Samo otvorenog duha možemo usvajati nova znanja i imati od njih koristi

Trenerica Aleksandra Ivanac pomiče granice educiranja u poduzetništvu

Edukacija odraslih s ciljem osnaživanja za uporabu novih alata, primjenjivih u poslovnom i privatnom životu, bila je temeljna motivacija Loyalty članice Aleksandre Ivanac (47) na poduzetništvo te otvaranje prije dvije godine obrta Coachingflow, za savjetovanje i poduku. 

Ova magistra primarnog obrazovanja, koja u svom karijernom portfelju ima cijeli niz neformalnih edukacija do onih certificirnih za life coaching, ali i NLP mastera, osim na odrasle, usmjerila je svoje poduzetništvo i na najmlađe, u prvom redu radi edukacije u kreativnim aktivnostima s ciljem lakšeg usvajanje gradiva i snalaženja u novim situacijama.

Obrt Coachingflow usmjeren je na grupne edukacije za komunikacijske odnose u privatnom i poslovnom svijetu, ali i individualno osnaživanje kroz rješavanje problema na koje su pojedinci naišli i ne mogu dalje tempom kojim su naumili. Kod djece razvijamo kreativan pristup u likovnom izražavanju i stvaralačkom radu – pojašnjava “coach” Aleksandra Ivanac ističući da se u ovom području još jako puno mora raditi na osvještavanju korisnika za ovakav vid edukacijskih aktivnosti. Iako postoji izražena potreba, mnogi još nisu svjesni “rupa” u svojim sposobnostima i znanjima, ali i nespremnosti rada na sebi.

– Mislim da smo previše u okvirima, ukorijenjeni u jednom načinu razmišljanja i teško ih napuštamo kako bi si stvorili prostor za nova iskustva. Kako se bavim sviranjem, pjevanjem i sportom, kad me ljudi pitaju kako imaš vremena, odmah mi je jasno na kojoj smo razini razmišljanja, svjesnosti, pa i razvoja. Ako je nešto tvoja vrijednost i visoko kotira na tvojoj listi, onda za nju otvaraš sve mogućnosti i stvaraš vrijeme. Ako nije, vremena neće niti biti, tako jasno. Jednako sam tako upoznala ljude koji su natrpani svim mogućim aktivnostima, ne zbog vrijednosti, nego trenda – komentira ova poduzetnica.

Nema osobe, a prije svega u poslovnom smislu, poduzetnice i poduzetnika kojima znanja komunikacijskih vještina nisu prijeko potrebna. Bez kvalitetne komunikacije nema kvalitetnih međuljudskih odnosa, ni u poslovnom ni u privatnom smislu.

Jer kvalitetnom komunikacijom svaki pojedinac brže može uočiti svoje pogreške i na vrijeme ih može mijenjati. Ja svoje polaznike edukacija i tečajeva učim visokoj razini fleksibilnosti i prilagodbi svim elementima kao sastavnim dijelovima situacije u kojoj se nalaze. Njihov pogled postaje mnogo više usmjeren prema van, odnosno drugim osobama. Pojedinci neće biti usmjereni na svoje poteškoće, pogreške i blokade kao prepreke, nego naprotiv, jer u njima je nazočna težnja prepoznavanja poruke na temelju koje mogu lako kreirati nove korake koji ih dovode k željenom cilju. U svojim edukacijama kombiniram podosta kratkih igara koje iz jedne druge perspektive pojedinca navode da sagleda situaciju na drugačiji način i krene putem promjena ili da osnaži svoje sadašnje stanje i stiša unutarnjeg kritičara, ovo se stručno zove disocijacija – opisuje svoje edukacijske sadržaje vlasnica obrta Coachflow ističući imperativ primjene naučenog, odnosno kako kaže – znanje je zlata vrijedno, no brzo nestaje ako ga ne primijenjujemo.

Upravo toga su svjesni Aleksandrini klijenti, koji žele pozitivne pomake u svom privatnom i poslovnom životu – bez obzira radilo se o kvalitetnoj organizaciji vremena i sadržaja unutar obitelji ili pak odnosa s kolegama i nadređenima na radnom mjestu.

Imam prednost što radim u školi i rezultate raznih načina komunikacija mogu odmah testirati, te tako definirati one najuspješnije. Jedna od temeljnih edukacija na tu temu koju provodim je Trening „Učinkovita komunikacija s djecom“ koju polaze ne samo edukatori, roditelji s već velikom djecom, nego i oni s bebicama od tri mjeseca, smatrajući kako trebaju biti spremni i educirani, zaista pohvalno – naglašava Aleksandra Ivanac, sretna što obilje svog znanja i poduzetničke aktivnosti može najbolje pokazati kroz činjenicu da je sama sebi šef.

Uživa u svom poduzetničkom angažmanu koji joj prije svega pruža fleksibilnost radnog vremena, izrazitu kreativnost na radnom mjestu, te suradnju s brojnim partnerima kroz zajedničke poslovne projekte.

Zahvaljujući poduzetništvu izašla sam iz vlastite konforne zone tj. okruženja u kojemu je sve diktirano na onaj način kako meni ne ide u prilog. Avanturistički ili poduzetnički duh me tjera da istražim za mene još ne istražena područja i obilježim ih svojim idejama. Sada se družim s ljudima za koje nisam znala niti da postoje, a kamoli kakvim se prekrasnim poslom bave. Ostvarujem s njima suradnju i mnogo od njih učim, hvala im na tome. No, poduzetništvo je puno izazova, poput potrage za klijentima. Posebno mi se ne sviđa izopačen odnos prema novcu kao platežnom sredstvu zbog kojeg vrlo vrijedne i sadržajne edukacije postaju silom prilika – prejeftine. Tu je zamka da pojedinci zbog niske cijene mogu moju edukaciju svrstati u niži rang, što one definitivno ne zaslužuju – upozorava edukatorica Aleksandra Ivanac, skrećući pozornost da nakon deset godina ulaganja u vlastito obrazovanje, koje permanentno traje, te detaljne pripreme za znanja koja prenosi drugima, cijena onog što radi zauzima posebno mjesto.

Zato je i planova za budućnost s razlogom jako puno u karijernom promišljanju ove poduzetnice.

Učestalo držim „Treninge za prosvjetne djelatnike“, što mi je poseban gušt jer ipak je to moj fah, a primjećujem da za ovim edukacijama prosvjetni djelatnici vape. Velika mi je želja napraviti učiteljske communityje po gradovima cijele Hrvatske. To je izuzetno potrebno ovoj struci. I ono malo entuzijastičnih učitelja ugasit će osjećaji nemotivacije i nemogućnosti rasta njihovih inovacija. Definitivno, kao certificirani medijator, vidim potrebu i moja je želja otvoriti male medijacijske centre po školama za učenike. Danas ga imam samo u svojoj školi i ti učenici su sasvim drugačiji od ostalih po svojim širokim pogledima na svijet i okruženje u kojem žive. Snalažljiviji su, bez nasilja u ponašanju i govoru – zaključuje poduzetnica Aleksandra Ivanac.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp