Poduzetnička strast naše Loyalty članice Māre Vītols – Hrgetić povezala je dva kontinenta i tri države

Poduzetnički put naše Loyalty članice Māre Vītols – Hrgetić (53) prožet je brojnim zanimljivostima, izazovima i aktivnostima koje mnogi ne dožive za “tri života”. Suvlasnica jednog od najnovijih kongresnih centara u Hrvatskoj Kongresnog centra FORUM Zagreb, rođena je u Venezueli,  ali je latvijskog podrijekla, dok joj je suprug Josip s kojim gradi poduzetničke projekte, također rođen u Venezueli, ali je porijeklom iz Hrvatske.

Taj “raskošni” nacionalni spoj, nastao na dva kontinenta te između tri države, kao i tri temperamenta dao je poduzentištvu posebnu draž. Māra Vītols – Hrgetić po struci je inženjer računarstva, ali u struci je radila samo pet  godina, do je čak 23 godine poduzetnica. I to zajedno sa svojim suprugom Josipom.

– U obitelji su svi poduzetnici, tako da je to neka vrst „načina života“. Moji djedovi i bake su bile izbjeglice, koji su morali svašta raditi, dok su učili španjolski jezik u Venezueli i prilagođavali se novom okruženju. Roditelji su došli kao djeca u Venezuelu, tamo su rasli i obrazovali se. Kada su završili fakultete, odmah su počeli vlastiti biznis – tata je bio građevinar, mama stomatolog. Tako smo suprug i ja najprije radili u obiteljskim tvrtkama i nakon nekoliko godina, suprug je odlučio otvoriti kongresni centar u zgradi koju je moj tata gradio. Kongresni centar u Venezueli još uvijek radi, ali zbog socijalnog i poličkog stanja u Venezueli odlučili smo preseliti obitelj i posao u Hrvatsku – započinje svoju iznimu poduzetničku priču naša Loyalty članica Māra Vītols – Hrgetić.

Osnovu poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj stavila je na kongresni centar polivalentne namjene.

– Imamo kongresni centar za različita događanja („venue“), od malih teambuildinga do srednjih konferencija (200-300 osoba), od internih sastanaka do javnih predavanja, od dječjih predstava za zaposlenike međunarodnih tvrtki, domjenaka i sl. do važnih konferencija i sastanaka raznih ministarstava i velikih tvrtki. Dakle naš „core business“ je kongresni centar, odnosno događanja. Zato imamo drugačiji pristup klijentima i eventima. Klijentovo događanje je naše – ako klijent odlazi nezadovoljan, nije važno koliko je platio, jer smo i mi nezadovoljni. Pokušavamo uz profesionalnost imati i prijateljski odnos sa svima i biti uvijek na raspolaganju. Također, naš centar nema klasičnu hotelsku dekoraciju, s teškim zavjesima i tepisima, nego je dosta minimalistički, kako bi klijent mogao slobodno brendirati prostor. Naše dvorane su svjetle, imaju dnevno svjetlo i prekrasan pogled. Naša ekipa često ide na edukacije, kako bi se slijedili trendovi tržišta – jasna je ova poduzetnica glede svog poslovnog sadržaja i odnosa spram klijenata.

A upravo se to i vidi u poslovanju Kongresnog centra Forum koji je obavezna adresa svakog iole značajnijeg skupa u glavom hrvatskom gradu – ne samo zbog logistike i infrastrukture koja je na vrhunskoj razini kvalitete i izvedbe, nego i osoblja koji prati sve aktivnosti u centru besprijekornom profesionalnošću i uslužnošću.

– Imamo dosta velik i raznolik popis klijenata, od privatnih tvrtki do javnih ustanova. Farmaceutske, IT, konzultantske, edukacijske, savjetodavne kompanije česti su naši gosti, kao i ministarstva, udruge za interna ili javna događanja. Kongresni centar Forum radi vlastitu konferenciju jednom godišnje za poslovno povezivanje hrvatske dijaspore i domovine MEETING G2. Želimo nastaviti s tim projektom, jer nam je dao priliku upoznati vrlo pozitivne i uspješne poslovne ljude hrvatskog podrijetla u Hrvatskoj i po cijelom svijetu. Najvjerojatnije ćemo u ovoj godini proširiti naše kapacitete, za jednu (veliku) dvoranu više – najavljuje poduzetnica Māra Vītols – Hrgetić koja unatoč “bogatom” poduzetničkom stažu iza sebe, smatra da je ovaj karijerni izbor izrazito izazova i pun uspona i padova, koji trebaju biti učinkovite lekcije za naše poslovne sposobnosti.

– Biti poduzetnica nosi veliki teret i odgovornost, bez sumnje – isto kao i poduzetnik. Do sada nikada se nisam trebala dodatno boriti jer sam žena, baš suprotno. U Venezueli majka je najvažna osoba na svijetu, najvažniji dan u godini je majčin dan. Na fakultetu nas je bilo točno 50% cure i 50% dečki, tako da ne bi mogla reči da sam se dodatno borila jer sam žena. Ali uvijek ima borbe kada je poduzetništvo u pitanju – ocjenjuje ova poduzetnica ističući da je poseban stres činjenica da su kongresi i manifestacije sezonska aktivnost.

– Ponekad je cijeli centar krcat (100% bukiran) i onda se moramo dodatno truditi i biti na raspolaganju ako negdje „gori“. Za uspješno događanje je obavezno znati što točno klijent želi i očekuje. Kvalitetna komunikacija je ključna. Zato uvijek pokušavamo „ispitati“ svakog klijenta – zaključuje naša Loyalty članica.

Zašto sam poklonila povjerenje Loyalty članstvu Ženskog poduzetničkog centra?

– Pozitivna atmosfera. Pozitivna energija kojom zrače članice i direktorica. Mogućnost za umrežavanje u vrlo ugodnom okruženju – to su moji razlozi za povjerenje već drugu godinu za redom – kratka i jasna je poduzetnica Māra Vītols – Hrgetić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp