Bogat predavački sadržaj Kongresa poduzetnica 2018 pod motom – uspješne poduzetnice – izvor naše motivacije ili frustracije

U Zagrebu, 08. 03. – najveće okupljanje žena u biznisu ovog dijela Europe

Finalizacija priprema za treći po redu Kongres poduzetnica koji će se održati već tradicionalno na Dan žena u Zagrebu, u nazočnosti više od 600 sudionica i sudionika, u punom je jeku.

Najveće okupljanje žena u biznisu jugoistočne Europe donijet će obilje sadržaja pod zajedničkim motom kongresa: uspješne poduzetnice – izvor naše poslovne inspiracije ili frustracije!

A o uspjehu će govoriti oni koji su u svom dugom i trnovitom poduzetničkom i poslovnom putu prošli obilje izazova, uz uvijek jasnu krilaticu: ne odustani, ne posustani.

Među prvima jedna od najuspješnijih i najpoznatijih bosanskohercegovačkih poduzetnica Adisa Tufo, vlasnica i direktorica kompanije Čip Sistemi iz Sarajeva, koja ujedno predstavlja Bosnu i Hercegovinu, ovogodišnju državu partnera Kongresa. 

– Veoma sam počašćena činjenicom da sam prva poduzetnica iz Bosne i Hercegovine koja ima priliku biti predavačicom na jednom ovako velikom i značajnom događaju, kao što je Kongres poduzetnica 2018. Prije godinu dana sam bila samo promatrač u publici i doživjela sam nezaboravno iskustvo. Sigurna sam da će ono što me čeka na ovom Kongresu biti još bolje. Govorit ću o svom poduzetničkom putu, o čvrstom uvjerenju da za istinskog poduzetnika ništa nije nemoguće, o ljubavi prema poslu, o snovima koje živim, o strasti koju utkam u svaki svoj dan. U mom predavanju osvrnut ću se i na moju tek objavljenu knjigu “Vruć krumpir” koja nosi jednu veoma jasnu poruku svima nama koji živimo na ovom dijelu Europe – nijedna se promjena neće dogoditi sama od sebe, mi smo nositelji svega. I dobrog i lošega, kad želimo mijenjati svijet, najpametnije je početi od sebe – najavljuje ugledna bosanskohercegovačka poduzetnica Adisa Tufo okosnicu svog motivacijskog predavanja na Kongresu poduzetnica u Zagrebu na Dan žena.

Ova iznimna poduzetnica, ali i motivacijska predavačica dolazi u glavni hrvatski grad ohrabriti žene na ekonomsku inicijativu koja je najučinkovitiji odgovor na diskriminaciju koju doživljavaju u svakodnevnom životu. 

– Poduzetništvo žena na ovim prostorima nema tradiciju i unatoč nastojanjima osigurati podršku poduzetnim ženama, ipak područje biznisa još uvijek i u najvećoj mjeri pripada muškarcima. Tome itekako doprinose patrijarhalna shvaćanja žitelja jugoistočne Europe. No, svjedoci smo da se ta slika polako počinje mijenjati. Osnaživanje žene u ekonomskom smislu itekako će omogućiti osnaživanje žena i u obitelji i u društvu. Žene polako postaju i obrazovanije i poduzetnije, jače i snalažljivije, od svojih kolega. Sigurna sam da će upravo poduzetnice staviti najjači pečat na sve pozitivne promjene u XXI stoljeću – procjenjuje poduzetnica iz Sarajeva i predavačica na Kongresu.  

Žene u poduzetništvu trebaju snažnu potporu kolega, koju je od prvog dana postojanja Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iskazivao Siniša Prugovečki, vlasnik i direktor tvrtke Metroteka iz Zagreba. Ovogodišnji kongres obogatit će svojim predavanjem na temu koliko se daleko u poduzetništvu može doći s nekom idejom, te gdje stoje naše mentalne granice koje nam na tom putu prave prepreke.

Ovaj poduzetnik ne samo da je razvio uspješne poslovne projekte u ovom dijelu svijeta, nego se odvažio i sigurno poslovno kroči i “preko bare” – u Sjedinjenim Američkim Državama, te će na Kongresu podijeliti svoja iskustva u srazu s najrazvijenijim tržištem na svijetu. Uz naglasak da nema učinkovitog poduzetništva bez potpore ženama da se također poslovno razvijaju.

– Danas u svijetu ne postoji niti jedna jedina država u kojoj su žene ravnopravne. No, žene se ne bi trebale samosažaljevati. Svakako bi trebale iskoristiti činjenicu da je diskriminacija u ovom dijelu Europe još uvijek znatno manja od nekih drugih dijelova svijeta. Te svakako u takvim okolnostima same iskoristiti svoja znanja i sposobnosti da se ta situacija prevlada – ističe poduzetnik Siniša Prugovečki. 

Iz Kragujevca i donedavnog okružja vrlo sigurne plaće i radnog mjesta o razlozima zbog kojih se otisnula u poduzetništvo i stalnu tržišnu nesigurnost, govorit će Biljana Planić, vlasnica i direktorica turističke agencije Atos.

– Moja poduzetnička priča je počela iz nužde. Iz industrijskog diva u kojem sam radila našla sam se u evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje kao jedna od brojnih osoba bez posla. Vlastiti biznis mi nije padao na pamet sve dok nakon tri godine čekanja da me državna služba zaposli, nisam shvatila da je vrag odnio šalu i da moram nešto poduzeti. Poduzetništvo o kojemu nisam imala pojma, počela sam živjeti. I nadam se da će to trajati bar onoliko koliko sam i čekala da se probudi u meni – iskrena je predavačica iz Kragujevca i poduzetnica Biljana Planić.

Ujedno poručuje da je divno što se sve veći broj žena ohrabruje krenuti izazovnim putem poduzetništva.

– Na tom putu potrebno je i shvatiti da nema ljubomore na tuđe uspjehe, već od uspješnih ljudi trebamo učiti, biti u njihovoj blizini, te na pozitivnim iskustvima uspjeha drugih graditi i vlastiti. Samo podrškom i umrežavanjem, poduzetištvo u žena može zauzeti mjesto koje mu pripada u muškom svijetu, napose i biznisa. Stoga je Kongres poduzetnica 2018. još jedan način kako žene mogu zajedno u suradnji postići sve žele – naglašava vlasnica turističke agencije Atos.  

Na Kongresu će kao predavačica govoriti i ugledna managerica iz Zagreba Mirsada Kudrić, generalna direktorica kompanije Robert Bosch d.o.o. za Hrvatsku i Sloveniju. Tema njezinog predavanja bit će “Lidership” s naglaskom koje sve karakteristike, odlike, aktivnosti moramo imati i poduzimati da bi bili prepoznati u svojoj poslovnoj sredini kao lider.

Nije mala tajna da žene u poduzetništvu muku muče učinkovito organizirati svoj poslovni i privatni život, a kako to svladati na najbolji mogući način u prvom redu ne zaboravljajući na vrijeme koje moramo imati za sebe govorit će predavačica Jasmina Bilać, vlasnica i direktorica tvrtke ProConventa d.o.o. iz Zagreba. 

Veliki broj uspješnih poduzetnica i poduzetnika regije sudjelovat će i u tri panela koje smo pripremili u službenom programu Kongresa na teme: Kako do klijenata/kupaca?, Obiteljske tvrtke – uspješna tradicija i tranzicija, Uspješne poduzetnice – izvor naše motivacije ili frustracije.

Svi sadržaji Kongresa poduzetnica 2018 kao i Poduzetničkog sajma koji će se održavati u sklopu najvećeg skupa žena u biznisu jugoistočne Europe, u cijelosti su besplatni za sve sudionice i sudionike uz prethodnu prijavu koju možete obaviti OVDJE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp