Dobro se snalazite u poduzetništvu, ali vam pati privatni život – vrijeme je za kvalitetnu reorganizaciju

Da može, većina poduzetnica bi radni dan “rastegla” bar na 48 sati. I u tome najčešće mislila na posao, a najmanje na sebe i svoje privatne obaveze, život, sadržaje. Položaj žene u 21. stoljeću definitivno zahtijeva predefiniranje, veliki odmak od tradicijskog poimanja uloge žene, te uvažavanje i razumijevanje novih potreba koje uvjetuje vrijeme u kojemu živimo, a ne prošlost koju smo ostavili iza sebe. 
No u praksi još uvijek nije tomu tako – žena je duboko uronjena još uvijek u obiteljske obaveze, kućanske poslove, odgoj djece, pa ako k tomu ima i vlastitu tvrtku ili obrt – najmanje vremena ima za sebe i svoje potrebe.Jasmina Bilać

Definitivno smo na velikoj prekretnici, s jedne strane želimo i borimo se za izjednačavanje s muškarcima u svim životnim aspektima, s druge strane teško se rješavamo primarne uloge majke i supruge. Nisam sigurna da je to potpuno izjednačavanje s muškarcima moguće, jer nas uloga majke i dalje definira i diferencira od muškaraca. To je ono što je prirodno, fiziološki nas muškarci u toj ulozi ne mogu zamijeniti i radi toga ćemo uvijek imati manje vremena i mogućnosti graditi karijeru i društveni život. Treba imati na umu da je majčinstvo užitak i zadovoljstvo kojeg muškarci ne mogu osjetiti i da su oni u tom segmentu zakinuti koliko se mi nekad osjećamo zakinuto u poslovnom svijetu. Ali s druge strane mislim da je to zaista jedina razlika među nama i da ćemo karijerno vrlo brzo biti rame uz rame muškarcima – ocjenjuje Jasmina Bilać, vlasnica je agencije ProConventa, koja se profesionalno bavi organizacijom svih vrsta događanja, od velikih konferencija i kongresa, preko korporativnih domjenaka do raznih radionica, edukacija i team bulding programa u Hrvatskoj i regiji. Jasmina Bilać, jedna je od prvih nositeljica CCMEP (Certified Croatian Meetings & Events Specialist) certifikata, za čiji program je i članica radne grupe, predavačica, mentorica te jedna od autorica priručnika.

Ova uspješna poduzetnica specijalizirala se i na time management odnosno organizaciju poslovnog i privatnog vremena, usaglašavanje poduzetničkog i obiteljskog života svake žene. Naravno da je inspiraciju za ovaj zanimljiv dio poduzetničkog života našla u vlastitom – Jasmina je majka petogodišnje djevojčice koja joj je apsolutni prioritet i oko čijeg života se vrte sve njezine obaveze, ali i vrlo društvena osoba koja voli kvalitetna druženja i izlaske koji su sastavni dio njezine svakodnevnice. 

Stoga se i u njezinom poslovnom životu često prelamaju gledišta okoline da žena treba biti u “kuhinji” i uz obitelj. 

– Kako žene izlaze iz kuhinje tako sve više muškaraca ulazi u nju. Mislim da uloga unutar kućanstva i obitelji nema veze sa spolom nego osobnim preferencijama i prioritetima, te naravno dogovoru između supružnika. Patrijarhat u modernom svijetu odumire, to je činjenica – naglašava vlasnica tvrtke  agencije ProConventa.

U životu svake poduzetnice gotovo da nema redovitog pitanja kako učinkovito objediniti posao, obitelj i osobne afinitete  u funkcionalnu cjelinu i sadržaj, a odgovor je prije svega – dobra organizacija vremena, što prvenstveno znači određivanje prioriteta i ciljeva.

– Mi žene nekako prirodno uvijek sebe stavljamo na zadnje mjesto. Svi su važniji od nas, i za sebe se najmanje brinemo. Znam mnoge žene koje su ulaskom u brak i majčinstvo zapostavile društveni život, vlastite želje i potrebe, čak i vlastito zdravlje što je vrlo loše jer ako smo nezadovoljne ne možemo brinuti ni o sebi niti o drugima. Tu je, naravno, i dalje borba s već spomenutom tradicionalnom ulogom žene kao kućanice, još uvijek velik broj žena ne nalazi u svom domu dovoljno pomoći i potpore da bi se dovoljno mogla posvetiti sebi – naglašava Jasmina Bilać ističući da svatko od nas mora imati svoje „male tajne“ učinkovite organizacije vremena

Vlasnica agencije ProConventa smatra u prvom redu da kod organizacije vremena svatko od nas mora naći način koji mu najbolje odgovara.

Poslovni plan– Neki ljudi bolje funkcioniraju planirajući digitalno, drugi pišu to do liste na post-it papiriće… ali ono što je po meni najbitnije je riješiti se stvari koje nas ometaju, dobro definirati prioritete i ciljeve te DELEGIRATI. Da bismo se dobro organizirali preduvjet je naša pozivina energija i volja da to napravimo. No, sve je to jedan začarani krug, nemamo vremena pa smo loše volje, loše smo volje pa nemamo energije, onda nemamo energije pa loše obavljamo zadatke što dovodi do dodatnog gubitka vremena… kvalitetno planiranje je presudno, odnosno pridržavanje kreiranog plana. I da, nije sramota potražiti pomoć – jasna je poduzetnica Jasmina Bilać.

Ne kaže se bez razloga da iza svake uspješne žene stoji ona sama. Nije drugačije puno niti u poduzetništvu, gdje žena mora sve svoje sposobnosti, ali i tako dragocjeno vrijeme upregnuti kako bi bila uspješna poslovna žena, majka, supruga.

Ali prije svega najbolja prijateljica samoj sebi na koju ne smije zaboraviti ma što da je okružuje.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp