Pet poduzetničkih diva iz Petrinje zajednički grade uspješne poslovne projekte

Gdje ima dobre volje, ima i dobrih djela

Nakon više od deset godina rada u različitim tvrtkama, na različitim pozicijama i s različitim opisom poslovnih aktivnosti Maja Puškarić, Tanja Mosler i Biserka Vidnić iz Petrinje odlučile su napraviti korak u svojim karijerama i zajednički pokrenuti vlastito poduzetništvo. Tako je nastala Agencija D.Point, koja posluje unutar firme Nas pet d.o.o., koju su osnovale. Objedinile su u svom poduzetničkom projektu bogato znanje tržišnih komunikacija, grafičkog i web dizajna. Međusobno su odlično “kliknule”, nimalo uplašene od poslovnog partnerstva, a presudna je bila i činjenica da su sve tri imale (i još uvijek imaju) jak poduzetnički poriv dok su privatno privržene svojim obiteljima i djeci.

– Osim nas tri suosnivačice, naš tim je u zadnje dvije godine i narastao. Prije više od godinu dana u naše kreativno okruženje pridružila se i Ana-Marija Kireta Puškarić, koja je preuzela brigu nad uredom, administracijom i nad svime onime što nas tri jednostavno nismo uspjevale stići zbog previše posla. Sada je Ana-Marija ta koja sve u uredu drži pod kontrolom. Također, prošle godine nam se u timu priključila i Antonija Vuk, koja je preuzela sve društvene mreže, kako naše vlastite, tako i za sve klijente s obzirom da je community management jedna od usluga koje pružamo u našoj kreativnoj agenciji – opisala je tim agencije D.Point Maja Puškarić, jedna od osnivačica ove petrinjske poduzetničke inicijative.

Ističe da je otvaranje zajedničkog poduzetništva okrunjeno tvrtkom Nas pet uslijedilo nakon tako uobičajene poslovne priče većine žena u Hrvatskoj.

– Nakon što smo, silom prilika, sve tri ostale bez posla – i Tanja i Maja i ja, krenule smo svaka za sebe u poduzetništvo. Nakon nekoliko godina samostalnog rada, shvatile smo da dijelimo iste vrijednosti pa smo tako odlučile ujediniti snage i izaći na tržište s cjelovitom uslugom, od brandiranja preko grafičkog oblikovanja pa do marketing strategija. Želimo razvijati poduzetništvo u našoj sredini, ali najviše želimo poticati mlade da se sami odvaže i bace u poduzetničke vode. Zato kroz kreativne koncepte i dizajnerska rješenja želimo svim našim klijentima, a naročito start-upovima, dati vjetar u leđa jer i smo i same bile u toj fazi pa znamo da im nije lako – ističe Biserka Vidnić.

Danas se kreativna agencija D. Point u prvom redu bavi brandiranjem, grafičkim konceptima te dizajnom svega i svačega. Kreativni proces ove maštovite ekipe uvijek započinje briefom s klijentom, gdje uvijek pokušavaju dobiti najviše informacija o budućem brandu ili proizvodu kojega će zajednički razvijati i unapređivati.

– Nakon toga započinjemo s istraživanjem tržišta, a nakon mnogo sati kreativnog razmišljanja dolazimo do stvaranja najboljih i najkreativnijih rješenja. Inače svaki dan izgleda drugačije, ovisno o potrebama trenutnih poslova, ali naše svakodnevne aktivnosti uključuju kreiranje različitih vizualnih identiteta koji uključuju osmišljavanje logotipa, dizajniranje raznih vrsta ambalaža, ali i dizajniranje knjiga, letaka ili kataloga. S obzirom da nam je prije godinu dana u tim došla Antonija sada pružamo uslugu upravljanja društvenim mrežama koja obuhvaća osmišljavanje komunikacijske strategije i stvaranje svakodnevnog sadržaja na Facebooku ili Instagramu. Zapravo, mi volimo reći kako radimo sve ono što u sebi zahtjeva i mrvicu dizajna, od letka, knjige, cijelog vizualnog koncepta pa do krajnje inovativnih ideja – ističe Tanja Mosler.

Djevojke iz Petrinje ponosne su što svojim inovativnim rješenjima ni jednog klijenta ne ostavljaju ravnodušnima, te prije svega tržište na kojemu su sve više tražene.

– Mi stvari vidimo iz više perspektiva, prvenstveno iz perspektive klijenta pa onda njegova kupca, a zatim toj cijeloj priči dodajemo komadić posebnosti i različitosti od drugih. Zato se i zovemo D.Point (‘Different Point of view’). Također, u svakom našem projektu sudjelujemo svi skupa od samog početka pa do kraja, jer na taj način održavamo kreativnu atmosferu u uredu koja pozitivno utječe na rad naše agencije, ali i svakoga pojedinačno u timu. Kod nas je brainstorming prisutan svaki dan i ne postoji određeno vrijeme i mjesto za njega jer, kako volimo reći, ideje su naše gorivo i to nas svakodnevno pokreće. Osim toga, svakom klijentu i projektu pristupamo u potpunosti profesionalno i nepristrano poštujući specifičnosti različitih struka kojima se bave naši klijenti. U procesu stvaranja koncepata i dizajniranja, na zadatak gledamo iz pozicije klijenta i pozicije konzumenata klijentovih proizvoda i usluga. Pri tome često moramo učiti o nepoznatim nam procesima i o strukama o kojima do trenutka rada na određenom zadatku zapravo nismo znale puno – ocjenjuje Maja Puškarić dodajući kako je profil klijenata koji koriste njihove usluge doista šarolik: usluge pružaju poduzetnicima, OPG-ovima, različitim organizacijama u kulturi, školama, galerijama, muzejima, piscima, urednicima knjiga itd..

– Često surađujemo i sa start-upovima s kojima uvijek imamo divnu suradnju jer i same poznajemo taj osjećaj želje za uspjehom i uloženog truda u to. Potrebe naših klijenata su različite kao što je različito i njihovo poslovanje. Volimo naglasiti kako smo odlične u brandiranju, što znači u osmišljavanju kompletnog vizualnog koncepta, dizajna logotipa i različitih promotivnih i ambalažnih materijala koji apliciraju definirani vizualni identitet stvarajući prepoznatljivu priču o klijentu i njegovom poslovanju. Osim toga, dolaze nam klijenti kojima treba redizajn i osvježenje njihovog postojećeg branda, ali i oni koji žele učiniti mali pomak u svom vizualnom identitetu. Također, imamo klijente kojima samo vodimo društvene mreže, ali isto tako i one koji trebaju dizajn jedne knjige ili kataloga – naglašava Maja Puškarić sretna na svoje poduzetničko partnerstvo s ostalim D.Point damama koje su se odlučile biti same sebi šefice. Unatoč brojnim izazovima ove poduzetnice sretne su zbog svog izbora i poslovnih aktivnosti.

– Svaki projekt i svaki klijent za nas je novi izazov, ali početni izazovi bili su puno teži. Tada smo morale posložiti svoje poslovanje i naći načine kako reći ono što misliš bez da nekoga ne uvrijediš, a da ne spominjemo pitanja poput: „Koju „financijsku“ rupu prije pokrpati?“ i slično. Svaki početak je težak, naročito kada postaneš sam sebi šef i odlučuješ o svemu. Osim toga, mnogi su nas upozoravali na to da suradnja između više osnivača neće funkcionirati te da ćemo vrlo brzo naići na međusobne nesuglasice, ali to se kod nas još nikad nije dogodilo i vjerujemo da neće. Nekako smo sve različite, ali dovoljno slične, pa smo se tako zajedničkim snagama vrlo brzo snašle u tom poslovnom vrtologu – prisjeća se Biserka Vidnić ističući da zbog toga ni pojava stresa u njihovom poslovnom životu nije izuzetak. Ali ga nastoje kreativno – prevladati.

– Svaki dan je popraćen nekom vrstom stresa, ali mi ga često i uspješno izbjegnemo ili svedemo na minimum. Realno, u našoj struci rokovi su možda zaslužni za najviše stresa, ali ono što mi nastojimo je ravnopravna i posložena raspodjela poslova unutar tima. Zato svako jutro imamo zajednički brief na kojem vidimo gdje smo i tada odredimo priroritete za taj dan. Naravno, dogode se izvanredne situacije i približe nam se rokovi ponekad, no tada samo duboko udahnemo, stisnemo, odradimo i jednostavno idemo dalje – poručuju dame iz petrinjske agencije D.Point.

Puno se i planira u ovom “kreativnom brlogu” – sasvim s razlogom jer je tržište vrlo živo, zahtjevno i uvijek treba biti dva – tri koraka ispred njega.

– Budućnost je nemoguće predvidjeti, ali ono što mi planiramo je zajedno rasti, proširiti naše poslovanje na europsko tržište, ali planiramo proširiti i sam tim. Trenutno nam je Maja u Beču gdje je u planu i otvaranje podružnice naše agencije, tako da možemo reći da su nam planovi zaista veliki – najavljuju djevojke iz Petrinje.

Zašto smo poklonili povjerenje Loyalty članstvu Virtualnog ženskog poduzetničkog centra?

– Smatramo kako nam članstvo u Virtualnom ženskom poduzetničkom centru donosi mnoga nova poznanstva te savršeno povezuje poduzetnice koje imaju žarku volju i želju za radom. Osim toga, otvara vrata za nove suradnje, razmjenu dosadašnjih iskustava i borbi, ali i priliku da jedni od drugih učimo i zajedno rastemo u poslovnom svijetu – ističu djevojke iz petrinjske tvrtke Nas pet – naše Loyalty članice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp