Želite biti učinkoviti u svemu što radite – prvo pobijedite “lijenu svinju” u sebi

Poduzetništvo je sve suprotno od lijenosti. A lijenost nastupa kada nam ovlada “lijena svinja” . Ona koja nam ne dopušta da izrazimo svoju marljivost, radne navike, da rješavamo svakodnevne poslovne zadaće u rokovima, kvalitetno i odgovorno, u prvom redu prema sebi, a zatim i prema svima oko nas.

“Lijena svinja” ne dopušta nam da osjetimo odricanje u svom životu, radi ostvarenja ciljeva.

Rad, rad, rad i opet naporan rad vodi prema uspjehu u poduzetništvu. Disciplina, marljivost, štedljivost, poštivanje

rokova, plaćanje na vrijeme, odgovornost, ustrajnost… Sve su to aktivnosti koje od nas, našeg mentalnog angažmana, ali i fizički – od našeg tijela, traže izazak iz zone komfora, traže napor, traže ustrajnost bez naznaka da će uloženi rad dati rezultate koje očekujemo.

Linija manjeg otpora, za kojom mnogi posegnu, na žalost i u poduzetništvu zove se „lijena svinja“.

“Lijena svinja”  predstavlja buđenje loših navika, u kojima se prilagođavamo okolini koja je često nepoticajna na uspjeh, traži od nas da se uklopimo u prosječnost, da se ne naprežemo, da se zadovoljavamo osrednjim ili minimalnim rješenjima,  to je stanje naše svijesti koje “ubija” našu srčanost i volju za uspjehom.

Lijena svinja „čuči“ u svima nama, „rokće i bacaka se“ željna nadvladati našim karakterom. Kada mi radimo, ona nam kroz svijest poručuje da nismo normalni i da bismo trebali odmarati. Kada ne učimo i ne gradimo sebe, svinja nam govori da smo dobri baš takvi kakvi jesmo. Kada nastojimo nešto izgraditi, ona nas potkopava pitanjima što će nam to i čemu će nam takve stvari uopće u životu.

Lijena svinja je ustvari poimanje naše svijesti u kojoj naše tijelo i mentalni sklop žele zadržati stanje kakvo jest, ne žele promjene, ne žele ništa novo oko sebe jer su naviknuli na ono što već žive. Svaka promjena iziskuje napor, ne znate točno njezin ishod, niti možete sa sigurnošću tvrditi da će ono što ostvarite biti apsolutno dobro za vas.

Lijena svinja potiče vas da ništa ne radite i ne mijenjate, nego da su trenutačni osjećaji, trenutačni način života i rada baš ono dobro za vas bez obzira što vas ne ispunjava zadovoljstvom. Ukratko, ostanite i nadalje u blatu svojih ambicija koje nikada nećete pretočiti u uspješna djela. Jer lijena svinja je jača od vas. Ona vam pruža privremenu ugodu naspram napora kojeg trebate uložiti u promjene, ali na duge staze stradat ćete i vi i lijena svinja u vama.

Lijena svinja nikada se ne prestaje valjati u blatu nerada, nediscipline, nečinjenja i konformizma.

Lijenu svinju treba maknuti iz našeg karaktera, iz naše svijesti, iz naših djela. Borbom samoga protiv sebe trebamo nadvladati onaj dio svijest koji nas koči, zaustavlja, propituje i ne dopušta nam promjene, u sebi i oko sebe.
Lijenu svinju „ubijamo“ svojom radišnošću, marljivošću, disciplinom, štedljivošću, predanošću, stalnim mislima prema naprijed, bez zaustavljanja zbog trenutačne ugode.

Kad sve svoje misli i djela determiniramo prema uspjehu i dohvaćanju cilja, a lijena svinja u nama kaže da to nije nužno, da nam to ne treba, da nećemo uspjeti, ne popustimo i ne pokleknimo samo zato jer je tako lakše. Pobijediti lijenu svinju znači pobijediti lošu stranu sebe, strahove, vlastita ograničenja nametnuta sviješću koja u stvarnosti ne postoje. Umjesto da trenutačno uživamo ne čineći ništa, krenimo već sada naporno čineći mnogo.

Ne posustanite, ne odustanite, pobijedite lijenu svinju u vama i ne zaboravite da se može vratiti u svakom trenutku. Samo ako joj vi dopustite, samo ako je vi hranite i držite na životu.

“Lijena svinja” ulomak je iz knjige “Ne posustani, ne odustani” – prvog vodiča za uspjeh u poduzetništvu, autorice Sanele Dropulić, o kojoj više možete pročitati OVDJE
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp