina Kolar, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta.

– Kongres poduzetnica okupio je na jednom mjestu žene koje pred sobom vide uspjeh i ne dopuštaju pesimizam u svojem okruženju. Uz vedar duh, puno rada i pozitivnu energiju okupili su i muškarce koji ih podupiru, puno je više sličnosti nego razlika u tržišnoj utakmici na našim prostorima. Ovu hvale vrijednu inicijativu srdačno podržavam kao i proaktivnost naših poslovnih partnerica, kao jamstvo za bolji, etičniji i kvalitetniji poslovni milje u kojem će nestati spolne razlike i duskriminacije te gdje će se svatko osjećati kao osoba vrijedna pažnje uz pravo na ostvarenje osobne poslovne ideje – jasan je u svojem doživljaju kongresa psiholog mr. sc. Darko Sambol, koji je na najvećoj manifestaciji žena u poduzetništvu održao predavanje na temu “Sinergija u muško ženskim odnosima”.

Kongres je bio i ostao jedinstveni skup poduzetnica Hrvatske i jugoistočne Europe, kojemu se odazivaju rado kako svi koji su na početku svojih poslovnih aktivnosti na realnom tržištu, tako i oni uspješni i potvrđeni, jer znaju da ova manifestacija nudi svima priliku za nove poslove, nove alate i znanja, te, prije svega, razmjenu ideja i iskustava, jer bez osluškivanja tržišta i umrežavanja nema napretka.

– Ovo je moj prvi Kongres poduzetnica i moram reći da sam oduševljena. Posebna čast mi je bila sudjelovati na jednom od panela i govoriti pred više od 500 žena iz svih krajeva Hrvatske i regije. Organizacija je bila odlična, ritam konferencije do detalja razrađen, a tim Ženskog poduzetničkog centra najbolja spona koja je to  sve divno povezala i učinila da ovaj cijelodnevni skup bude zanimljiv te edukativan. Nisam osjećala ni u jednom trenutku umor jer je sve bilo popraćeno napitcima, zalogajčićima i na kraju ručkom. Također, Poduzetnički sajam mi je omogućio da kući odem obogaćena nekim proizvodima po još povoljnijim cijenama. U konačnici, nakon ovakvog iskustva, bilježim se za sve buduće kongrese Ženskog poduzetničkog centra – komentirala je Helena Fjorović, vlasnica tvrtke Fit Factory d.o.o. iz Velike Gorice.

– Kongres poduzenica posjetia sam po drugi puta. Podržavam mjesta poslovnih umrežavanja kao što je prije svega bilo i na ovom kongresu. Okupiti toliko poduzetnica i poduzetnika na jednome mjestu, sinkornizirati tako zahtjevan program kongresa i dobiti tako veliku podršku državnih instituacija govori o organizacijskih i poduzetničkim sposobnostima glavne organizatorice i njezinog tima. Čestitam svima i sigurna sam da se vidimo i iduće godine – ocijenila je poduzetnica Zrinka Peharec, Social Media & Event Manager.

Pozitivne dojmove nije skrivao ni poduzetnik iz Ogulina Zlatko Šešet, koji je ujedno bio i zlatni sponzor Kongresa uz svoj poslovni projekt s kreativnom dizajnericom pletenine Mihaelom Marković, iznimno predane stvaranju visokokvalitetnih pletenih komada, a koja je u sklopu najvećeg okupljanja žena u poduzetništvu imala i modnu reviju svojih kreacija i to odmah nakon njezinog predstavljanja na pariškom tjednu mode.

– Prateći kongres došao sam do saznanja o velikoj angažiranosti žena na svim poljima. Od poticanja više politika uz zdravlje žena i obitelj, u svijetu rada i raznih projekata, gdje su vodeća snaga, sve to mijenja sliku mijenjajući pretpostavke ljudi o tome kako bi vodeći ljudi, kako u profeionalnom tako i političkom svijetu bi trebali izgledati i zvučati.Iz govora i predavanja koja sam slušao pokazalo se da su žene u prosjeku imale bolje kvalifikacije od muških kandidata, da je više visoko obrazovanih žena, zbog osjećaja da moraju biti kvalificiranije kako bi se uopće mogle kandidirati za službu. Žene su manje sklone preuzimanju rizika, ali jednom kad krenu da vidim tko će ih zaustaviti. Bio je to jedan jako lijep dan pun novih saznanja – ovakvi događaji su prava poslastica u svakodnevnom životu, potrebni su da bi se podsjetilo na svakodnevne probleme žena. A žene su majke, domaćice, naši motori bez kojih život gubi smisao. Samo naprijed i nema stajanja. Posebni obol ovom susretu dao je defile mode dizajnerice Mihaele Marković, gdje se mogla osjetiti snaga jedne mlade, ali jake žene koja točno zna što želi ,koja je unijela potrebnu energiju da se vidi što sve jedna žena kad hoće – može – iznio je poduzetnik Zlatko Šešet.

Povelju Grad / Županija prijatelj ženskog poduzetništva ove su godine dobili na kongresu: Grad Jastrebarsko, te Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija i to iz ruku prošlogodišnjih laureata – gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević, gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, te izaslanstva Vukovara na čelu s pročelnicom za gospodarstvo Marijanom Grubišić.

Povelja zahvale za poseban doprinos ženama u poduzetništvu dodijeljena je na ovogodišnjem Kongresu Mirsadu Jašarspahiću, potpredsjedniku Gospodarske komore Federacije BiH, Ani Stojić Deban, predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga te Ani Milić, voditeljici projekata “Dobro jutro Hrvatska” i urednici odjela mozaika HTV-a.

Najveće okupljanje poduzetnica ovog dijela Europe, pozdravnim su govorima otvorili doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove, Gran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko kninski župan, Hogler Haibach, direktor Ureda Zaklade Konrad Adenaure u RH, Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra u ime organizatora, te u ime partnera i generalnih pokrovitelja Kongresa: Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške, jednog od prvih Gradova-prijatelja ženskog poduzetništva.

Kongres je otvorila Ana Mandac pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a uz uvodni Bussines speed dating, „zgodnu“ priliku za brzinsku poslovnu usmenu prezentaciju vlastitog posla velikom broju poduzetnica i poduzetnika, sudionici Kongresa mogli su sudjelovati u nizu zanimljivih panel diskusija, čuti pozitivne i uspješne životne i poslovne primjere, upoznati se s proizvodima i uslugama brojnih obrtnika, OPG-ova, tvrtki.

Kongres poduzetnica u organizaciji Ženskog poduzetničkog centra u centar zbivanja stavlja poduzetnice. Naglasak je na povezivanju, umrežavanju i sklapanju suradnji – upravo onome što je poduzetnicama (ali i poduzetnicima) potrebno!
Na panelima se na sjajan način raspravljalo o temama o kojima se rijetko čuje, a još se rjeđe daje riječ glavnim aktericama priče – samim poduzetnicama. Pozdravljam inicijativu i rado sam se odazvala kao što ću to učiniti svake druge prigode – jasna je o svojim impresijama ovogodišnjim kongresom Marijeta Matijaš, vlasnica i direktorica Kreacija j.d.o.o. iz Medulina.

– Kongres poduzetnica 2019 ili najveći poslovni skup žena u poduzetništvu je srušio o sva moja očekivanja. Ženski poduzetnički centar pod okriljem Sanele Dropulić i ove je godine svim poduzetnicama ponudio puno novih poslovnih prilika, umrežavanja, predavanja, djeljenje iskustva i puno inspiracije svih uspešnih priča gostiju i to besplatno. Sve poduzetnice koje su na početku svoga puta u kongresu imaju najbolji vjetar u leđa da dođu i provedu dan sa iskusnim poduzetnicama, koje ih inspiriraju i nude zajdničku ruku k poslovnom putu i uspjehu. Kongres poduzetnica potaknuo je zajednički rad i suradnju žena u poduzetništvu, tako očekujem i naredne godine na kongresu i više od 500 uspješnih poduzetnica – najavila je poduzetnica iz Ljubljane Zori Jakolin.

Premijerno je na Kongresu prvi puta za područje jugoistočne Europe predstavljen i projekt Gentle Day Ambasadorica i Beauty vodič za poslovne žene autorice Antonije Tretinjak, poduzetnice iz Zagreba.

Na Kongresu poduzetnica ove godine su predavati ugledni stručnjaci, poduzetnice te managerice na teme poput koliko je žena postala mjerilo uspješnosti u poslovanju (predavača dr. Srđana Šimca, suca Visokog trgovačkog suda RH i predsjednika Hrvatske udruge za mirenje), motivacijsko predavanje Marice Dusper, članice uprave Zagrebačkog holdinga na temu “Budi svoja”, o strategiji uspješne prodaje (predavačice Gordane Kadoić, vlasnice i direktorice tvrtke Adria Corporate d.o.o.), sinergije u muško ženskim odnosima (predavača psihologa mr.sc. Darka Sambola).

Kongres je imao i četiri panela na teme: Država i učinkovito poduzetništvo, regionalne suradnje i podizanja profitabilnosti bez granica u jugoistočnoj Europi, o ženskoj diskriminaciji te muškoj dominaciji koji su mit ili realnost, te ljepoti iznutra za ljepotu izvana svake poduzetnice.

FOTO: Željka Mikulčić, Salty Business

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp