Novu 2019. godinu učinite uspješnom svladavanjem poduzetničkog stresa

Stres je stalni pratitelj svih poduzetničkih aktivnosti bez obzira koliko se dugo poduzetništvom bavili. On je ujedno i najveća kočnica poduzetničkoj kreativnosti, najveći teret kojega nosi vlasnica ili vlasnik obrta i tvrtke, stalni i uporni pratitelj u gotovo svakoj poslovnoj aktivnosti. Pa kako ga se onda riješiti, posebice kada je učinak stresa na zdravlje sve fatalniji? A ako je vjerovati pojedinim istraživanjima o kvaliteti poduzetničkog života i standarda, na iste najnegativnije utječe upravo stres, drastično smanjujući životni vijek poduzetnica i poduzetnika.

Stoga je pravo vrijeme da novu 2019. godinu označite kao vrijeme u kojemu ćete ograničiti ili smanjiti nastanak stresa u poduzetničkim aktivnostima. Evo kako to polazi za rukom našim Loyalty članicama i članovima.

Učinka stresa na kvalitetu poslovnog i privatnog života vrlo je svjesna naša Loyalty članica Tanja Kranjc Svetlić, direktorica je i vlasnica tvrtke Integra znanja.

– Sada sam u fazi poslovnog života u kojemu sam na granici balansiranja između karijere i privatnog života – jako mi je važno da se naspavam dovoljno, da se bavim sama sa sobom, a ne samo svojim biznisom. Sada sam u fazi reorganizacije poslovanja upravo zato da bi se poslovno i privatno mogla kvalitetno uskladiti, a sve s ciljem da imam što manje stresa u životu – jasna je ova poduzetnica.

naša Loyalty članica Darija Čelić Trajčeski, vlasnica tvrtke Travelatico d.o.o. iz Pule također jako radi na sebi kako stres u poduzetništvu ne bi uzeo “maha” u njezinim poslovnim aktivnostima.

– Stresa ima ne samo u poduzetništvu, nego ga ima uvijek i svugdje. Svi smo preopterećeni silnim informacijama, željama i „moranjima“. Stres najbolje otjeram trčanjem, kad sve te informacije i misli prestanu biti košnica, nego neka uređena saća – sve dobije svoje mjesto, a i fizički izbacite umor i stres. Volim planinarenje, obožavam more, šetnje, izlete sa svojom obitelji i s prijateljima. Druženje, smijeh, dobra hrana i čaša dobrog vina – i život je lijep – recept je ove poduzetnice za uspješan privatni i poslovni život u kojemu je stres slabo izražen.

Naša Loyalty članica dr. Maria Škornjak ističe da je uvijek imala tu sreću i privilegiju raditi poslove u kojima istinski uživa, čime je razina stresa znatno manja.

– I svaki od tih poslova je dodao kockicu mozaiku moje sadašnje osobnosti i principa kojima se svakodnevno vodim: danas radi najbolje što možeš, poštuj svako živo biće i sa zahvalnošću prema životu koji ti je darovan iskreno i s ljubavlju zauzmi se za svakog te budi od pomoći svakome, danas se nemoj ljutiti i uvijek bez obzira na okolnosti zadrži svoj mir – lista je savjeta za što manje stresa doktorice Škornjak, koja je danas diljem jugoistočne Europe poznata po primjerni u svom radu neoperabilnih i neinvazivnih estetstkih zahvata poznatih pod nazivom K-Surgery.

Magistra edukacije engleskog jezika i povijesti umjetnosti, naša Loyalty članica Jelena Bikić iz Dugopolja kod Splita, vlasnica obrta Silvan, i istoimenog jedinstvenog branda  u kojem je spojila ljubav prema izradi prirodne kozmetike sa željom promicati kulturnu baštinu ljepota Hrvatske, poglavito Dalmacije, uživa punim plućima u svojim poslovnim aktivnostima. No i kod nje se nađe stresa.

– Učimo cijeli život, pa sam tako kroz svoju prvu godinu poslovanja odmah imala prilike naučiti, iz prve ruke, da koliko god da je bitno posao staviti na noge, raditi i truditi se svakodnevno oko 1001 stvari od kojih je satkan mozaik poduzetništva, toliko je iznimno bitno voditi računa o sebi. Moram priznati da mi se često događalo da provedem po 7-8 sati u proizvodnom pogonu i zaboravim izaći na pauzu ili pak da sjedim pred laptopom isto toliko baveći se nekim drugim vidom poslovanja. Dvosjekli je to mač. S jedne strane, izuzetan je osjećaj biti toliko uronjen u posao i raditi ga s tolikom strašću da doslovno zaboravite na protok vremena. No, s druge strane, ako imate problema s leđima (kao ja) to vam zasigurno neće pomoći. Nakon početnog „sagorijevanja“ trebalo mi je neko vrijeme da nađem mjeru. Najbolji recept za opuštanje, uvijek bilo i ostat će, kvaliteno provedeno vrijeme s dragim ljudima – savjetuje Jelena Bikić.

Životni postulat zagrebačke liječnice i poduzetnice Sonje Kapun (55) upravo je zdrav život, a svojim primjerom to svakodnevno i dokazuje.

– Mi liječnici trebali bi biti primjer svojim pacijentima kako paziti na način života, prehrane, usklađivanja privatnog i poslovnog života, bavljenja aktivnim sadržajima. Živim onako kako učim druge ljude da žive. U prvom redu da nalaze vremena za sebe. Da rade što ih veseli, da jedu kvalitetno i zdravo. I što je najbinije nađu vremena za sebe i fizičku aktivnosti, pa da to bude i šetnja. Ali ne šetnja u trgovački centar, nego po otvorenom prostoru, u prirodi, na svježem zraku. Prema sadašnjim analizama životni vijek će se produljiti na 100 godina, stoga trebamo život uskladiti na najbolji mogući način da budemo zdravi, okretni, puni energije i da nemamo tegobe koje nas usporavaju ili onemogućavaju da u tome uživamo – ističe prim. Sonja Kapun, dr.med., specijalist internist, subspecijalist nefrolog.

Na poduzetnički stres nije imuna ni naša Loyalty članica Gordana Kadoić, vlasnica tvrtke Adria Corporate Education d.o.o iz Zagreba, ali je i te kako svjesna mogućnosti da ga suzbije te obuzda kad god može.

– Mislim da nema osobe koja ne mašta o tome da bude sam sebi šef, no tu postoji zamka ako nemate poduzetničku crtu i ako niste savjesni i dobro organizirani. Lijepo je biti neopterećen i raditi bez stresa što nikome ne polažete račune, osim sebi. Meni više funkcije i titule odavno ništa ne znače, mene zanimaju rezultati. Na kraju dana, tjedna ili mjeseca vaš rad ili nerad dolazi na naplatu – poduzetnik mora pronaći način kako zaraditi svoju plaću, plaću za svoje zaposlenike i naravno mora misliti na fiksne troškove, tako da taj zanos vrlo kratko traje kod ozbiljnih poduzetnika, jer mi smo u stalnoj borbi gdje naći klijente i kako zaraditi – jasna je ova poduzetnica.

Stručnjakinja za pozitivnu psihologiju, naša Loyalty članica Ivana Štulićvlasnica obrta za poduke i poslovne usluge IS-KORAK, jedna je od najkompetentnijih govoriti kako suzbiti stres u privatnom i poslovnom životu, te živjeti zadovoljno i sretno.

– Postoji jedan zanimljiv fenomen iz pozitivne psihologije koji je nazvan „naučena bespomoćnost“. Ukratko, kad izložiš jedinku opetovanim neugodnim situacijama koje ne može izbjeći, ona nakon nekog vremena nauči da nikad ni neće moći promijeniti tu situaciju, i da nema nikakvu kontrolu ni utjecaj na ishod. Prvi eksperiment je bio napravljen sa psima, no kasnije su brojna istraživanja napravljena s ljudima. Oni koji su naučili biti bespomoćni obično događaj koji je neugodan objašnjavaju kao trajan (nikada se neće promijeniti), osoban (ja sam kriv za to) i takav da se prelijeva na druge aspekte (ništa ne mogu napraviti ispravno) i jednostavno ni ne pokušaju promijeniti svoju situaciju. To je jako opasno. Ako negativni događaj npr. pad na testu sami sebi tumačimo kao da smo nesposobni u svemu i da nema šanse da ikad bude drugačije, osudili smo sami sebe na neuspjeh, a i nesreću. Dobra vijest je da se to može „odučiti“ i da postoje načini kako možemo naučiti biti pozitivni i optimistični. A jednom kad smo takvi, efekt se samo multiplicira jer automatski i učimo više, riskiramo, gledamo uvijek prema naprijed i život nam se mijenja – savjetuje stručnjakinja za pozitivnu psihologiju.

Diplomiranu inženjerku Ines Ban-Kolić, magistricu ekonomije i našu Loyalty članicu iz Ogulina, od prvog poduzetničkog dana s otvaranjem 2017. godine vlastite tvrtke Elvirtus d.o.o. koja je danas usmjerena proizvodnji, promociji i popularizaciji električne energije iz obnovljivih izvora energije, prati stres. Ali i učinkoviti načini da ga se obuzda, ograniči, te minimalizira u aktivnostima ove vrlo poduzetne žene.

– Stres rješavam bavljenjem nekih aktivnosti koje me ispunjavaju: volim city break-ove s obitelji, radim torte za svoje cure i prijateljice i imam mali vrt s povišenim gredicama – kratka je i jasna Ines Ban – Kolić.

Naša Loyalty članica Helena Fjorović, vlasnica Linea Snelle jug u Novom Zagrebu pored Avenue Malla, već četiri godine usmjerava svoje poduzetništvu upravo k tomu da žene pred ogledalom izgledaju što zadovoljnije i sretnije. A to s radošću primjenjuje i na sebi – kako bi smanjila stres koji je također prati u poduzetništvu.

U mom poslu ima stresa, ali sve je do mene koliko ću se njemu izlagati. Primjerice preko ljeta kada nam razina pružanja usluga pada jer su svi na godišnjim odmorima, ja uvijek brinem hoće li biti posla, hoćemo li se naplatiti, ima nas sedam zaposlenih, svi trebaju imati svoju plaću na vrijeme, a kako je osigurati, samo je na meni da to prolazim. No moja je odluka da si neću dopustiti da stres utječe na mene, nego tražiti rješenja kako to prevladati i riješiti – ističe Helena Fjorović

Doris Kunkera poduzetnica je dulje od dva desetljeća, no s radošću ističe da ljubav koju osjeća zbog onog što radi, učinkovito “tjera” svaki stres. Radi već nekoliko godina kao turistički vodič, a ovu vrstu poduzetničke aktivnosti učinkovito je spojila u suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba i s agencijama iz Slovenije, Italije, Velike Britanije.

– Ponekad se probudim u panici da sam zaboravila da imam grupu, desilo mi se i da sam,pobrkavši datume, došla tjedan dana ranije na sastanak sa grupom. U agenturi, posredništvo su pak stresne situacije kad potvrdite datum istovara kupcu i onda vam jave da će kamion stići dan kasnije, a dućani čekaju robu ili vam pak jave da neka roba nije dobra. No, sve se to nekako sređuje u hodu, a i s godinama sam se navikla da više samoj sebi ne pravim problem od nečega što ne mogu promijeniti i da je sve to za ljude. Naprosto se više ne bojim da će mene netko okriviti za pogreške drugih – opisuje naša Loyalty članica Doris Kunkera.

Stalni osmijeh na licu i neprestana “pozitiva” prve su značajke poduzetničkih aktivnosti naše Loyalty članice iz Rijeke i projektna mangerica za Kvarner Maje Komadine, najviše jer kako ističe, od sebe očekuje da  bude svestrana, aktivna i uvijek u kreativnim projektima koji joj donose poslovno i privatno zadovoljstvo.

No ima i stresa s kojim uvijek izađe na kraj – uspješno.

– Stresno je to što si u stalnoj potrazi sa novim klijetnima, no eto to su još počeci i puno strpljenja i upornosti. To sam najviše naučila plivajući poduzetničkim vodama – komentira svestrana Riječanka i vlasnica obrta MK CONCEPT-a.

Naša Loyalty članica Tanja Ana Kaužljar, vlasnica frizerskog salona Danu iz Zagreba odlučila za poduzetništvo kako bi bila samoj sebi šefica, a u toj misiji i zadovoljna s onim što radi. No nekada joj tu misiju zna pokvariti stres.

– Smijeh je moj osnovni način borbe protiv stresa, pa je tako osmijeh i dobro raspoloženje postao također jedan od zaštitnih znakova frizerskog salona. Iako su teška vremena i naši klijenti povremeno dolaze zabrinuti uz malo dobre volje svi se na kraju opustimo i uz posao i čak i zabavimo. Tu posebno prednjače mlade osobe koje su prepune veselih i zanimljivih događaja i razmišljanja – ističe svoj recept za što manje stresa ova poduzetnica.

Početkom 2016. godine, naša Loyalty članica Marina Obradović s 40 godina starosti dala je otkaz i odlučila krenuti novim karijernim putem. Jedino što je tada znala, priznaje iskreno, bila je misao da želi samoj sebi biti šefica radeći ono što voli. No, unatoč tomu, stres je ponekad neizbježan iako svim srcem radimo ono što priželjkujemo.

– Stresa ima uvijek, ponekad je lakše nositi se sa stresom, a ponekad teže. Ovisi o danu, raspoloženju, vremenu…Nastojim svaki dan dovoljno spavati što je meni izuzetno bitno za dobro funkcioniranje preko dana, puniti baterije boravkom na zraku, meditacijom… Vježbam svaki dan strpljenje, a prakticiram najveće životne mudrosti – naglašava Marina Obradović.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp