U samo osam mjeseci provedbe, naš projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva zabilježio iznimne rezultate

Gdje ima volje, ima i rezultata u radu

Kada smo početkom ove godine na inicijativu naše Loyalty članice, dugogodišnje uspješne poduzetnice Mirele Glavaš iz Nove Gradiške, vlasnice tvrtke Kontoar d.o.o. krenuli u projekt Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, nismo ni slutili da ćemo u samo osam mjeseci provedbe imati u “svom portfelju” čak devet gradova koje će nam se pridružiti u želji snaženja žena na realnom tržištu.

Danas su uz nas gradovi Lipik, Sisak, Zaprešić, Nova Gradiška, Zagreb i to od prvog dana, a ove jeseni pridružili su nam se i Vukovar, Petrinja te uskoro Pakrac i Sveta Nedelja. Veliki je to napredak u pravcu snaženja žena na vlastitu poduzetničku aktivnosti, koja se pokazala jednim od nasigurnijih načina zapošljavanja žena nakon što su im se, u krizom poharanom hrvatskom gospodarstvu, najbrže gasila radna mjesta.

Umjesto tuge i očajavanja, žene su uzele stvari u svoje ruke te počele otvarati vlastite tvrtke i obrte.
Kroz projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva ciljamo da svim budućim i sadašnjim poduzetnicama i poduzetnicima osiguramo besplatno znanja, potrebne vještine, networking, ali i plasman proizvoda i usluga. Velika popularnost naših edukacija koje provodimo zajedno s partnerima Gradovima prijateljima ženskog poduzetništva, stoji i na odličnim statističkim pokazateljima – s više od 60 edukacija koje je pohodilo nešto malo manje od 800 polaznica i polaznika. 

– Grad prijatelj ženskog poduzetništva je projekat koji otvara vrata ne samo poduzetništvu žene, nego povezuje sve činitelje ekonomskog razvoja. Malo i srednje poduzetnišvo je jedno od nosećih temelja ekonomskog razvoja. Kada smo povezani sa lokalnom zajednicom i iskoristimo još uspavani kapacitet žena u društvo koje mogu razviti svoj poduzetnički duh nema nam kraja. Kada sve lokalne zajednice prepoznaju značaj poduzetništva, međusobnog povezivanja i umrežavanja krenuti ćemo prema razvoju lokalnih područja a potom i čitave zemlje – komentirala je ugledna vukovarska poduzetnica Mirjana Semenić Rutko, članica gradskog vijeća te žena koja je u suradnji s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom od ove jeseni osigurala provedbu našeg projekta i u gradu na Dunavu.

Kako sama ističe – u poduzetništvu se uvijek nešto mora učiti, jer se tržište stalno razvija i traži novitete, pa treba držati korak s tim. Danas je među najredovitijim polaznicama naših besplatnih edukacija u Vukovaru. 

– Ono što je jako važno to je znanje koje nam nitko ne može oduzeti, znanje o poduzetništvu o kojemu u formalnom obrazovanju imamo jako malo pruženog. Edukacije su i prilika za povezivanje i širenje tržišta te naravno razvijanje marketinških usluga. Kroz edukacije koje organizirate pruža nam se mogućnost upoznati i rad te sadržaje i razvojnih agencija koje rade također na snaženju poduzetništva – ocjenjuje poduzetnica i polaznica besplatnih edukacija iz projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva Mirjana Semenić Rutko. 

Petrinja – jedan od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj zorno je prepoznala snagu ulaganja u žene koje se bave poduzetištvom ili će tek to započeti, zbog čega je lokalna samoprava poduprla naš projekt. Rezultati i već nakon pet održanih besplatnih eduakcija su fenomenalni, dvorane za predavanja pune, poduzetnice i sve one koje će to tek biti ispunjene pozitivom energijom, voljom, ali i prije svega znanjem, dobile su kroz naš projekt potreban vjetar u jedra poslovnih namjera. 

– Edukacije okupljaju poduzetnice i poduzetnike i sve one koje zanima poduzetništvo. Do sada se u našem gradu nisu organizirala slična druženja i edukacije, a danas, nakon pet održanih edukacija, vidimo pomake na poduzetničkoj sceni u Petrinji. Bez razmjene iskustava, kontakata, supporta i druženja teško se boriti s birokracijom i stanjem na tržištu. Kada shvatiš da je većina u sličnoj situaciji, olakšaš si dušu u krugu ljudi koji te razumiju i kreneš u zajedničko traženje rješenja – komentirala je Maja Puškarić, suvlasnica tvrtke Nas pet iz Petrinje, te naša članica koja je ovaj projekt inicirala u svom gradu uz suradnju s lokalnom samoupravom. Svjesna je koliko je ovaj projekt posebice važan za male sredine poput grada u kojem radi. 

– Grad prijatelj ženskog poduzetništva je prvi projekt kojim se direktno potiče poduzetništvo žena (i muškaraca) u malim sredinama. Manji gradovi su često zakinuti za kvalitetu potporu poduzetništvu i sve edukacije se uglavnom događaju u središtima županija. Ovim projektom doveli smo edukacije i predavače poduzetnicama u njihove gradove, potičemo druženje, razmjenu iskustava i networking, što je danas iznimno važno ukoliko želite širiti posao i tržište – jasna je naša članica, poduzetnica i projektna managerica Maja Puškarić. 

Ova marljiva poduzetnica nikada ne propušta priliku za usvajanje znanja i često je na edukacijama da čuje nešto novo. Kako kaže – to nešto novo nam otvori oči i često nam bude rješenje nekog problema.

Nakon što je završila prvi ciklus besplatnih edukacija u Zaprešiću, uz odlične kompetencije timu projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva pridružila se i Antonija Šimunković, poduzetnica i vlasnica tvrtke Invise savjetovanje iz Jakovlja, kao predavačica na temu pisanja poslovnih projekata i organizacije poslovanja. Njezina znanja pomogla su da nedavno dobijemo i gotovo 50 tisuća kuna od Hrvatske banke za obnovu i razvitak čime smo “pojačali” financijski našu provedbu besplatnih edukacija u Slavoniji.

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva omogućuje da žene diljem Hrvatske da u svome gradu dobiju (besplatnu) podršku, u vidu znanja i praktičnih vještina, iskustva iskusnijih kolegica poduzetnica i daje im priliku da vide da i one to mogu, čak i sa malo financijskih sredstava. Osim praktičnih znanja i vještina, projekt sudionicama daje i mogućnost stvaranja kontakata tj. umrežavanja sa drugim ženama koje još nisu poduzetnice ili onima koje već imaju vlastite tvrtke ili obrte. Obzirom da postoji veliki jaz između onoga što žene rade i onoga što žene mogu, ovaim projektom pomažemo ženama da se osvijeste da mogu i više od onoga što misle, pomažemo im da se izbore za svoje mjesto u društvu. Nažalost, bez obzira što je Hrvatska članica Europske unije, žene i dalje predstavljaju najveći udio u broju nezaposlenih osoba, čak 58%. Žene, a posebno one u ruralnim područjima predstavljaju marginaliziranu skupinu i kod žena je stopa rizika od siromaštva veća nego kod ostatka populacije. Ekonomsko osnaživanje žena je ključno u sprečavaju i smanjenju rizika od siromaštva, a nedostatak dostupnih mogućnosti za žene je i jedan od razloga za stvaranje takvih uvjeta. Tako da ovaj projekt uvelike doprinosi aktivnom uključivanju žena u poslovni svijet i omogućuje njihovo ekonomsko osamostaljenje – izjavila je poduzetnica Antonija Šimunović, koja je također sudjelovala u našim edukacijama, te danas iza sebe ima prvu uspješnu godinu poslovanja vlastite tvrtke. 

– Edukacije su mi pomogle prvenstveno u povećanju samopouzdanja i razvoju komunikakcijskih vještina koje su nam jako važne. Zahvaljujući edukacijama sam ranije pokrenula neke projekte, za koje sam se nadala da će se dogoditi kroz neko duže razdoblje. Stekla sam puno kontakata, poslovnih ali i privatnih i mogu samo reći da je samo energija koja je na tim edukacijama dovoljan motivator za rad, a znanje su samo ekstra bonus – drži ova poduzetnica.

Svjesni prednosti koje nosi Grad prijatelj ženskog poduzentištva, naše članice i članovi diljem Hrvatske redovito nas zovu u nadi kako će upravo njihova lokalna sredina biti novi pokretač ovog projekta.

U nadi kako ćemo zajedno s njima poput gradova gdje smo već započeli suradnju, krenuti s projektom, svakako treba raditi na osvještavanju lokalnih sredina za izdvajanje proračunskih sredstava za poticanje poduzentištva. Računica je jasna – na jednu kunu koju lokalna samouprava izdvoji iz proračuna za poduzetništvo, vraćaju joj se čak četiri kune natrag. 

Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva u brojkama

60 održanih radionica

800 polaznica i polaznika

1/3 polaznica otvorila je svoje tvrtke nakon održanih edukacija ili je u postupku otvaranja pravne osobe

2/3 polaznica i polaznika uspješno je pohađalo sve cikluse Poduzetničke akademije kroz besplatne edukacije

1/2 polaznica i polaznika ostvarilo je kroz projekt Grad prijatelj ženskog poduzentištva učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga

1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željelo je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili

suradnja s Hrvatskom narodnom bankom za obnovu i razvitak – donacija gotovo 50 tisuća kuna za provedbu edukacija u nerazvijenim krajevima Slavonije

sedam Gradova prijatelja ženskog poduzetništva – Lipik, Nova Gradiška, Petrinja, Sisak, Vukovar, Zagreb, Zaprešić

dva ugovorena grada za 2018 – Pakrac i Sveta Nedelja

jedna općina u dogovoru provedbe – Čaglin

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp