Svaka poduzetnica mora odvajati dovoljno vremena i za sebe, svoje zdravlje, ljepotu i male životne radosti

Posao nam je imperativ, ali ne pod svaku cijenu

Radni tjedan hrvatskih poduzetnica nerijetko broji i više od 60 sati. Radi se često i vikendima i blagdanima i praznicima, jer profitabilnost poslovnog angažmana svakoj je poduzetnici imperativ. U takvoj utrci, ostaje jako malo vremena koje poduzetnica, posebice ako je k tomu i majka, može kvalitetno posvetiti sebi.

– Poduzetnički angažman traži jako puno vremena, međutim mišljenja sam da smo i krenule u priču poduzetništva da bi bolje, kvalitetnije i ljepše živjele. Mislim da svaka od nas treba izdvojiti dovoljno vremena za sebe i svoje zdravlje, a samim time i ljepotu ili zdravlje što je usko povezano – ocjenjuje naša Loyalty članica Jele Ribičić, vlasnica i direktorica Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Farmacia iz Vrgorca te dodaje da se dobrom organizacijom može puno toga postići pa i malo vremena za sebe i svoje gušte.

Ako žena nije zadovoljna sama sa sobom, nikako ne može biti zadovoljna i u svom poduzetništvu. To dobro zna naša Loyalty članica Sanja Buinjac,  wellness koordinatorica  i kozmetičarka, vlasnica i direktorica Ageness Beauty Instituta iz Zagreba.

– Koliko god se pribojavali poduzetništva u kojemu smo, jednako smo spremni uhvatiti se u koštac sa svim nedaćama koje ono donosi. U takvim situacijama morate znati dati svoj maksimum kako biste osigurali dovoljno kvalitetnu i jedinstvenu uslugu s kojom ćete se diferencirati na tržištu. Učili su nas kako biti dobrim učenicima u školi, pa onda krene posao i obitelj , kojima se više – manje sve žene posvete, a na sebe zaborave. Nisu nas učili kako se opustiti te posvetiti vrijeme i sebi. Dok se u nama nešto ne prelomi ili dok ne doživi prvi slom. Onda mijenjamo svoje navike i poduzimamo nešto za sebe – dijagnosticira Sanja Buinjac koja nastoji maksimalno pronaći vremena za sebe iako je od “jutra do sutra” u svom salonu. Pomaže joj u toj situaciji sestra koja je kozmetičar po struci pa je kod nje dva do tri puta mjesečno na “remontu” manikure, pedikure, masaža, tretmana lica i deliplacija…

Nužnosti odvajanja vremena za sebe uvelike je svjesna naša Loyalty članica iz Splita Marijana Jakić, vlasnica i direktorica tvrtke Mitella d.o.o., koja bez obzira na brojnost i obujam obaveza, uvijek “ukrade” poslovnom danu ponešto i za sebe.

– Svaka žena uvijek mora naći vrijeme za sebe, ne samo za njegovanje vanjskog izgleda, nego mora naći nešto što joj hrani dušu. Kod mene su to šetnje u prirodi, ples, biciklizam, odlazak u kino…bilo što samo da je zabavno i drago. Moja tvrtka se bavi prodajom, tako da smatram da je prvi dojam kojega ostavljam na kupca je jako važan. Uvijek pazim da izgledam profesionalno i uredno. Zadovoljna sam sobom, pa se to i primjećuje, a u tome mi puno pomaže joga koju prakticiram 5 puta tjedno – jasna je ova splitska poduzetnica koja svojom vanjskom i unutarnjom ljepotom naprosto zrači. Te naglašava da su mali trikovi za postignuće te harmonije dobra organizacija kod kuće i na poslu.

 Stres je najveći neprijatelj ljepote i zdravlja. On je najveći neprijatelj mladolikog izgleda i može brže postarati nego same godine. Stres trebamo svesti na minimum i nastojati što više imati osmjeh na licu, jer on je lijek za sve. Bolje imati bore smijalice…nego one od stresa – skreće pozornost poduzetnica Marijana Jakelić.

No za razliku od naše Loyalty članice iz Splita, zbog brojnih poduzetničkih i majčinskih obaveza Loyatly članica iz Čakovca Dajana Mikulan Vidović ponosna je majka dvojice sinova (Abel ima 3 godine, a Jona jednu godinu) muku muči s dobrom organizacijom vremena, posebice za sebe samu. Od nedavno vrlo intenzivno radi na razvoju svojeg poslovnoj projekta Ikoniziraj se, pa joj je posao u prvom planu, dok sve ostalo pomalo – na čekanju.

– Trenutačno nemam baš puno vremena za sebe stoga nikako nisam dobar kandidat za davanje savjeta o tome kako žena treba uskladiti svoje poslovne i privatne obaveze misleći na sebe, svoju ljepotu, zdravlje. No i ono malo sekundi koje ulovim te imam u danu za sebe, ipak mi je važno posvetiti njezi kože. Slažem se da lijepi izgled utječe i na poduzetnički život jer ako netko lijepo izgleda, brine o sebi, samim time je i zadovoljan vlastitim izgledom i na kraju krajeva i samim sobom te će kao posljedica vlastitog zadovoljstva samim sobom i motiviranost u vlastitom poslu biti veća – uočava mlada poduzetnica iz Čakovca svjesna važnosti onoga za što sada nema toliko vremena.

I naša Loyalty članica Marijeta Matijaš, iz malog istarskog mjestu Banjole u općini Medulin, poprilično je angažirana i majka i poduzetnica. Uočava također u svom poslovnom angažmanu manjak vremena za sebe, ali i smatra da se sve može – kad se hoće.

Žena se često poistovjećuje i s poimanjem lijepog izgleda, odnosno vremena kojega izdvaja za sebe i svoje privatne male radosti. Ako se žena dobro osjeća, zadovoljna je sa svojim životom i onime što radi, taj osjećaj zadovoljstva i sreće vidljiv je na njezinom licu, ona zrači posebnim sjajem, no što je još važnije, i drugi se oko nje dobro osjećaju. Upravo tome nastojim pridavati najviše pažnje kada govorimo o vremenu za sebe. Kad osjetim nemir, stres, užurbanost koja rezultira pogreškama, nervozu na sebi, djetetu, suprugu, kada komunikacija više nije jasna, tada je vrijeme za stajanje, reflektiranje i promišljanje te identificiranje uzroka. Vjerujem, a i uvjerila sam se u više navrata da svi problemi koje na van iskusimo, odraz su nečega što je u nama. Iako ponekad djeluje zastrašujuće uhvatiti se u koštac s vlastitim strahovima, primijetila sam da jednom kad odlučimo riješiti se nečega što nam ne služi za dobrobit svog života, taj problem i njegov uzrok gube svoju moć i sve ih je lakše prevladati – komentira poduzetnica Marijeta Matijaš koja jako voli čitati knjige iz psihologije, posebice one sa savjetima koji su primjenjivi u svakodnevnom životu, također rado meditira, ali ne propušta ni kave s prijateljicama.

Vrijeme koje odvojimo za sebe, ma kako ga “potrošile” dobro će doći da napunimo baterije, nahranimo našu unutarnju i vanjsku ljepotu. Za poduzetnicu Jelu Ribičić jako je važno biti redovit u njezi kože, pripaziti na prehranu i pronaći svoju malu zadovoljštinu koja nas opušta, bilo da su to šetnja, izlasci, spavanje…

– Važno je znati da zarađujući novac ne uništimo zdravlje i ljepotu, pa onda taj mukom zarađeni novac trošimo na vraćanje zdravlja i ljepote…. Jer kako kaže izreka “Ne postoje ružne žene – postoje samo one lijene”, poduzetnice sigurno nisu lijene samo su im prioriteti posloženi drugačije …sve i svi važniji od njih samih – upozorava Jele Ribičić.

Stoga je Sanja Buinjac u svom Beauty Institutu “skojila” posebnu ponudu za žene koje “zaborave na sebe, ali i one koje to ne čine; u prvom redu kroz individualne tretmane i sadržaje.

– Kad se napravi individualni program koji će najbolje odgovarati potrebama klijenata, te kad se postignu rezultati s željenim tretmanima bilo da se radi o čišćenju, njezi kože ili masaži i relaksaciji , može se prijeći na sljedeću etapu programa. Razni tretmana protiv starenja, za hidrataciju , za ublažavanje bora i nabora kože, lifting su samo manji dijapazon usluga za lice koje nudimo našim kosrisnicima. Naime, svaki tretman ima svoje protokole koje je potrebno provoditi. Često klijentice žele preskakati pojedine faze, ali uz posebno kreiran program ja ih na jednostavan način vodi kroz njihov program koji je dizajniran za njihove potrebe. Jer jednostavno, svakome se mora pristupati na individualan naćin, ukoliko želimo postići maksimalne rezultate – opisuje Sanja Buinjac te dodaje kako njezin Ageness Beauty Institut predstavlja boutiqe kozmetički salon koji ima jedinstveno osmišljene protokole za klasične i aparativne tretmane lica i tijela, masaže te različite tehnike depilacija, te posebnu ponudu tretmana za njegu prirodnih noktiju.

– Institut kao takav je namijenjen za pružanje profesionalnih kozmetičkih usluga kako bi poboljšao zdravlje, oslobodio od stresa i potpomogao u relaksaciji klijentima kojim je takav sadržaj potreban. Naši klijenti i klijetnice dolaskom u Ageness dobivaju vrijeme u kojem će se opustiti, relaksirati i posvetiti sebi kako bi se oslobodili stresa te bolje funkcionirali u poslovnom i obiteljskom okruženju. Najčešče se kod klijentica susrećem s neprimjerenom kućnom njegom, koja je često pogrešna jer klijenti neznaju odrediti tipove i stanja u kojima su se našli. Tip vaše kože uglavnom ostataje isti tijeko cijelog života, tek će se nešto malo mijenjati tijekom vremena kako starimo. Na stanje vaše kože, može utjecati okoliš, proizvodi koje koristite, razina stresa, prehrana, način života i još mnogo toga. Ti čimbenici mogu promijeniti vaše stanje kože, jer naša koža doista predstavlja pravi odraz onoga što se događa u našem organizmu – naglašava Sanja Buinjac koja je zbog toga osmislila radionice na kojima žene i muškarci mogu naučiti upravo to kako se kvalitetnije brinuti o svojoj koži kod kuće.

Kako bi svaka žena mogla odvojiti malo vremena za sebe, te nešto i učiniti za sebe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp