Poduzetnica Doris Kunkera utkala je predivne priče o Zagrebu kao turistički vodič u duh Marije Jurić Zagorke

Primarna poduzetnička aktivnost naše Loyalty članice iz Zagreba Doris Kunkere je posredništvo u izvozu-uvozu, čime se bavi već četrnaest godina. Primarno u sektoru voća i povrća, u kojemu tvrtka naše Loyalty članice Kunkera d.o.o. povezuje domaće tvrtke s izvoznicima iz cijelog svijeta.

No poduzetnica Doris Kunkera (61) iskoristila je svoju svestranost i ljubav prema putovanjima da bi se otisnula u jedno sasvim drugačije područje poslovnih aktivnosti.

– Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1981. godina. Iskoristila sam akademsku godinu do zadnjeg dana, jer sam u to vrijeme bila u New Yorku i pisala diplomski rad. Putovala sam puno po svijetu, radila u uredima u Rimu, Anwerpenu, Dublinu, Londonu, Murciji, a sve kako bih uz rad, naučila strane jezike. Iskustvo stečeno u tako raznolikim firmama po svijetu u mnogočemu su mi pomogla u kasnijem „poslovnom“ životu. 2008. položila ispite za licenciranog turističkog vodiča za engleski, talijanski i španjolski jezik i time se i danas bavim. Uspješno, rekla bih, jer mi je na tržištu već drugi proizvod, uz kostimirani razgled MARIJA JURIĆ ZAGORKA, sada imam i tematski MEŠTROVIĆEV ZAGREB, koji je prepoznala i Turistička zajednica grada Zagreba i uvrstila ga u ponudu besplatnih razgleda za građane svake subote tijekom rujna i listopada – opisuje Doris Kunkrea svoju poduzetničku svestranost.

Svjesna da uvoz voća i povrća, što je primarna djelatnost tvrtke Kunkreda d.o.o., ima snažan sezonski karakter, turističkim angažmanom popunila je i ostale mjesece u godini. Ističe zadovoljstvo svojim poduzetničkim odabirom, angažamanom, ali i brojnim lekcijama koje je naučila na realnom tržištu.

– Na svakom svom radnom mjestu svojski sam se trudila dati što bolje rezultate. U početku je to bilo jer sam bila na probnom roku (kod prvog zaposlenja), a kasnije jer u komercijali (a to je bio sektor u kojem sam radila) bilo je puno muškog svijeta koji nije znao strane jezike, pa sam ja kao poliglot bila nepoželjna konkurencija. Na kraju, radeći u poduzetništvu i zarađujući novac za sebe, sretna sam što moja tvrtka Kunkera d.o.o.  kvalitetno radi, zarađuje, a što je najvažnije – ističe ova poduzetnica.

Kao i u svakom poslovnom angažmanu, svaki uspjeh dolazi preko zadovoljnih kupaca i klijenata. U sektoru trgovine voćem i povrćem Doris Kunkera radi dulje od 20 godina, s iznimnom reputacijom pouzdanog tržišnog partnera.

– Ne volim muljanja, nisam dozvoljavala laže reklamacije robe dobavljačima, ali sam brinula da i kupcu dobiju dobru robu, ali i da je na vrijeme plate. Mislim da sam danas kod nas jedina žena agent u sektoru voća i povrća. No, da se ne misli da samo radim na uvozu, trudim se ja i izvesti naše mandarine u bijeli svijet. I svake godine ide sve bolje – jasna je Doris Kunkera, koja je svoj poslovni moral unijela i u turističke aktivnosti gdje uspješno surađuje osim s Turističkom zajednicom grada Zagreba i s agencijama iz Slovenije, Italije, Velike Britanije.

– No, klasični razgledi glavnog grada kroz njegovu povijestnu jezgru poput Donjeg grada, Kaptola, Gornjeg grada, poslatili su mi rutina i zato puno radim na tematskim razgledima. Stvoriti novi turistički proizvod, stvoriti nešto novo što će biti zanimljivo i našim i stranim turistima, veliki je posao. Na MEŠTOVIĆEVOM ZAGREBU radila sam mjesecima, čitala literaturu, planirala itinerer, stvarala vremenski okvir (kojim putem ići, koje skulpture obići, a da ne bude predugo). Iskreno, ljudi vole moje razglede, preporučuju me drugima, vrtići traže da ih vodim i sljedeće godine, pohvale me agenciji i tako se stvara poslovna mreža – opisuje ova iznimno turistički angažirana poduzetnica.

Posljednjih godina puno radi vezano za uvoz i izvod voća i povrća s Konzumom, kao velikim klijentom, ali radi i na razvoju ostalih poslovnih kanala. U turizmu je najprodavaniji proizvod Dorist Kunkrere kostimirani razgled Marija Jurić Zagorka kako za pojedince koje zanima ova vrsta upoznavanja Zagreba, tako i za grupe posjetitelja hrvatskom glavnom gradu. I u svemu tome Doris Kunkera uspješno plovi ne razmišljajući o mirovini.

– Ja sam uvjetno sama sebi šef, jer mnogi misle pod time da si gazda svoga vremena (blago tebi ti možeš spavati do kad hoćeš, znaju mi reći). Međutim, moj tempo određuju dobavljaći i kupci u sezoni voća i povrća. Vrlo često sa Španjolcima, koji u sezoni rade od 9 – 19 sati, kad već drugi odmaraju i ne misle o svom poslu, ja rješavam stvari vezane uz narudžbe. Što se tiče turističke sezone, ona svake godine počinje sve ranije i završava sve kasnije (ne žalim se, dobro je da ima posla) ali i nije baš lako izdržati taj tempo. A kako zaradiš, koliko radiš, nema odbijanja poslova, jer nećeš ti, uzet će netko drugi. Nema bolovanja, vode se grupe i po kiši i po snijegu, a da ne pričam o ljetnim temperaturama – ističe naša Loyalty članica zadovoljna prije svega činjenicom da radi ono što voli, što je ujedno i najveći poticaj da ne posustane, da ne odustane.

Sretna što je njezina agentura već ugodan posao, kad “ulovi” malo više vremena Doris Kunkera promišlja proširiti svoje djelovanje i na druge sektore.

– Sada se spremam za izradu dva nova turistička razgleda, s krasnim temama, za koje sam sigurna da će imati dobru potporu zainteresiranih posjetitelja Zagrebu. Slijedi čitanje obilne literature da bi se napravio kvalitetan razgled od 1,5 – 2 sata. Javit ću vam kad budu gotovi – najavila je naša Loyalty članica Doris Kunkera.

Prijavite se za besplatni razgled Zagreba 12. listopada

Za sve Loyalty članice i članove, ali i one koji to žele postati Doris Kunkera organizira besplatni razgled Zagreba u svom najpopularnijem izdanju – razgled s Marijom Jurić Zagorkom.
Razgled kreće u petak, 12. listopada u 18 sati kod spomenika kralju Tomislavu na Zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Sve prijave obavljaju putem maila doris.kunkera@zg.t-com.hr

Do kraja listopada otkrijte iznimnu šetnju Zagrebom kroz djela velikog umjetnika Meštrovića

13., 20. i 27. listopad rezervirajte u svojim kalendarima za razgled Zagreba kroz umjetničku ostavštinu Ivana Meštrovića. Na putovanje baštinom ovog velikoh hrvatskog kipara besplatno vas vodi Doris Kunkera, a uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, koja je uvrstila ovaj program u službeni turistički sadržaj hrvatskog glavnog grada.

– Tematski razgled MEŠTROVIĆEV ZAGREB upoznaje građane sa Meštrovićevim djelima u javnom prostoru grada. To je priča o različitim umjetničkim razdobljima svjetski poznatog hrvatskog umjetnika, ali i priča o isprepletenosti njegovog privatnog i umjetničkog života. Razgled upućuje građane kako promatrati i doživjeti skulpturu u javnom prostoru – opisuje idejna začetnica ovog razgleda Doris Kunkera.

Svi zainteresirani za ovaj razgled Zagreba kreću od reljefa SELJACI na kući Popović, zatim se odlazi preko Trg bana Jelačića do spomenika NIKOLA TESLA koji se nalazi na križanju Teslina/Masarykova ulica, kao i nezistavni obilazak ZDENCA ŽIVOTA, POVIJEST HRVATA – ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Svakako se tragovima umjetničkog izričaja Ivana Meštrovića posjećuje i J.J. STROSSMAYER, MEŠTROVIĆEV PAVILJON, te ŽENA PREKRIŽENIH RUKU – u Ulici Franje Račkoga.

Iznimno upoznavanje Zagreba kroz bogatu povijest njegovih skulptura i spomenika u autorskom potpisu velikana Ivana Meštrovića.  Vrijednost ovog turističkog razgleda kojeg je inicirala i osmislila te kojeg vodi Doris Kunkera, prepoznala je i Turistička zajednica grada Zagreba svojom potporom i financiranjem, pa je ovaj obilazak Zagreba u cijelosti besplatan za građane.

Tematski razgled MEŠTROVIĆEV ZAGREB održava se svake subote do kraja listopada s početkom 16 sati s Trga bana Jelačića, ispred Turističkog informativnog centra.

Zašto sam poklonila povjerenje Loyalty članstvu Virtualnog ženskog poduzetničkog centra?

– Prvo sam vas „špijunirala“ na Facebooku, a kad mi je prijateljica rekla da je vaša članica i da idete na izlet, odmah sam se prikrpala i ostala do danas. Srela sam i upoznala krasne poduzetnice, s nekima se nada da ću ostvariti i suradnju. A u tome je i bit Virtualca, zar ne? – ističe svoje Loyalty povjerenje Doris Kunkera koja je s nama već dvije godine.

Više o Loyalty članstvu u Virtualnom ženskom poduzetničkom centru možete pročitati OVDJE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp