I Vukovar od sada – Grad prijatelj ženskog poduzetništva

Sve više lokalnih samouprava u našem projektu jačanja poduzetništva diljem Hrvatske

Zahvaljujući velikom zalaganju i trudu projektne managerice Virtualnog ženskog poduzentičkog centra i poduzetnice Mirjane Semenić Rutko, od sada je i Vukovar – grad prijatelj ženskog poduzetništva.

U iznimno konstruktivnoj suradnji s gradonačelnikom grada heroja Ivanom Penavom, Marijanom Grubišić, pročelnicom UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Vukovara kao i Vukovarskom razvojnom agencijom, do konca ove godine Virtualni ženski poduzetnički centar organizirat će pet besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike ovog dijela Lijepe naše, ali i za sve one koji žele biti vlasnici svojih tvrtki i obrta. Početak je to plodonosne suradnje, zbog čega je ne samo Vukovaru s razlogom pripala titula Grada prijatelja ženskog poduzetništva, nego i Povelja koja će se gradonačelniku Penavi uručiti 08. ožujka 2018. godine na Kongresu poduzetnica. 

– Grad Vukovar je prema podacima ministarstva financija osmi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike, koja  čine 2,24 posto našeg proračuna. Ako uzmemo pro capita kriterij tada je Vukovar treći grad u Hrvatskoj sa izdvajanjem od 119 kuna po stanovniku. Besplatne edukacije nastavak su brige Grada za poduzetnike koji u njemu djeluju, te još važnije za one koji se žele uključiti u poduzetništvo. Cilj ovakvog koncepta rada je povećanje broja zaposlenih i ostanak mladih u Vukovaru – jasna je bila na predstavljanju besplatnih edukacija u jesenskom dijelu godine Marijana Grubišić, pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Vukovara.

Predavačice i predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, s početkom projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva 08. ožujka ove godine, odradili su više od 70 sati besplatnih radionica i predavanja u Lipiku, Novoj Gradiški i Zaprešiću, za više od 80 polaznica i polaznika. Od ove jeseni uz Vukovar, edukacije kreću i u Petrinji, a sve je više gradova diljem Hrvatske koji svojim poduzetnicima te svima onima koji to kane postati, žele osigurati nova znanja o poslovanju na realnom tržištu.

– Edukacije koje organiziramo, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu – istaknula je na prezentaciji Vukovara – grada prijatelja ženskog poduzetništva Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra. 

Program edukacija uključuje teme poput izrade poslovnog plana, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajne tehnike, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu, izrada poslovnog plana, kako učinkovito pregovarati, tko su moji klijenti i kupci i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i poduzetnika i onih koji će to tek biti…

– Edukacije koje će se odvijati u mom gradu od posebne su važnosti ne samo onima koji kane početi s poslovanjem kroz otvaranje vlastitih tvrtki i obrta nego su značajni i svima nama koji su, poput mene, već dulje vrijeme na tržištu. O poduzetništvu se jakom malo može naučiti, a edukacije koje organizira Virtualni ženski poduzetnički centra hvale su vrijedan projekt kojima se pomaže steći potrebna znanja jer dolaze iz prve ruke, od iskusnih poduzetnika, koji su prošli mnoge izazove realnog tržišta i naučit će nas kako da ih uspješno svladamo na svom putu prema uspjehu u poslovanju – ocijenila je Mirjana Semenić Rutko, vukovarska poduzetnica. 

Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremaju i pripremit će polaznike edukacija u Vukovaru za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama. A među prvima edukacije je prošao i mladi poduzetnik i stručnjak Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće. Iako je živio i studirao u inozemstvu, odlučio se vratiti u Hrvatsku, te nakon edukacija koje je prošao pod dirigentskom palicom Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, pokrenuo je vlastiti poduzetnički poduhvat i danas je vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog.

– Svima je na putu poduzetništva teško, jer ne znamo što nas čeka, što nam se sprema, kako se snaći u šumi zakona, kako pronaći pravi poslovni put. A posebice kad ste mladi, tek izašli iz školskih klupa. U svemu tome odlično sam se snašao zahvaljujući edukacijama koje će sada imati priliku poslušati i aktivno u njima sudjelovati i svi u Vukovaru čemu se posebice radujem. Ovo je najbolji način ulaganja u vlastito poduzetništvo, kroz ulaganje u svoje znanje i vještine, pri čemu su edukacije Virtualnog ženskog poduzetničkog centra više nego dobro došle – komentirao je polaznik edukacija i poduzetnik Fran Poštenjak. 

Idejna začetnica projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, poduzetnica Mirela Glavaš iz Nove Gradiške i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, i u Vukovaru je podsjetila kako je ova aktivnosti nastala na smjernicama EU-a za razvoj poduzetništva, posebice u žena. Posebice projekt prati sve odredbe koje su donesene temeljem Strategije za razvoj ženskog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014 – 2020, s naglaskom na lokalnu samoupravu u Slavoniji.

– Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva, želi skrenuti pozornost na velike razlike između poduzetnica ovisno o mjestima gdje žive i rade. Prvi gradovi u Europi koji su intenzivno krenuli u ovaj projektu su Lipik, Nova Gradiška, Zagreb, Sisak, Petrinja i Zaprešić. Navedeni gradovi u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom izdvajaju znatna proračunska sredstva na: organizaciju poduzetničkih edukacija, financiranje B2B susreta i kongresa namijenjenih poduzetnicama u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, kao i podupiru izdavačku djelatnost i ostale aktivnosti zajedničke suradnje na promociji ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito – kazala je idejna pokretačica projekta.

Virtualni ženski poduzetnički centar iznimno je ponosan što je od sada u projektu Grad prijatelj ženskog poduzetništva i Vukovar, koji je osigurao prvi korak za uspješno poduzetništvo svih koji žive u gradu heroju – besplatne edukacije. 

 

 

 

TERMINSKI PLAN EDUKACIJA

u Vukovaru

u prostorima Poslovno-inovacijskom centru BIC Vukovar

Vukovarska gospodarska zona 15, Vukovar

od 16:00 do 20:00 sati

 

• 26. rujan 2017 – prva edukacija – Ja (ne) mogu biti poduzetnik – četiri školska sata

• 03. listopada 2017. – druga edukacija – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci – četiri školska sata

• 24. listopada 2017- treća edukacija – Trendovi budućnosti – danas predviđamo, da sutra djelujemo – četiri školska sata

• 08. studenog 2017 – četvrta edukacija – Kvalitetnom prezentacijom sebe i svog poduzetništva do željenog poslovnog uspjeha

• 06. prosinca 2017. – peta edukacija – Komunikacija u poduzetništvu – ključ uspjeha i profitabilnosti

Svi zainteresirani za pohađanje edukacija mogu predavanjima slobodno nazočiti, uz prethodnu prijavu za edukacije na mail: info@poduzetnica.hr

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp