Kad pomislite da ne možete i ne znate kako dalje, slijedite svijetle primjere u svom poduzetničkom okružju

U poduzetničkom rječniku ne bi trebale stajati riječi poput neću, ne mogu, ne da mi se… Naravno da je to teško izvesti tijekom ponekad i (pre)dugog poslovnog staža, ali je iznimno korisno tomu stremiti i čim više primjenjivati u svom poslovnom ponašanju.

Životni postulat zagrebačke poduzetnice Sonje Kapun (55) je upravo neodustajanje ni pod kakvu cijenu. Riječ je o ženi bogatog životnog i poslovnog iskustva u čijem vokabularu nema riječi pokleknuti ili u djelovanju situacija – naći se pod znakom pitanja. Izuzetno svestrana, kraće opisano – poduzetnički homo unversalis, Sonja Kapun nije samo dugogodišnja poduzetnica, nego i marljiva sportašica, zaigrana svjetska putnica puna znatiželje, volonterka i humanitarka, te prije svega nasmijana supruga i angažirana majka dviju sada već odraslih kćerki. Kako ističe – nema tajnog recepta, ali ima tajne želje da ne nikada ne posustane i uvijek bude bolji od samog sebe.

– Sada imam puno više vremena nego je to bilo ranije kada su mi djeca bila mala, a nakon što sam „nakupila“ tridest godina staža, rada u medicini, napose i poduzetništva u privatnoj praksi interne medicine kojoj sam vlasnica, lakše se organizirati i posvetiti i nekim svojim životinim izazovima i sadržajima. Kada su mi kćerke napunile 21 i 29 godina, došlo je vrijeme i da ja napunim svoj raspored s aktivnostima koje želim i naravno sadržajima koje sama odabirem da bi imala savršenu kombinaciju poslovnog i privatnog angažmana – komentira prim. Sonja Kapun, dr.med., specijalist internist, subspecijalist nefrolog.

Pedeset i pet godina života ovoj poduzetnici ne stoje kao „teret“ na ramenima nego predivno životno iskustvo koje svakodnevno obogaćuje. U prvom redu vedrim duhom, optimizmom, te sportom – rekreativno baveći se trčanjem.

– Netko voli ići u teretanu, netko voli ples, netko se pak bavi pjevanjem, a ja najviše volim uzeti tenisice i otići nekamo u prirodu trčati. Nisam ljubiteljica aktivnosti u zatvorenom prostoru, upravo suprotno, stalno sam vani – igram tenis, planinarim, trčim, zimi skijam…Trčanje je jako praktično za poduzetnike jer samo pogledate kroz prozor, vidite imate li rupu u poslovnom rasporedu, te ako ste raspoloženi već ste negdje u prirodi i dajete sve od sebe – opisuje Sonja Kapun koja iza sebe ima istrčane i prve polumaratone na različitim natjecanjima.

Kad ne radi i ne trči, Sonja Kapun i planinari. U poduzetništvu je ostvojila mnoge poslovne vrhove, a sada to radi kao planinar – amater. Rado volontira, pomaže svima kojima pomoć treba.

– Vrlo često radim pro bono, rado savjetujem ljude vezano za svoju struku, nerijetko tjeram svoje prijatelje da napravimo zajedno pretrage i radimo prevenciju zdravlja, upozoravam i educiram što je nužno da zaustavimo i spriječimo bolesti, jer kad obolimo onda je šteta što se liječnika nismo sjetili i ranije. Moramo naći vremena za sebe i odvojiti ga za pretrage, prevenciju bolesti, zdrav život. Uvijek imamo vremena za servis automobila na primjer, ali kada je riječ od vlastitom zdravlju tu smo jako nemarni. Zato volim volontirati i raditi s ljudima da ih osvijestim da na sebe i svoje zdravlje ne smiju zaboravljati  – jasna je Sonja Kapun.

A svjesna da je život potrebno ispuniti zanimljivim i atraktivnim sadržajima, Sonja Kapun je život usmjerila i putovanjima. U početku njezinog poduzetničkog puta to je bilo radi posla, a sada je kaže vrijeme stiglo da putuje – iz zadovoljstva.

– Liječnici inače puno putuju, ne samo da bi se umrežavali i razmjenjivali informacije, bili po kongresima, nego i radi edukacija te stjecanja iskustava iz medicine ostalih država u svijetu. Stoga sam vrlo rano proputovala zbog posla cijeli svijet te bila na svim kontinentima osim u Australiji. Sada pak biram putovanja prema vlastitom afinitetu, ali uvijek gledam da su destinacije koje biram ispunjene obiljem sadržaja i prije svega aktivnosti – hodanje, trčanje, planinarenje – opisuje ova poduzetnica koja se “svježe” vratila s proputovanja po Indokini.

Mnogima će ova priča o Sonji Kapun biti razlog da kažu kako za sve nabrojano treba novaca, vremena i prije svega lagodnog posla koji će “osloboditi” svakodnevnu poduzetničku aktivnost i usmjeriti je na ostale. No, naša sugovornica je jasna – gdje ima volje – ima i djela.

– Kad sam bila mlađa jedan moj kolega me je pitao zašto toliko putujem, zašto toliko trošim na njih, konstatirajući da bi bilo bolje da kupim jedan vinograd, da si napravim neku kućicu u vinogradu, pa da to ostane generacijama iza mene kao neka materijalna zaleđina. No uvijek sam smatrala da me više ispunjava da putujem, nego da uređujem vinograd. A o tome je li nešto skupo ili nije opet je stvar naših želja i potreba, koje mogu biti velike, ali i skromne, pa se time uklapaju u svaki proračun i količinu novca koju imamo na raspolaganju – komentira zagrebačka poduzetnica smatrajući da si sadržaje koje želimo možemo priuštiti u životu kroz kvalitetno preslagivanje prioriteta i potrošnje. 

Te zaključuje – nikako ne možete biti zadovoljni u poslu, ako ste nezadovoljni u svom privatnom životu. Samo učinkovita simbioza i jednog i drugog dijela našeg osobnog zalaganja vodi uspjehu. A to odlično zna i primjenjuje Sonja Kapun. Ne odustajući, ne posustajući. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp