Nakon iznimno uspješne managerske karijere, Ivana Kolar odlučila je managirati – vlastito poduzetništvo

Zaokret u kojemu se mnoge žene (pro)nađu nakon višegodišnjeg rada za druge poslodavce

Nakon bogate i sadržajne karijere koja je često uključivala i direktorske pozicije,  naša Loyalty članica Ivana Kolar iz Zaboka, odlučila se za vlastito poduzetništvo.

Osnivanjem tvrtke Julius Rose d.o.o., za savjetovanje u poslovnom upravljanju, vođenju investicijskih projekata i razvoju nove vrijednosti, uspješno je povezala u vlastiti poduzetnički angažman prikupljeno radno iskustvo, managerske vještine, poznavanje tržišta i njegovih izazova, te se upustila u izgradnju vlastitih poslovnih projekata.

Zahvaljujući bogatom iskustvu koje je stekla kao dugogodišnja direktorica Terma Tuhelj d.o.o., najvećeg termalnog i wellness resorta u Hrvatskoj, pod čijom je dirigentskom palicom ova oaza kontinentalnog turizma procvjetala, stvorili su se ne samo uvjeti za karijerni zaokret, otvaranje vlastite tvrtke i pokretanje poduzetničkih aktivnosti, nego i iniciranje projekata koje je oduvijek željela.

Čak je i 2011. godine dobila priznanje “Manager godine” od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA, no želja biti sama sebi šefica bila je jača od managerske karijere.

– Dugogodišnji sam „borac“ za afirmaciju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma i vjerujem da smo razvojem Terma Tuhelj i odličnim rezultatima te nizom noviteta koje smo stalno uvodili u naše poslovanje barem malo utjecali na promjenu paradigme hrvatskog turizma kao morskog ili ljetnog turizma. Pojam kontinentalni turizma postoji samo u Hrvatskoj, a silan potencijal koji imamo u cijeloj zemlji za turizam 365 jednostavno je nevjerojatan. Iako svi pričaju o tome, malo se događa i mislim da je vrijeme za ovakvu konferenciju kako bismo počeli o tome razgovarati svi kojih se to tiče i svi koji u to vjerujemo. Važno je da se povežemo, da poslušamo primjere pozitivne prakse iz susjednih zemalja i pokušamo definirati  moguće smjerove pokretanja cjelogodišnjeg turizma i daljnjeg razvoja hrvatskog turizma – komentira svoju poslovnu misiju Ivana Kolar dok ovih dana privodi kraju pripremu zanimljive konferencije upravo na temu cjelogodišnjeg turizma.

Konferencija pod nazivom Može li hrvatski turizam 365?, koju je inicirala, održat će se 4. listopada u Zagrebu u Sheraton hotelu, a svim članicama i članovima Virtualnog ženskog poduzetničkog centra vlasnica tvrtke Julius Rose d.o.o. i organizatorica ovog zanimljivog poslovnog skupa osigurava 20 posto popusta na kotizaciju. 

– Ideja konferencije nije nova, u mojoj glavi je već prisutna duže vrijeme i vjerujem da moramo konkretizirati glavne potencijale, ali i prepreke cjelogodišnjem turizmu i pokrenuti određene inicijative. Pa sve zemlje oko nas pokazuju da je to moguće.  Cilj je konferencije Može li hrvatski turizam 365?, identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse i rješenja /recepte za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj te razviti prijedlog hrvatskog koncepta razvoja kontinentalnog turizma i produženja sezone na obali uz aktivno sudjelovanje predstavnika ključnih turističkih i gospodarskih institucija i poslovnih subjekata iz Hrvatske te stručnjaka iz regije – Slovenija, Austrija i Mađarska. Želimo donijeti pozitivnu praksu uspješnih destinacija, nova znanja, nove ideje za promišljanje aktualne problematike te stvoriti zaključke u vidu što je potrebno za aktivaciju cjelogodišnjeg turizma – od države, lokalne samouprave, lokalne zajednice, pojedinaca investitora, poduzetnika i lokalnog stanovništva – najavila je Ivana Kolar.

Za ovu iskusnu managericu, te “svežu” poduzetnicu konferencija je tek mali kamenčiću u poslovnom mozaiku kojega kani složiti svojim aktivnostima na realnom sektoru.  Jer osim što danas angažirano radi na razvoju Terma Tuhelj kao savjetnica Uprave, ona i aktivno sudjeluje u brojnim organizacijama i udrugama za razvoj i promicanje turizma i  gospodarstva te je članica Izvršnih odbora Udruge poslodavaca u hrvatskom hotelijerstvu, Hrvatske udruga poslodavaca, Klastera hrvatskih termi i drugima. Predaje na međunarodnom Sveučilištu Libertas u Zagrebu. No, najbolje se osjeća, kaže, kada vodi svoju tvrtku i vlastite projekte.

izvor fotografije: Femina.hr

– Nikad mi nije bio cilj provesti cijelu svoju karijeru ili radni vijek u jednoj tvrtki, a u Termama (iako mi nije to bio prvi posao) sam se zadržala čak 12,5 godina, što je za jednog managera puno predugo. No, tvrtka je odlična, bila je prilika za stalan razvoj i nove projekte, pa nikad nije postalo monotono. Nakon što sam ostvarila glavne ciljeve i dovela svoj tim i tvrtku od napuštenog hotela s bazenom bez minimalnih tehničkih uvjeta do najvećeg kontinentalnog turističkog resorta s 4* s velikim brojem priznanja i nagrada, donijela sam odluku da je vrijeme za promjenu. Ne volim stagnaciju, težim stalnom razvoju i nekako je došlo vrijeme za nove ciljeve, novo okruženje i nove izazove. Bavim se i dalje turizmom, ali i investicijskim projektima te općenito savjetovanjem u poslovanju s posebnim naglaskom na razvoj. S obzirom na veliko iskustvo koje sam stekla, jer sam stvarno imala priliku koja se rijetko dogodi, imala sam samo 27 godina kada sam postala direktorica Terma Tuhelj, vodila sam velike razvojne i investicijske projekte i vjerujem kako mogu to iskustvo iskoristiti na puno većem broju projekata. Nastavila sam raditi sličnim tempom, no sve je ipak malo drugačije, jer radim sama (za sada), a bila sam navikla surađivati s većim timom suradnika – opisuje razloge za svoj karijerni zaokret ova zagorska poduzetnica. 

Njezina tvrtka Julius Rose d.o.o.  danas se bavi savjetovanjem u razvoju poslovanja, investicijskim projektima i kreiranju nove vrijednosti, uz iniciranje i organizaciju vlastitih projekata.

– Imam izrazito bogato iskustvo u raznim razvojnim izazovima, s obzirom da sam vodila tvrtku od trenutka kada je preuzeta nakon tri godine stečaja i bez minimalnih tehničkih uvjeta te je uz tim suradnika pretvorila u najveći kontinentalni turistički resort sa suvremenom ponudom termalnih, wellness, hotelskih i kongresnih usluga. To je značilo proći i voditi složeni tranzicijski proces razvoja poslovanja, kadrovsko, organizacijsko i marketinško restrukturiranje i repozicioniranje na tržištu te kreirati i upravljati velike strateške investicijske projekte. Nema toga što nismo radili i razvijali te kontinuirano podizali kvalitetu usluge i poslovanja. Mogu reći da znam kako od malo stvoriti puno u kreativnom, ali i praktičnom smislu – jasna je ova poduzetnica, koja ističe da unatoč činjenici kako posluje u poduzetništvu tek godinu dana, iza sebe ima popriličan broj zadovoljnih klijenata iz različitih sektora gospodarstva. 

Ne boji se izazova u poduzetništvu – oni su joj, ističe, poticaj za uspjeh i napredak u poslovanju. Ali ipak neke su stvari drugačije, nego kad je bila direktorica i dok je na tuđim projektima radila.

– Izazov mi je poštivati raspored koji si sama postavim, jer sada sve ovisi samo o meni, nema sustava koji te primorava na neki slijed, a u isto vrijeme mi je i najveći problem to što baš sve moram sama odraditi i ozbiljno razmišljam o sljedećem koraku u poslovanju – širenu tima i zapošljavanju suradnika – uočava Ivana Kolar.

I nezaustavljivo osim pripreme nadolazeće konferencije o cjelogodišnjem turizmu, brojne ideje usmjerava na realizaciju. Među prvima u smjeru povezivanja sudionika turističkog procesa s ciljem razvoja kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma, ali i gradnji velikog hotelskog kompleksa u Zagorju.  

izvor naslovne fotografije: Femina.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp