Poduzetnice Lovorka i Vesna – uzajamno prijateljstvo koje gradi iznimno poslovno partnerstvo

I dok mnoga poslovna partnerstva propadaju ne dočekavši niti prvi rođendan, poduzetnički brak diplomirane ekonomistice Lovorke Frlan Tošić (58) i diplomirane inženjerke elektrotehnike Vesne Santro Lavriv (57) učinkovito traje gotovo tri desetljeća. Suvlasnice tvrtke Kron d.o.o. iz Zagreba, rado ističu da je njihovo društvo s ograničenom odgovornošću, koje se bavi IT tehnologijama, računalnom i perifernom opremom, izradom aplikativnog software-a, trgovinom i uslugama, osnovano 1991. godine, u 100% privatnom vlasništvu i u većinskom je vlasništvu žena. Za vrijeme nastanka tvrtke Kron d.o.o. i u zoru razvoja ženskog poduzetništva u Hrvatskoj, reklo bi se pravi raritet. 

– U to vrijeme (početak 90-ih)  bilo je obilježeno velikim društvenim promjenama pa tako i promjenama u načinu razmišljanja o poslu i poslovnim aktivnostima. Naši supružnici, Željko i Roman, među prvima su još 1989. godine, osnovali obrt CONSYS i započeli  programerski posao i posao informatizacije poslovnih sustava po principu „Jednostavno rješenje složenih problema!“ ,  što je i danas naš pristup i način razmišljanja. Tržište je bilo gladno i zainteresirano za uvođenje IT tehnologije i poslovnih programskih rješenja te su klijenti rado surađivali na razvoju i implementaciji  istih. Ponukane njihovim entuzijazmom i uspjehom Lovorka i ja odvažile smo se napustiti dotadašnja zaposlenja i otvoritu vlastito poduzeće 1991. Na tragu našeg poslovanja, četiri godine kasnije pridružili su nam se i naši bračni partneri Željko i Roman u tvrtki KRON d.o.o. kao ravnopravni partneri – prisjeća se Vesna Santro Lavriv poduzetničkih početaka svoje poslovne partnerice i sebe. 

Unatoč činjenici da hrvatski poduzetnici ne vole poslovna partnerstva i brzo ih “lome”, u tvrtki Kron d.o.o. sve je zasnovano upravo na toj vrsti uzajamnog uvažavanja.

– Partnerstvo dva bračna para nam je bilo logično i prirodno, do tad nismo imale nikakva iskustva ni znanja o tome,  samim tim niti predrasude te si nismo postavljali previše pitanja. Jednostavno smo krenuli i – išlo je. Učili smo u hodu, prilagođavali se i savladavali prepreke. Posebno naglašavamo da su naše bračne i poslovne “polovice” Željko i Roman pokretačka snaga, motor, velika  i bitna podrška radu i razvoju našeg zajedničkog poduzetništva. Bez njih ništa ne bi blo isto. Iz sadašnje perspektive možemo si postaviti mnoga pitanja i čuditi se svojoj  hrabrosti i ludosti koja je dobro došao začin.Partnerstvo je uvijek bilo tu da da podršku da idemo dalje, kad je jedna od nas negativna, druga je pozitivna pa nema odustajanja. Presudno je izgrađeno povjerenje i zajednički interes – napraviti dobar proizvod, osvojiti i pridobiti kupca i davati maksimalnu uslugu 24 sata – iznose svoje gledište na poslovna partnerstva poduzetničke suradnice Lovorka i Vesna.

I ne zaboravljaju sve godine kroz koje su prošle do sadašnje poslovne pozicije, koji ih je kroz praćenje tehnologija i zahtjeva tržišta doveo do formiranja tima visokoobrazovanih stručnjaka s bogatim dugogodišnjim iskustvom na polju elektrotehnike, te informacijskih tehnologija, razvoja elektroničkih uređaja, programske i korisničke podrške.

– Tijekom godina slijedili smo načelo postupnog širenja opsega poslovanja i stvaranja što šireg kruga zadovoljnih kupaca koji će nam svojim zadovoljstvom i preporukom osigurati dobivanje novih poslova. Širenje poslovanja podrazumijevalo je maksimalno korektnu uslugu, servis, održavanje i obuku, te stalni kontakt sa korisnicima. Kontinuirano prateći nove trendove u IT domeni,  ulagali smo u stručno obrazovanje i  usavršavanje tima ljudi bez čijeg bi  znanja  i zalaganja  svaki rast i razvoj poslovanja bio nemoguć. Danas KRON zapošljava 7 djelatnika, od čega 6 sa visokom stručnom spremom, te stalne vanjske stručne suradnike iz različitih oblasti poslovanja (računovodstveno konzultantske usluge, pravne i savjetodavne, marketinške…). Baza korisnika naših informatičkih rješenja narasla je na nekoliko stotina firmi raznih profila, čime je i tvrtka KRON d.o.o. dala svoj doprinos u informatičkom opismenjavanju Hrvatske. Svoje komitente pratimo najsuvremenijim metodama podrške putem interneta, a imamo i stalnu otvorenu telefonsku liniju za konzultacije i savjete te 24 satnu tehničku podršku – jasne su Vesna i Lovorka. Dodaju kako tajna njihovog poslovno uspjeha leži  prije svega i u činjenici da odnose s kupcima definiraju vodeći računa o rokovima realizacije projekata, minimalne rokove intervencija na poziv, te dajući svojim korisnicima maksimalnu sigurnost u radu, dodatnu obuku i hitne intervencije.

Poduzetnička snalažljivost ovog partnerstva rodila je i stalni angažman u razvoju, instalaciji i implementaciji KRONWin programske podrške, posebnih poslovnih aplikacija,  prema potrebi i zahtjevu tržišta te željama korisnika. 

– KRONWin programska podrška omogućava integrirano vođenje i praćenje poslovnih procesa svih poslovnih subjekata, pruža kvalitetnu podršku za sve sa zakonom usklađenom knjigovodstveno-računovodstvenom obradom te brzo i  jednostavno dobivanje statističkih i menadžerskih izvješća u svrhu donošenja kvalitetnih i ispravnih poslovnih odluka – pojašnjavaju vlasnice tvrtke Kron d.o.o.

Ovaj poduzetničko poslovni par usmjerio se na klijente različitog profila i interesa. Iako su se kroz godine poslovne aktivnosti njihovi klijenti kao i potražnja za proizvodima koje nude mijenjali, Kron se bazirao na poslovni software (računovodsvo/knjigovodstvo/izvješća), uz namjenski software za štedionice, banke, autobusne kolodvore, trgovine (veleprodaja/maloprodaja), knjigovodstvene servise, različite vrste usluga. No najljepša prednost poduzetničkog poduhvata svakako je kreiranje vlastitog poslovnog uspjeha, kroz mogućnost biti sam sebi šef.

– To je velika prednost, daje ti slobodu, pruža mogućnost da se organiziraš kako procijeniš da je najbolje, da budeš kreativan i konstruktivan prema vlastitim mogoćnostima, izboru i odluci, da si priuštiš i određenu komociju i odmor kad ti je potreban i kad želiš. Sam si zaslužan jednako za uspjeh kao iza neuspjeh. Opasnost je u neodgovornosti, opuštanju  i lošim procjenama, što se u partnerstvu ipak korigira pa je i to još jedna prednost takve vlasničke strukture i suradnje – upozoravaju Vesna i Lovorka uz neizostavni komentar na hrvatsku poduzetničku zbilju koju otežava na svakom koraku vrlo visoko porezno opterećenje i parafiskalni nameti, nerazumljivo i kontradiktorno zakonodavstvo, pronalazak adekvatnih djelatnika, te korumpirano ponašanje u društvu. 

I unatoč svemu jasno poručuju da bez obzira na sveopću skepsu, postoji posebna ljepota poduzetničkog partnerstva kojega dokazuje kroz uspješno poslovanje i tvrtka Kron d.o.o.

– Ako postoje osobine timskog rada između poduzetničkih partnera , onda rad postaje igra , znaš da nisi sam, da se imaš na nekog osloniti i dobiti istinitu podršku i u poslovnom i privatnom životu. Izazova uvijek ima, posebice onih koji traže tolerantnost, usaglašavanje različitih stavova, spremnost na kompromise, prepoznavanje najboljeg puta,  kontinuirano ulaganje u razvijanje komunikacije i razumijevanja – zaključuju vlasnice tvrtke Kron d.o.o. svjesne da niti jedan brak, pa tako i onaj poduzetnički bez uzajamnog uvažavanja i razumijevanja nije moguće graditi. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp