Besplatne edukacije u Gradovima prijateljima ženskog poduzetništva iniciraju novootvorene tvrtke i obrte

Nakon proljetnog dijela naših predavanja u Vukovaru, Pakracu, Novoj Gradiški i Zaprešiću

Nakon svakog ciklusa besplatnih edukacija za poduzetnike i sve one koji to žele postati, a u sklopu projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, kojeg drugu godinu za redom provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, temeljna nevladina i nepolitična asocijacija ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe s cijelim nizom sadržaja, projekata i aktivnosti na promicanju poduzetništva, posebice žena, rezultat je iznimno ohrabrujući – najmanje jedna novootvorena tvrtka ili obrt.

Ovog proljeća besplatne edukacije za poduzetnike i sve one koji to žele biti održavale su se u Vukovaru, Pakracu, Novoj Gradiški i Zaprešiću – Gradovima – prijateljima ženskog poduzetništva, a na kojima je sudjelovalo više od 120 polaznica i polaznika, budućih i sadašnjih vlasnika tvrtki i obrta.

Početkom ovog proljeća Sandra Grgić iz mjesta Velika u Požeško slavonskoj županiji stigla je u Pakrac kao nezaposlena osoba sudjelovati na besplatnim edukacijama. Nije znala kamo bi usmjerila svoju aktivnosti, no znala je jedno – dio statistike nezaposlenih mladih ljudi u Hrvatskoj nije željela biti. Poslušala je svih šest edukacija koje je provodio od veljače do svibnja u Pakracu tim predavača Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, dobila brojne informacije kako započeti, ali i uspješno voditi vlastiti poslovni projekt, te se i prije završetka ove predavačke sezone u Pakracu, otisnula na realno tržište kao vlasnica obrta SG Moda za krojačke usluge, proizvodnju i modni dizajn.

– Sve što sam slušala na besplatnim edukacijama u Pakracu jako mi je pomoglo za ovo što sam odlučila raditi i što ću raditi u budućnosti kao poduzetnica. Od brojnih praktičnih primjera i rješenja za izazove s kojima se poduzetnici suočavaju, do konkretnih stvari koje me tek čekaju, pa ću se znati pripremiti u svom poduzetničkom angažmanu. Uzela sam potporu od države, u Pakracu sam dobila prva edukacijska znanja, te sam otvorila sam svoj obrt jer mi se on činio izglednim rješenjem svih mojih propitivanja o nastavku karijere, trenutačno sama radim, pokušavam pronaći moje mjesto na tržištu, ali ne sumnjam da u tome neću uspjeti. Sad mi je najveći izazov kako dobro osmisliti svoj proizvod i prodati ga, a nadam se da ću to čuti i na jesenskom dijelu edukacija u Pakracu – opisala je “sveža” poduzetnica Sandra Grgić koja je prva praktična znanja o poslovanju na realnom tržištu usvojila tijekom proljetnog ciklusa besplatnih poduzetničkih edukacija u Gradu prijatelju ženskog poduzetništva – gradu Pakracu.

A jednako se osjeća “napunjenih baterija”  i Antonija Apanović, koja je poslušala ovog proljeća ciklus besplatnih edukacija u Novoj Gradiški, pripremajući se za izazove tržišta kroz otvaranje vlastitog obrta za proizvodnju slastica.

– Jako sam zadovoljna s onim što sam čula i s onim što sam naučila, posebice jer planiram poduzetničku aktivnost i sad znam da ću to moći u jednu cjelinu staviti sve što sam naučila kako bi se što lakše otisnula na tržište. Izazova će biti u mom poduzetničkom angažmanu, ali ih se ne bojim, dobila sam dovoljno znanja, te sam svjesna da će moj proizvod biti doista visoke kvalitete, da bi ga svatko poželio. Tu prije svega mislim na domaće sastojke, te puno truda i znanja koje ćemo uložiti u naše slastice – kaže Antonija Apanović koja je za završetak edukacija u Novoj Gradiški donijela i mali dio ukusnih slastica iz svoje bogate slatke poduzetničke aktivnosti koju planira graditi vrlo brzo nakon edukacija koje je poslušala ovog proljeća.

A dvanaest polaznica i polaznika u Novoj Gradiški, drugu godinu besplatnih edukacija mogli su nadopuniti znanja iz prodajnih vještina, poreznog sustava Republike Hrvatske, učinkovitog vođenja tvrtke i poslovne organiziranosti, vizualnog identiteta poduzenika i njihovih poslovnih aktivnosti.

– Sve što sam čula bilo je jako korisno i zanimljivo, posebice mi se svidjela edukacija primjedbe i pritužbe kupaca i klijenata. Planiram rast svoje poslovne aktivnosti i naravno investicije u nove uređaje koji mi trebaju za rad, da svakako donesem inovacije u Novu Gradišku, u mojoj struci i sadržaju usluga koje nudim. Uz edukacije koje sam prošla i znanja koja sam dobila to će sigurno biti lakše – komentirala je poduzetnica Helena Franjić, vlasnica beauty & spa salona Helena.

Edukacijama u Novoj Gradiški je jako zadovoljna i polaznica Divna Žakić, koja ističe da je to prava stvar koju je mogla ovog proljeća napraviti za sebe.

– Nakon zdravlja smatram da je ulaganje u edukacije najvažnije što možemo napraviti za sebe, stoga sam sretna i zadovoljna da sam nazočila na besplatnim predavanjima u Novoj Gradiški za poduzetnike i sve one koji će to tek postati. Od ranije razmišljam o otvaranju igraonice za djecu, s različitim sadržajima za najmlađe, te svakako želim i nešto napraviti u tom pravcu. Bilo mi je sve od velike koristi što sam čula, posebice vizualni identitet poduzetnika i poslovnog angažmana – ocijenila je ova polaznica u Novoj Gradiški.

I u Zaprešiću – gradu prijatelju ženskog poduzetništva također je ovog proljeća bilo jako “živo” na edukacijama. Jer izazova i problema na realnom tržištu nikada ne manjka, pa su edukacije poput onih koje u suradnji s ovim gradom već drugu godinu za redom provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, uvijek dobro dođu.

Među ostalima i “svježoj” poduzetnici Ines Ban – Kolić, vlasnici i direktorici zaprešićke tvrtke Elvitrus d.o.o.

– Posebno mi je bilo od koristi predavanje koje nas učilo o prodajnim vještinama kao i radionica o time managementu i organizaciji poslovnog procesa, iako sam kroz svih šest edukacija puno toga naučila. To je definitivno znanje koje trebam, koje je dobro došlo i koje će mi pomoći u razvoju mojeg poduzetništva, pa se nadam da krećemo i na jesen, uz obilje novih sadržaja koji nam trebaju. Ovo je sjajna inicijativa te se radujem da nastavimo dalje – istaknula je ova zaprešićka poduzetnica.

Pozitivne dojmove besplatnim edukacijama za poduzetnice i poduzetnike, kao i sve one koji će to tek postati s proljetnog dijela predavanja nosi i Goran Petrić, koji također planira otvoriti vlastitu tvrtku.

– Edukacije su iznimno korisne. Neke teme mi više trebaju za moje poslovne aktivnosti, neke malo manje, no najvažnije je da sada uz dobivene informacije pokušavam raditi učinkovitije, sadržajnije, te prije svega poduzetnički isplativije. Osobno me zanimaju najviše teme koje daju informacije oko otvaranja tvrtke ili obrta, prevladavanja svih birokratskih smetnji, kako ustvari pokrenuti vlastito poduzetništvo. Ali i ovo što sam čuo ovog proljeća, u nadi da se družimo i na jesen, za mene je odlično i jako korisno – objasnio je Goran Petrić, polaznik besplatnih edukacija u Zaprešiću.

Više od 150 kilometara da bi nazočila besplatnoj edukaciji u Zaprešiću prešla je poduzetnica Maja Komadina iz Rijeke. Preko medija je čula za projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva te je poželjela doći u Zaprešić i iskusiti što se to nudi. Kako je naglasila – nije se pokajala, a raduje se mogućnosti da se i na jesen pridruži edukacijama, dok iste, optimistično najavljuje, ne zažive i u Rijeci, gradu u kojemu poduzetnički djeluje.

– Dosta ulažem u sebe, svoje znanje, vještine, razvoj kompetencija, te sam dolaskom u Zaprešić osjetila da sam na pravom izvorištu onoga što tražim za svoje poduzetništvo. Puno konstruktivne i pozitivne energije, odlično predavanje i komunikacija s nama polaznicima, interakcija svih koji smo sudjelovali na edukaciji, te prije svega puno optimizma i volje za zajedničkim radom, definitivno je nešto što ne susrećemo često u Hrvatskoj. Zbog toga mi nije nimalo žao što sam iz Rijeke došla na besplatno predavanje u Zaprešić, uz samo jednu poruku – da će ih biti još, da mogu još dolaziti – jasna je Maja Komadina, poduzetnica iz Rijeke – sudionica besplatnih edukacija u Zaprešiću.

Poduzetnica Snježana Šanjić ovog je proljeća prvi puta bila na našim besplatnim edukacijama, ali i rado dodaje kako će ovu konstruktivnu i pozitivnu praksu ulaganja u svoje poslovne aktivnosti, nastaviti i na jesen.

– Iz edukacije u edukaciju ovog proljeća sam uživala, dobila pregršt korisnih informacija, sadržaja, veselim se novim temama koje se planiraju za nastavak edukacija, ali i pozitivnoj energiji koja se osjeti na ovim predavanjima. Uvijek netko novi dođe na edukacije, upoznamo nove poduzetničke aktivnosti, dijelimo iskustva te ono što je najvažnije jedni smo uz druge, a tako je puno lakše kroz svakodnevne poslovne izazove. Sretna sam da sam pohađala edukacije te se radujem i mogućnosti da nastavimo dalje tako još godinama pred nama – zaključila je Snježana Šanjić, vlasnica Apali centra iz Zagreba, polaznica besplatnih edukacija u Zaprešiću.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp