Besplatne edukacije krenule i u Jastrebarskom – našem novom gradu prijatelju ženskog poduzetništva

Imajući u vidu sve veći broj poduzetnika koji posluju na području Grada Jastrebarskog, ali i svih onih koji bi željeli imati svoje tvrtke ili obrte, od ove jeseni kreće prvi ciklus od pet besplatnih edukacije za sve buduće i sadašnje poduzetnike. Edukacije su rezultat zajedničke suradnje Grada Jastrebarskog i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr, te su besplatne za sve sudionice i sudionike.

Tako je Jastrebarsko postao ove jeseni jedanaesti po redu Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, projekt suradnje s lokalnom samoupravom diljem Hrvatske kojega tri godine s ciljem jačanja produktivnosti na realnom tržištu kao i podizanja poslovnih kompetencija poduzetnika i onih koji će to tek postati, a financiranih iz gradskog proračuna, provodi Virtualni ženski poduzetnički centar.

A prvi korak k tomu je priprema i provedba besplatnih edukacija za sve koji su poduzetnici ili to tek žele postati. Prvu edukaciju u jesenskom ciklusu temeljnih poduzetničkih znanja poslušalo je u Jastrebarskom 17 polaznika. Jedan dio nazočnih na edukaciji ima već poprilično iskustva s realnim tržištem, a dio tek usvaja prve poduzetničke korake.

Najviše poduzetničkog iskustva među polaznicima ima Dubravka Horvat Uzelac, koja je zajedno sa svojim suprugom dulje od 20 godina na realnom tržištu, kroz brojne aktivnosti njihovog obiteljsko – poljoprivrednog gospodarstva.

– Uvijek se ima nešto naučiti novoga vezano za poduzetništvo, zato sam danas ovdje. Osim toga pred nama su novi tržištni izazovi, željni smo novih znanja, načina unaprijeđenja prodaje, kvalitetnog pristupa kupcima. Odabrat ću si teme, nastojat ću pronaći vremena i svakako se vidimo na nadolazećim edukacijama, jer me motivira pozitivna energija koju sam osjetila na ovoj prvoj, kao i kvalitetan predavački sadržaj – ocijenila je dugogodišnja poduzetnica i polaznica prvih besplatnih edukacija u Jastrebarskom Dubravka Horvat Uzelac.

Mario Slavić promišlja o poduzetništvu, a sebi je “dao zadatak” pohađajući edukacije te odlučiti koliko je spreman na poduzetništvo. S obzirom da je bez posla osam mjeseci i da traži put kako to riješiti, poduzetništvo mu se također čini kao jedno od rješenja nezaposleničkog statusa.

Zanimljivo mi je ovo što sam čuo na predavanju. Svakako ću sebi dati vremena i truda proučiti je li poduzetništvo za mene, a edukacija će mi pomoći sigurno oko odgovora koje tražim. Dolazit ću svakako i u buduće pa ću na kraju odlučiti hoću li pokrenuti nešto svoje. Kad razmišljam o poduzetništvu smatram da ima puno izazova, o kojima smo pričali i na ovoj edukaciji, ali siguran sam da ima i puno prednosti – istaknuo je polaznik edukacija Mario Slavić.

Poduzetništvo u obitelji Vesne Budinšćak živi već nekoliko generacija, u prvom redu kroz proizvodnju i plasman vlastitih vina. Edukacija kojoj se odazvala Vesna Budinšćak trebala bi dati odgovore na pitanja njezinih budućih aktivnosti koje planira sada dok je u mirovini. Energična i puna iskustva, ova poduzetnica ne želi “umirovljenje u poduzetništvu” nego aktivan poslovni angažman prožet novim znanjima.

Ovdje sam da malo “prosvijetlim” svoja postojeća znanja, ali i da dobar dio toga unaprijedim. Jako mi je dobra ova edukacija, jako mi se sviđa sadržaj i način predavanja. Sigurno ćete me viđati na nadolazećim edukacijama, a s obzirom da u mirovini želim biti i nadalje poduzetnički aktivna, radujem se znanjima koja ću usvojiti – pojasnila je Vesna Budinšćak. 

Na edukaciju se odazvala i Olena Katovčić, koja se u Jastrebarsko doselila iz Ukrajine. Inače novinarka po struci, svjesna je da dolazak u drugu državu za nju znači ne samo pronalazak posla nego i prilagodbu na nove životne i radne uvjete. A smatra da to najbolje može napraviti upravo kroz poduzetništvo.

– Ovo je jako zanimljivo i obećavajuće predavanje. Stvarno s optimizmom gledam na svoje mogućnosti što pokrenuti i kako to napraviti, a drago mi je da mi se pružila mogućnost naučiti više o  poduzetništvu i na ovoj edukaciji. Svakako je izazovno pronaći se u svoj šumi zakona i obaveza koje imaju svi u poduzentištvu, ali je li za nas poduzetništvo ili nije nećemo znati ako ne probamo – jasna je buduća poduzetnica Olena Katovčić.

Virtualni ženski poduzetnički centar do sada je u brojnim jedinicama lokalne uprave i samouprave održao više od 800 besplatnih edukacija financiranih iz proračuna općina, gradova ili županija, koje je pohađalo više od 1.200 budućih i sadašnjih poduzetnika.

Uz Grad Jastrebarsko, čiji su predstavnici Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika te Zdravko Režek, pročelnik za gospodarstvo, pozdravili nazočne na prvoj edukaciji, zacijelo će se povećati ne samo broj polaznika, nego i uspješnih poduzetnika, kao i onih koji će to tek postati.

Raspored besplatnih edukacija u Jastrebarskom

U organizaciji Grada Jastrebarskog i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Udruženje obrtnika Jastrebarsko,
Tadije Smičiklasa 3, od 16 do 20 sati

• 10. listopada 2018. – druga edukacija – Izazovi financija, računovodstva i poreznog sustava Hrvatske – četiri školska sata
• 24. listopada 2018. – treća edukacija – Ja sam prodajni čarobnjak – četiri školska sata
• 08. studenoga 2018. – četvrta edukacija – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci
• 22. studenoga 2018. – peta edukacija – Trendovi budućnosti – danas predviđamo – sutra djelujemo – četiri školska sata

EVALUACIJA EDUKACIJA PRVOG MODULA PODUZETNIČKE AKADEMIJE
PODJELA CERTIFIKATA PRVOG MODULA PODUZETNIČKE AKADEMIJE

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp