Poduzetnička priča prožeta pozitivom – kad radiš posao kojeg voliš, onda nikada ne radiš!

Godinu dana poduzetničkog “staža” Loyalty članice Antonije Šimunković

Svi koji su imali tek i kratku prigodu upoznati i razgovarati s mladom poduzetnicom Antonijom Šimunković, (34) vlasnicom tvrtke Invise savjetovanje iz Jakovlja, našom Loyalty članicom od prvog dana od kada je “sama sebi šefica”, znaju da je riječ o osobi koja sve što radi “zarazi” pozitivnim načinom razmišljanja, energijom, ali i djelima.

Iza sebe je “ostavila” prvu godinu poduzetništva, te s ponosom kaže kako nema boljeg karijernog izbora od onoga biti sam sebi šef. Zanimljiva činjenica je i da ova diplomirana inženjerka geologije, broji bogato radno iskustvo, ali bez i jednog dana staža u struci. A u poduzetništvu se našla na temeljima posla kojega je radila dok je još studirala. 

– Posljednji studentski posao koji sam radila, kao apsolventica, bio mi je u tajništvu i računovodstvu. Nisam ni mislila da će me taj posao odvesti u smjeru računovodstva i da ću zapravo tad otkriti što volim raditi i čime se želim baviti u životu. Kasnije sam završila osposobljavanje za upravljanje neprofitnim organizacijama i prekvalifikaciju za računovođu, a sada sam studentica prve godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Management malih i srednjih poduzeća na Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski – priznaje Antonija Šimunković nakon jednogodišnjeg staža u poduzetništvu.

A o samostalnom poslovnom projektu počela je razmišljati prije četiri godine. Priznaje da tada nije bila zadovoljna radnim mjestom i radnom atmosferom, te se često pitala kada bi zapravo bilo pravo vrijeme za krenuti poduzetništvo.

Prošle godine sam ostala bez posla i onda sam znala da je to to i da više nema čekanja i odugovlačenja. Istovremeno sam osjećala olakšanje jer ne moram više tražiti posao, razmišljati o tome na kakvo radno mjesto ću doći i slično. A s druge strane, osjećala sam uzbuđenje zbog te neizvjesnosti i neznanja u što sam se zapravo upustila i što me čeka. Uvijek sam pristupala poslu i zadacima kao da ih radim za sebe, pa mi je ovo bilo kao dugo očekivana nagrada da ću napokon raditi sama za sebe.Uskoro će biti godina dana kako postoji moja tvrtka i veselim se slijedećoj godini i svemu što će ona donijeti – iskreno nam otkriva poduzetnica iz Jakovlja i vlasnica tvrtke Invise savjetovanje. 

A ova “mlada” tvrtka usmjerena je dijapazonom svojih aktivnosti u prvom redu pružanju računovodstvenih usluga, ali i poslovnim savjetovanjem i podrškom, pisanjem projekata za povratne i bespovratne potpore, projektnim managementom te grafičkim i web dizajnom. 

– Specijalizirala sam se za računovodstvo i poslovanje neprofitnih organizacija. Kako sam osam godina radila u udrugama, želja mi je bila raditi isključivo sa udrugama. Mislila da ipak na početku bi mi bilo lakše naći klijente koji su poduzetnici, pa sam planirala neko vrijeme pružati računovodstvene usluge i poduzetnicima. Kako i je bit vlastitog poduzetništva raditi ono što volim, ipak sam odlučila da ću odmah od početka raditi samo sa udrugama, jer to volim i želim se i dalje usavršavati u tom području. Mogu reći da je mali broj računovodstvenih servisa ali i tvrtki koje rade isključivo sa udrugama, jer udruge predstavljaju mali dio na tržištu. No ono sa čime sam se ja susrela je da udrugama nedostaju stručnjaci koji rade u tom području i koji mogu spojiti više segmenata koji su važni u radu udruga, a posebno kada se radi o računovodstvu i primjerice projektima koji su glavni način financiranja udruga. Iako sam krenula malim koracima, jako sam zadovoljna prvom godinom poslovanja – pojašnjava stručnjakinja za računovodstvo i financiranje udruga Antonija Šimunković. 

Usmjerenost tvrtke Invise savjetovanje na rad s nevladinim sektorom, bilo je za mnoge na tržištu iznenađenje. Jer rijetki su profesionalci koji istinski poznaju rad udruga, posebice njihovo računovodstvo i financiranje, pa su i rijetki u Hrvatskoj koji žele primiti taj “vrući krumpir” u ruke. No poduzetnica Antonija Šimunković od izazova ne preza.

– Biti stručnjak i raditi nešto dobro, kvalitetno, sa srcem i željom da pomognem drugima i da uživam radeći je ono što želim i time se vodim. Da sam krenula raditi i sa drugima, ne bih nikome pružila ono što zaslužuju niti bih ja bila zadovoljna. Bez obzira na to što sam ja jedini zaposlenik i što sam ‘mali’ poduzetnik, to i je moja prednost. Moji klijenti uvijek komuniciraju samo samnom, posvećena sam im 100% i u svakom trenutku znam u kojoj su fazi poslovanja, koje probleme imaju, gdje smo u rješavanju problema i poboljšanju rada. Rad udruga je specifičan ali je jednak razvoju bilo kojeg poduzeća ili projekta. Zajednički radimo na razvoju udruga, od onih prvih koraka od osnivanja pa sve do traženja donacija, pisanja zahtjeva ili pripreme projekata za natječaje. Ono što je najljepše u mom poslu je da sam ipak odabrala raditi sa udrugama koje imaju za cilj pomoći nekome i riješiti neki problem. Gledajući njih i pomažući im da kvalitetno rade, da rastu i ja se osjećam dijelom njih i njihovog rada. Nastojim se sa svima redovito vidjeti (a da to nisu one klasične razmjene dokumenata za računovodstvo) i izvan radnog mjesta, popiti kavicu i popričati. Na kraju krajeva svi smo ljudi i ovako nam je samo ljepše raditi jedni s drugima – svjesna je važnosti osobnog zalaganja u kontaktu s klijentima i poslovnim aktivnosti naša Loyalty članica. 

Za uslugama Invise savjetovanja najčešće “posežu” udruge koje su tek osnovane, ali i one koje već godinama uspješno posluju. Nekima treba samo savjet ili pomoć oko pisanja projekata ili planiranja, a nekima gotovo sve što se nudi.

– Osnovna usluga koju pružam jesu računovodstvene usluge. Ovisno o njihovim potrebama, radimo i na prikupljanju sredstava, pisanju projekata. U lipnju sam organizirala prvu edukaciju za udruge na temu ‘Načini financiranja za udruge’. Odaziv je bio odličan i zapravo sam onda tek vidjela koliko je osobama koje rade u udrugama potrebna kvalitetna edukacija i prave informacije u ovom moru propisa u kojima udruge plivaju. Održala sam četiri edukacije, u Zaprešiću, Popovači i nedavno dvije u Zagrebu. Povratne informacije koje sam dobila od sudionika su me oduševile i sad sa veseljem pripremam nove edukacije na temelju onoga što su mi rekli da im treba – opisuje Antonija Šimunković.

Godina dana u kojoj ova mlada poduzetnica gradi svoj poslovni projekt je iza nje, a pred njom puno aktivnosti i sadržaja, koji će prije svega dati razloga da ne bude prestroga šefica sama sebi. S razlogom se kaže kad radiš ono što voliš, onda nikada ne radiš, a upravo je tu ljepotu Antonija Šimunković otkrila kroz poduzetništvo. Stoga je i planova za budućnost i više nego je očekivala. 

– Brzo mi je prošla ova prva godina i još uvijek ne mogu vjerovati što se sve dogodilo i koliko sam puno zapravo napravila. Neke projekte sam pokrenula i prije nego što sam mislila, ali to je naravno otvorilo nove mogućnosti. Za slijedeću godinu planiram nove edukacije i novi format edukacija, a sprema se i jedan novi veliki projekt koji ću sa vama prvima podijeliti. Otvorena sam za nove suradnje, kojih je u ovoj godini bilo puno i veselim se svemu što će doći – najavljuje naša članica i dodaje da kada promatra prvih godinu dana poslovanja, najveća prepreka prema uspjehu postaje strah. 

–  Strah od sebe, od prezentacije, strah od neznanja i slično. Mi žene smo poznate po tome da uvijek mislimo da nam treba još jedna edukacija, još jedna diploma, pa samo još malo iskustva. Mislim da mi je taj strah bila u ovoj prvoj godini poslovanja najveći kamen spoticanja – upozorava na kraju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp