2017. bila je godina poduzetničkog uzleta, a 2018. trebala bi biti godina učinkovite suradnje s državom

Mali i srednji poduzetnici nositelji su zamašnjaka hrvatskog gospodarstva, no daleko od priznanja mjerodavnih institucija s obzirom na rastuću ulogu kojom grade i “guraju” domaću ekonomiju. Ponekad se čini, u srazu s hrvatskom birokracijom, cijelim spletom zakona, propisa, nameta i obaveza kao da se radi na zatiranju, a ne poticanju poduzetništva na našim prostorima.

I tomu unatoč, poduzetništvo se pokazalo “najžilavijim” sektorom gospodarstva, iznimno prilagodljivim i izdržljivim. No, u nadi da će biti pomaka u reformama i poreznim rasterećenjima u nadolazećoj 2018. godini, te više razumijevanja “onih na vlasti” u odnosu na one koji privređuju na realnom sektoru, kako bi bilo znatno više optimizma u redovima poduzetnica i poduzetnika.

Tomu se nada i Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Marijana Jakić, vlasnica i direktorica splitske tvrtke Mitella d.o.o. 

U 2017. godini osjetili su se pozivitni pomaci u poslovanju i njezine tvrtke, kao posljedica nastavka oporavka gospodarstva, ali i sve veće potražnje za klimatizacijskim uređajima u sektoru turizma, čime se primarno tvrtka Mitella bavi.

– U odnosu na 2016. godinu, 2017. godina je bila puno uspješnija. Porastom broja apartmana u turizmu, porasla je i prodaja klimatizacijskih uređaja. Osjetilo se da je platežna moć kupaca porasla i u ovom segmentu prodaje. Većina plaćanja je bila u gotovini, što je također zanimljivo. U odnosu na prijašnje godine kada je kupcima bila bitna cijena, ove godine su na prvo mjesto stavili kvalitetu uređaja koje isporučujemo, čime smo definitivno došli na svoje – komentirala je godinu od koje smo se opraštamo splitska poduzetnica Marijana Jakić. Kao najznačajnije izazove u poslovanju tijekom 2017. godine ističe potrebu tržišnog pozicioniranja tvrtke kojoj je na čelu, kao i osvajanje povjerenja kupaca. Ne krije zadovoljstvo što je u tome ova poduzetna poslovna žena – i uspjela. Stoga s pravom očekuje uspješno poslovanje i u 2018. godini.
– U novoj kalendarskoj godini nadam se da će promet još više narasti i da ćemo u našu ponudu uvrstiti nove proizvode i sadržaje, što ćemo također ponuditi. No glede očekivanja u poduzetničkom smislu kada govorimo o ozračju u državi moram priznati da će se vjerovatno izglasati neki novi zakon koji će otežati poslovanje i opteretiti proračun tvrtke – komentira vlasnica tvrtke Mitella d.o.o. iz Splita. 

Zagrebačka poduzetnica i loyalty članica Goradana Bauer broji više od dva desetljeća poduzetničkog staža. Neumorna i iznimno kreativna, ova poslovna savjetnica i trenerica, svaki problem u poslovanju doživljava kao izazov kojim jača svoj poduzetnički karakter. No, u srazu s državom i njezinom “potporom” smatra da bi ipak trebalo više raditi da se poduzetništvo istinski podupire i njeguje, a ne zatire. Unatoč tomu, 2017. godinu smatra jednom od najuspješnijih u svom dugogodišnjem stažu na realnom sektoru.

– U poslovnom smislu, 2017. godina bila mi je odlična, možda i najbolja do sada. Plan koji sam napravila krajem 2016. realiziran je u gotovo 100 % obimu. No, bilo je izazova. Najveći je bio realizirati dugo planirano osobno usavršavanje na kojem permanentno radim. Osim dva nova certifikata u Hrvatskoj, uspjela sam nakon dvogodišnje pripreme steći i status Profesionalnog Certificiranog Master trenera na međunarodnoj razini – ističe Gordana Bauer najavljujući da je plan za 2018. završava te da je još ambiciozniji od onoga kojega je provela u 2017. A u njemu prije svega kako ističe, očekuje osim širenja kruga klijenata, realizaciju i jednog velikog međukontinentalnog projekta. Sigurno da će i do njih doći znatno lakše, “ne zaboravi li” država na svoje poduzetništvo.

– Voljela bih kada bi briga tj. poticanje poduzetništva u Hrvatskoj bilo stvarno, ne samo deklarativno. Ponekada mi se čini da sistem i nije uvijek “na strani” poduzetništva, naročito malog i srednjeg – upozorava ova zagrebačka poduzetnica. 

Mirjana Semenić Rutko, loyalty članica i projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra osim u vlastito poduzetništvo, veliki dio poslovnih aktivnosti usmjerila je i u poduzetničko osnaživanje Vukovara – grada u kojem živi i radi. 

Vlasnica privatne ginekološke ordinacije uočava također izrazit pozitivni pomak u poslovanju u 2017. godini, a nada se istom i u 2018.

– Kada se osvrnem na 2017 godinu, poslovno je bila u uzmahu. Prilikom razmatranja poslovanja odlučili smo svi zaposleni promijeniti pristup poslu, primijeniti više marketinških vještina. Slušajući naše pacijentice odlučili smo unijeti promjene kako bismo bili pristupačniji i sadržajno i uslugama našim klijentima. A uz to širenjem poznanstava, te ulaskom u Virtualni ženski poduzetnički centar dodatno sam proširila poslovne kontakte. I unatoč stanju s gospodarstvom u Vukovaru, ja mogu reći da sam napredovala. Nije bio veliki napredak, ali je ipak krenulo naprijed – analizira godinu koju ostavljamo iza sebe vukovarska poduzetnica Mirjana Semenić Rutko.

Planova za 2018. je puno i s pravom – tržište je sve zahtjevnije, kupci sve probirljiviji, a povjerenje klijenata sve se teže zadobiva.

– Želim biti u tijeku s najnovijim tehnologijama. Kada imate nešto potpuno novo i nepoznato često nailazite na otpor sredine u kojoj radite. Ljudi vole imati svoj komoditet i često žele ostati u svom zaštićenom prostoru, bez volje iskušati nova dostignuća i napredne tehnologije, napose i u mojoj struci. Zato smo u našim predstavljanjima budućim i sadašnjim klijentima, željeli zapravo približiti nove tehnologije tako da ih predstavimo kao one koje će doista biti ugodne i donijeti će samo poboljšanja. Kako sam liječnica, moj ulazak u poslovni svijet nije lagan i traži puno učenja i prilagodbe. Tijekom studija, pa i specijalzacije nema poslovnih edukacije. Sve što se tiče poslovnog svijeta, kontakata, obaveza, marketinga je nešto što se moramo naknadno educirati. I to mi je svakako bio cilj i na tome namjeravam i nastaviti – jasna je u svojim poslovnim namjerama projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

I dok u 2018 godini poduzetnica Mirjana Semenić Rutko očekuje i nadalje pomake u svom poslu prema pozitivnim brojkama, ali i novim sadržajima kojima će unaprijediti svoje aktivnosti, istih ne vidi kada je u pitanju odnos države prema svima koji rade na realnom sektoru. 

– U poduzetničkom smislu ne očekujem velike pomake od vladajućih institucija. Jedini napredak koji očekujem jeste u pomaku kod nas samih – poduzetnica i poduzetnika. Vladajući su jednostavno navikli na svoja mjesta i pozicije koje imaju u našem društvu, te u većini nisu iz poduzetničkog svijeta niti nas razumiju. Tako niti ne znaju što je sve potrebno da bismo stvorili i održali svoj posao i poduzetničke aktivnosti. Našim vlastitim zalaganjem možemo se povezati i zajednički djelovati na svim poljima poduzetništva. To je jedino što očekujem – komentira ova vukovarska poduzetnica. 

Osječka poduzetnica i loyalty članica Daniela Pavić, vlasnica i direktorica tvrtke Odina asistencija, dulje je vrijeme na realnom tržištu i već je prošla njegove brojne Scile i Haribde do poslovnog uspjeha.

– Za Odina Asistenciju je 2017. godina u poslovnom dijelu bila vrlo slična 2016. godine. Tvrtka se polako razvija i poslovanje ide u dobrom smjeru. Za mene osobno kao vlasnicu i direktoricu su se neke stvari ipak bitno promijenile. Obzirom da se sada već osjećam dosta sigurno u poduzetničkim vodama, posao se uhodao i polako prepoznajem slabe točke odlučila sam istražiti na koji način bih mogla utjecati na brži rast i razvoj svoje tvrtke. Koji način marketinga primijeniti i kako ga realizirati i slične teme. Igrom pukog slučaja susrela sam se s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom pomoću kojega sam našla odgovore na brojna pitanja. Posjećujući za nas poduzetnice i poduzetnike organizirane besplatne edukacije u Osijeku koje je Virtualni ženski poduzetnički centar financirao iz svojih vlastitih sredstava, naučila sam puno o poduzetništvu koje je za mene do prije nepune četiri godine bilo potpuno strano područje i što je meni osobno najvažnije došla sam do ključnih spoznaja što i kako učiniti, ili promijeniti, kako bih rad svoje tvrtke podigla na jedan viši nivo, ne u smislu kvalitete usluga koja je od prvog dana na visokoj razini, nego u smislu produktivnijeg poslovanja, kvalitetnog marketinga i slično. Slijedom navedenoga sam iznimno zadovoljna ovom godinom. Iznimno sam motivirana za nove poslovne pothvate i realizaciju novih vizija – iznosi svoj osvrt na zaključenu godinu poduzetnica Daniela Pavić.

Svjesna je i poslovnih izazova koji su joj prije svega bili u promociji poduzetničkih vrijednosti u koje vjeruje i za koje želi da budu obilježje hrvatskog poduzetništva.

– Mi svi skupa možemo bolje i možemo više! Nastojim pomicati svoje granice i na taj način svoju tvrtku dovesti na mjesto koje sam za nju zacrtala. U 2018 godini se nadam plodovima ranije uloženog rada i truda i uspješnom savladavanju novih izazova koje sam si zadala za 2018. godinu. U poduzetničkom smislu globalno (misleći na Hrvatsku) u 2018. godini ne očekujem velike pomake, naprotiv i oni mali, ali istinski bi dobro došli ako razgovaramo o strukturama državne vlasti i administracije. Najviše očekujem od mikro, malih i srednjih poduzetnika koji svojim radom, trudom i zalaganjem mogu učiniti razliku zbog koje će nam svima biti bolje – naglašava ova osječka poduzetnica vlasnica tvrtke Odina asistencija. 

Gledajući statistiku, od deset novootvorenih radnih mjesta čak devet ih se otvara u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koje ujedno akumulira i najveći broj nezaposlenih osoba koje postaju vlasnici ili suvlasnici tvrtki i obrta. Hrvatska lagano, ali sigurno postaje nakon 27 godina traganja kroz brojne ekonomske stramputice država u kojoj je poželjno sam sebi biti šef, biti vlasnikom vlastitog poslovnog projekta i njegovog razvoja na realnom sektoru.

No s druge strane poduzetnici nemaju pravog partnera u državi, ali i vlasti na lokalnim razinama na koje se mogu osloniti kako bi bili još učinkovitiji i profitabilniji, komentirala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, središnje hrvatske asocijacije koja u prvom redu okuplja vlasnice i suvlasnice obrta i tvrtki, ali i kolege poduzetnike.

Od svoga osnutka 01. 01. 2016. godine do danas Virutalni ženski poduzetnički centar okupio je više od 2.300 članica i članova s jednim ciljem – učiniti Hrvatsku istinskom državom poduzetničkih aktivnosti kroz učinkovitu simbiozu svih koji posluju na realnom sektoru i onih koji participiranjem u vlasti te napore podupiru kroz učinkovitu administraciju, zakone, porezni sustav, subvencije, te prije svega međusobno uvažavanje i razumijevanje. 

– Hrvatska sigurnim korakom ide prema epitetu države u kojoj građani žele živjeti od poduzetništva. Unatoč negativnoj klimi i ozračju koje se veže uz poduzetništvu, čak  22% ispitanika iz Hrvatske u istraživanju Global Entrepreneurship Monitora iz 2016. izjavilo kako ima poduzetničke namjere. Uzmimo da taj prosjek u Europskoj Uniji iznosi oko 14%. No, jedno su želje, a drugo su istinske poduzetničke namjere, koje je iznimno teško u Hrvatskoj pretočiti u učinovit poslovni poduhvat, pa se nadamo da ćemo imati u državi u 2018. godini konstruktivnog partnera s kojim će to lakše biti prenijeti s ideje u djela. Kronično nam nedostaje jednostavnosti u poreznom sustavu, zakonodavstvu, te parafiskalnim nametima. Opće je poznata činjenica i da nam nedostaje kvalitetnih edukacijskih programa za poduzetništvo, što je Virtualni ženski poduzetnički centar nastojao promijeniti besplatnim edukacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Mnogi se poduzetnici muče s plasmanom proizvoda i usluga na tržište, ne znaju svoj put do kupca, niti ono što poduzetnički posluju s ideje znaju kvalitetno pretočiti u ono što traže klijenti. Sve je to mali dio poteškoća s kojima se danas suočavaju poduzetnice i poduzetnici, kroz koje prolaze svatko na svoj način, te uz pomoć naše asocijacije koja ih umrežava, te potiče na suradnju, ali još uvijek bez učinkovitog partnerskog odnosa s državne strane. Nadamo se da će se u 2018. godini ipak i taj segment koji vodi k učinovitom poduzentištvu promijeniti, te da će vlast kako na državnoj tako na lokalnoj razini postati istinski suradnik poduzetnica i poduzetnika – ocijenila je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u analizi 2017. godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp