Tražite svoj komad raja na Zemlji – arhitektice Maja i Mirna iz tvrtke STUDIO DOT će vam ga osigurati

STUDIO DOT rezultat je želje za poduzetničkim poduhvatom Maje Mizler i Mirne Jagarinec Ojdenić, koje su tri i pol godine provele kao zaposlenice kod zajedničkog poslodavaca. Stečeno iskustvo, ali prije svega želja za vlastitim poduzetničkim angažmanom spojila je ove dvije iznimno kreativne i talentirane arhitektice u zajednički poslovni projekt kt – tvrtku Studio Dot.

– Radeći jedna uz drugu prije otvaranja zajedničke tvrtke vidjele smo da smo kompatibilne u znanjima, pogledima na rješavanje postavljenih problema i aktivnostima, a prije svega poslovnim željama. Dobro smo se slagale i još uvijek smo takve, imamo slične poglede na projektantski posao te dizajnerske zamisli, te smo uvidjele da bi voljele raditi za sebe. A onda smo želju odlučile pretočiti u konkretni poduzetnički projekt i krenule smo – prisjeća se Maja Mizler sretna što su se okolnosti za zajednički rad poklopile i osigurale im vlastitu tvrtku.

I dok se Maja osvrće na početke zajedničkog rada, Mirna opisuje što to sve danas STUDIO DOT jeste i što nudi svojim klijentima.

– Mi smo projektantski ured, koji se bavi ishođenjem svih potrebnih dozvola za gradnju privatnih i poslovnih objekata različitih namjena. No osim ishođenja potrebne papirologije mi se bavimo i dizajniranjem objekata, s posebnim naglaskom na funkcionalnost i individualni pristup svakom našem klijentu. To konkretno znači da je naš dizajn unikatan i svatko tko s nama surađuje može biti siguran da će dobiti jedinstveno projektiranu građevinu koju nema nitko drugi. Jednostavno ne želimo „štancati“ projekte – jasna je Mirna Jagarinec Ojdenić.

Poštujući maksimalno želje klijenata, potrebu za kvalitetom, te ljepotom dizajna – Maja i Mirna u dvije godine rada stekle su brojne reference u radu, a zdanja koja su projektirale diljem Hrvatske danas zadivljuju svojim izgledom i dopadljivošću. Upravo zato jer u aktivnosti ovih dviju mladih poduzetnica nema „copy paste“ projektiranja, nego imaju personalizirani pristup potrebama i željama klijenata za gradnjom.

– Mi smo ured gdje klijent koji želi graditi i izgraditi svoj objekt dobiva sve na jednom mjestu. Mi štedimo vrijeme, energiju, novac našim klijentima jer ne moraju u želji da sagrade novi objekt obići tisuću i jednu instituciju, izvaditi stotinu papira i dozvola, napraviti nekoliko projekata da bi dobili ono što ih zadovoljava. Naš rad je koncipiran na način da naši klijenti moraju uložiti što manje napora, kako bi dobili maksimalni rezultat – jednoglasne su Mirna i Maja u svom radu, ali i opisu istoga.

Upravo takav pristup doveo je Maju i Mirnu na „dobar glas“ pa do novih klijenata dolaze prema preporukama nakon kvalitetno obavljenog posla. Kako kažu i same – sretne su posebno kad je i investitor zadovoljan, te kao takav donese i novi posao u STUDIO DOT.

– Do sada smo radile gotovo ravnomjerno i u Zagrebu i na moru, od obiteljskih kuća, poslovnih objekata, kuća za odmor, apartmanskih zgrada, ali i naselja. Često nam znaju doći investitori koji su počeli projekt kod nekih drugih projektanata, ali nezadovoljni kvalitetom projekta i dizajna, prema preporukama obično završe kod nas. Dolaze nam bračni parovi koji žele vlastiti krov nad glavom i to skrojen po njihovim željama, zamislima i prije svega dizajnerskim regulama i trendovima. Sve više radimo i za poduzetnike poslovne zgrade, industrijske hale i skladišta – nabraja Maja Mizler dijapazon klijenata koji traže usluge tvrtke STUDIO DOT.

No, osim što kreiraju nove građevine, Maji i Mirni nije stran niti takozvani „make over“ postojećih objekata. Nerijetko ih angažiraju da stare, nefunkcionalne objekte sa zastarjelim dizajnom i nefunkcionalnim tlocrtnim rasporedom pretvore u suvremene prostore za život. I u tome je ovaj projektantski dvojac iznimno talentiran i inventivan, a mnogim su oronulim objektima udahnuli ljepotu i novi život.

Maja i Mirna ne samo da uspješno love korak s vremenom dajući starim građevinama novi sjaj, nego su i ispred vremena u kojem djeluju.

– U svom radu ostavljamo uvijek pečat modernog i trendovskog dizajna, te nas s razlogom zovu klijenti da im „prepravimo“ njihove postojeće građevine i udahnemo im život današnjice, nerijetko i budućnosti. Osim što radimo na eksterijerima, angažiraju nas i na uređenju interijera, što također rado i svestrano radimo – komentira Mirna.

Hrvatska arhitektura dosegla je razinu na kojoj se može reći da i profesionalci nad razinom neprofesionalnosti često puštaju suzu. Velebne kućerine s tornjevima dvoraca, natkriveni bazeni s betonskim stupovima u obliku karijatida, kič i neukus danas su ogledalo mnogih građevinskih zdanja.

Svjesne su toga Maja i Mirna, te spremno poručuju – iako se o ukusima ne raspravlja, kada je gradnja u pitanju, mora postojati prije svega dovoljno znanja i izražena potreba za kvalitetom.

– Često klijenti ni sami ne znaju što žele pa se tada trudimo posavjetovati ih u kojem smjeru trebaju krenuti kako bi dobili maksimum iz trenutne situacije u kojoj se nalaze. Radujemo se klijentima koji, svjesni da smo nas dvije ipak stručnjakinje u svom poslu, prepuštaju nama cijeli posao te ga samo na kraju autoriziraju s nekim svojim dodatnim prijedlozima. No ima i klijenata koji inzistiraju na svojim zamislima i idejama, iako odudaraju od brojnih projektantskih trendova i pravila te nerijetko čak nisu niti izvedivi. Tada nastojimo klijentima argumentirati što je dobro, a što nije za njihov projekt, te u pravilu u konačnici i prihvate naše sugestije – ističe Mirna naglašavajući da se uvijek moraju poštivati pravila struke kako bi građevina doista bila funkcionalna i dobro dizajnirana.

Svaka građevina je dugotrajna investicija bez obzira da li je riječ o objektu građenom za poslovne ili privatne namjene. Ako je loše građena, riječ je o zdanju koje će stajati dugi niz godina s lošim performansama. Stoga je i u interesu klijenta, ali i projektanata da se takva praksa što manje događa.

– I najobičnija mala obiteljska kuća stoji dosta novaca. Ako klijenti već i kod takvih objekata žele uštedjeti na kvalitetnom projektu, dobit će neadekvatan projekt. Svaki dan će u takvom objektu koji je nefunkcionalan, a nerijetko i nekvalitetno sagrađen, živjeti i obitavati te gomilati nezadovoljstvo. Zato uvijek nastojimo prije svakog ulaganja u gradnju, klijentima savjetovati da ne štede na temeljnim stvarima poput kvalitetnog projekta, jer greške koje se tada naprave, kasnije dugotrajno podsjećaju na loše dogovoren posao – upozoravaju Maja i Mirna.

Tržište je postalo jako zahtjevno te iznimno loše kotiraju nefunkcionalni i loše sagrađeni objekti. STUDIO DOT garancija je da će nekretnina koju gradite ugledati svjetlo dana prema pravilima struke, biti modernog dizajna koji prati duh vremena u kojem živimo, a prije svega biti maksimalno funkcionalno iskorištena.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp