U cilju snaženja kvalitete nautičkog turizma i ponude brojnim inozemnim nautičarima, pokreće se hrvatska Akademija za obuku posada brodova

Gotovo da nema rekorda u poslovanju kojega ove sezone nije oborio hrvatski nautički turizam, ujedno otvarajući i veliki problem koji koči razvoj ovog iznimno uspješnog dijela hrvatskog gospodarstva.

Naime, u isto vrijeme dok su Jadranom od konca travnja sve do kraja kolovoza ove godine, vozila brojna plovila različitih nautičkih namjena te nerijetko iznimnih VIP gostiju, svjetski poznatih jet – settera, gospodarstvenika, sportaša, Hrvatska muku muči s kvalitetnim posadama za najam plovila tih istih turista koji dolaze odmarati u našu zemlju.

Na tržištu nedostaje gotovo svega kada je spomen najma posada charter plovila u pitanju. Od skipera, stjuardesa, hostesa, kuhara, mornara, čistačica… Loše i nedovoljno kvalificirane posade na plovilima glavna su smetnja da bi se Hrvatska doista mogla još učinkovitije pozicionirati prema charter najmu plovila te staviti turistima na raspolaganje i u ovom segmentu.

Imajući u vidu taj veliki nedostatak hrvatskog nautičkog turizma, poduzetnik i projekt manager Davor Grbić, Loyalty član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Dubrovnika, zajedno s kolegama iz Splita, Tomislavom Slavićem i Ivanom Lokicom, kao i zahvaljujući bogatom iskustvu u nautičkom turizmu, sustavnom proučavanju njegovih slabosti, pokreću ove jeseni prvu Akademiju za obuku posada charter plovila u Hrvatskoj po STCW-u te ISO normama.

– Cilj naše inicijative je nautičkim turistima, koji su doista gosti visoke platežne moći, ponuditi ono što oni i zaslužuju. Iskusnu, dobro obrazovanu, sposobnu i kvalitetnu posadu za najam plovila što sada Hrvatska nema. Ako se želimo staviti na sami vrh kvalitetnih sadržaja za nautičke goste, onda osim mora, iznimne prirodne ljepote, moramo graditi i izraditi i kvalitetnu infrastrukturu, a to znači da uz marine diljem obale, moramo imati na raspolaganju u svakom trenutku i obučenu i kvalitetnu posadu za najam. Upravo će ovom potonjem ciljati i cilja prva Akademija za obuku posada charter plovila. Svi polaznici koji zadovolje naše vrlo zahtjevne uvjete te selekciji uzimamo pod svoju kapu te im garantiramo posao u niši – najavio je poduzetnik Davor Grbić koji već u bazi podataka sa suradnicima ima više od 40 visoko obrazovanih charter zapovjednika, strojara, mornara, kuhara, stjuardesa… 

Projekt za pokretanje i otvaranje Akademije i obrazovnih programa namijenjenih budućim i sadašnjim posadama za što učinkovitiji rad i radne rezultate u nautičkom turizmu, već je u cijelosti spreman za implementaciju, a od jeseni i za upis prvih polaznika edukacija koja će se održavati diljem naše obale.

– Imajući u vidu da će iz naših obrazovnih programa „izlaziti” kvalitetne posade, slobodan sam najaviti da se ovom novom „proizvodu” hrvatskog nautičkog turizma posebno raduju i strani investitori koji su s nama u pregovorima: charter kompanije, kao i veće tvrtke radi zajedničkog preuzimanja tj. kupnje nekih dalmatinskih marina, kao i s tvrtkama koje se bave upravljanjem nad marinama, gdje će posade koje obučimo tj. obrazujemo raditi vrlo brzo nakon edukacije – najavio je Davor Grbić.

Unatoč činjenici da će Akademija s prvim upisima i promocijom obrazovnog programa krenuti od jeseni, pokretači i osnivači već sada zaprimili su na desetke upita za edukaciju i sudjelovanje na predavanjima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp