Povlačenje EU sredstava za poljoprivredu, okosnica je poduzetničkog angažmana Ana – Marije Špicnagel Ćurko

Naša Loyalty članica iz Siska Ana – Marija Špicnagel Ćurko, magistra agronomije – hortikulture, te prvostupnica agroekologije pet godina vlasnica je tvrtke IPS Konzalting d.o.o. Dobar dio svog poduzetničkog angažmana uložila je i u program ruralnog razvoja što je i glavnina fokusa poslovne aktivnosti njezine tvrtke i usluga koje pruža.  Napose jer je riječ o hrvatsko – belgijskoj konzultantskoj tvrtki koja je fokusirana na poslovno savjetovanje u segmentu pripreme EU projekata te implementacije održivih i obnovljivih tehnologija u poljoprivrednom i prehrambeno – prerađivačkom sektoru.

– Program ruralnog razvoja je poseban set mjera namjenjenih poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji koji je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) te sredstvima Državnog proračuna. Trenutno važeći Program je Europska komisija odobrila za razdoblje od 2014. do 2020. godine te pritom ukupna financijska alokacija iznosi 2,383 mlrd. EUR. Ciljevi Programa ruralnog razvoja su poticanje konkurentnosti poljoprivrede, osiguranje održivog upravljanja prirodnim resursima i klimatskim promjenama te postizanje uravnoteženog teritorijalnog razvoja ruralnih područja uključujući stvaranje i očuvanje radnih mjesta. Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske predviđeno je sufinanciranje različitih ulaganja organiziranih u 16 mjera – pojašnjava odmah na početku ova sisačka poduzetnica.

Od početka ovog financijskog razdoblja, tvrtka IPS Konzalting je pratila razvoj Programa ruralnog razvoja te klijentima ponudila uslugu prijave i provedbe projekata u sklopu objavljenih natječaja. Pritom IPS klijentima nudi usluge savjetovanja u pogledu koordinacije projekata, pripreme poslovnih planova i studija, komunikacije s nadležnim institucijama, provedbe odobrenih projekata te implementacije zelenih tehnologija u proizvodnom procesu.

S obzirom na relativno mali broj natječaja koji je bio otvoren tijekom prethodnih godina možemo reći kako se u 2018. godini dogodila prava renesansa u pogledu broja objavljenih natječaja u okviru ovog Programa. Tijekom 2018. godine je bilo otvoreno čak 29 natječaja u sklopu sljedećih mjera: M3 – sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, M4 – ulaganja u fizičku imovinu, M6 – razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, M8 – ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma, M 9 –uspostava proizvođačkih grupa i organizacija, M17 – osiguranje te M19 – LEADER. Natječaji iz navedenih mjera su namijenjeni obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima registriranima za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te zadrugama. Ovisno o vrsti i tipu natječaja mogu se razlikovati i uvjeti prihvatljivosti korisnika, kriteriji odabira, prihvatljive aktivnosti ulaganja, prihvatljiivi troškovi te iznosi potpore – opisala je Ana – Marija Špicnagel Ćurko ističući kako je s obzirom na veliki broj natječaja i različitosti u kriterijima i prijavnim aktivnostima, IPS Konzalting poseban fokus stavio na praćenje EU natječaja (otvoreni / u najavi) a s ciljem pružanja cjelovite usluge klijentima.

Vizija IPS-a je pravovremeno pružiti savjet klijentima o mogućnostima korištenja EU fondova te dati podršku klijentima pri pripremi projektne i natječajne dokumentacije. Bitno je napomenuti kako klijentima pružamo podršku ne samo tijekom pripreme već i tijekom provedbe projekta. Prilikom pripreme projekata, IPS Konzalting surađuje s belgijskim partnerima DLV Belgium i United Experts kao i s brojnim stručnjacima iz područja financija, knjigovodstva i provedbe postupka javne nabave. Također, s ciljem što kvalitetnije pripreme projekata i razvoja multidisciplinarnih konzorcija, IPS ostvaruje uspješnu komunikaciju s brojnim nadležnim ministarstvima, agencijama, savjetodavnim službama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i znanstveno – istraživačkim institucijama – jasna je ova poduzetnica.

Usluge ove tvrtke uglavnom su usmjerene, a na temelju dugogodišnjeg iskustva i brojnih uspješno odrađenih poslova, na pripreme i provedbe projekata u okviru nekoliko mjera ovog Programa –M3 za sustave kvalitete, M4 za ulaganja u fizičku imovinu, M5 za obnovu narušenog poljoprivrednog potencijala, M6 za razvoj malih i mladih poljoprivrednih gospodarstava, M7 za razvoj lokalne infrastrukture te M9 za uspostavljanje proizvođačkih organizacija.

– Tijekom rada smo imali prilike upoznati brojne klijente koji dolaze iz poljoprivrednog ili prehrambeno-prerađivačkog sektora. Velika većina naših klijenata imaju jasnu viziju i poslovnu ideju koju žele realizirati te je zaista zadovoljstvo surađivati s klijentima „poduzetničkog duha“. Manji dio klijenata dolazi u potrazi za savjetom u kojem smjeru krenuti i što bi u njihovom konkretnom slučaju bilo financijski održivo jer su izgubljeni u „moru informacija“. U svakom od ovih slučajeva možemo ponuditi iskren savjet i podršku te smo izuzetno ponosni na činjenicu kako je u dosadašnjem poslovanju svaka poslovna suradnja rezultirala zadovoljstvom klijenta. Izuzetno bitan element našeg poslovanja i usluge prema klijentu čini savjetovanje u razvoju cjelokupne poduzetničke ideje. Naime, često se klijenti fokusiraju na jednu ideju premda imaju nekoliko ideja koje žele ostvariti u svom poduzetničkom pothvatu. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu naših konzultanata možemo klijentu pružiti kvalitetan i pravovremen savjet skrojen prema specifičnim potrebama a sve s ciljem maksimizacije poslovne ideje i iskorištenja dostupnih EU sredstava. Drugi bitan segment je razvoj poslovnog povjerenja temeljenog na uspješnosti prijave ali i realizacije projektne ideje. O kvaliteti pripreme projekta govori i podatak kako se naši klijenti iznova vraćaju za pripremu novih projekata te kako 90 % novih klijenata iz poljoprivrednog sektora dolazi po preporuci. Uspješnost prijave naših projekata na Program ruralnog razvoja se kreće od 70 % do 100 % (ovisno o mjeri) te je pritom 100 % svih dosad odobrenih projekata realizirano bez poteškoća u provedbi. Brojni odobreni i završeni projekti te zadovoljni klijenti rezultat su predanog rada, visoke poslovne etike i smatramo ih našom najboljom referencom – zaključuje poduzetnica Ana – Marija Špicnagel Ćurko.

Sve zainteresirane za prijavu na natječaje u sklopu Programa ruralnog razvoja pozivamo da nas kontaktiraju tvrtku  IPS Konzalting d.o.o.  na info@ips-konzalting.hr, koja nudi i besplatnu procjenu ispunjavanja natječajnih uvjeta te održivosti projektne prijave.

Zašto sam poklonila povjerenje Loyalty članstvu Ženskog poduzetničkog centra?

– S obzirom na veliku količinu pozitivne energije i poduzetničkog duha koje sam imala prilike vidjeti već na prvom druženju, članstvo u Ženskom poduzetničkom centru me je privuklo na prvu. Čvrsto vjerujem kako je za uspješnost u poduzetništvu bitan faktor podrške, networka i brainstorma koji čak i malu i običnu ideju mogu pretvoriti u uspješan poslovni pothvat. Odlična organizacija, osjećaj stručne i prijateljske podrške ostalih članova te uvijek zabavna i nadasve produktivna network i brainstorm događanja su ono što je karakteristično za Ženski poduzetnički centar i što meni kao poduzetnici pomaže da svakodnevno razvijam svoju poslovnu priču – komentirala je naša Loyalty članica iz Siska Ana – Marija Špicnagel Ćurko
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp