Projekti Virtualnog ženskog poduzetničkog centra uspješno se šire i u Hercegovini

Zahvaljujući suradnji s Udruženjem za podršku pozitivnim procesima napretka u BiH “PRAVI PUT”

Znanje je jedino bogatstvo koje raste kad se dijeli – stara je narodna mudrost koju su mnogi prepoznali u projektima snaženja žena na realnom tržištu, a koje inicira i provodi Virtualni ženski poduzetnički centar, te nam ne samo daju potporu nego su i provedbeni partneri u našim aktivnostima. 

Među prvima pruženu ruku suradnje dobili smo od hercegovačkog Udruženja za podršku pozitivnim procesima napretka u BiH “PRAVI PUT” na čijem je čelu predsjednica Žana Alpeza.  Ova samozatajna i vrlo poduzetna žena, cijeli niz godina provela je radeći u korporativnom sektoru, da bi nakon gašenja radnog mjesta napravila zaokret u karijeri i okrenula se projektima jačanja položaja žena na realnom tržištu kroz nevladinu asocijaciju “Pravi Put”. Ustrajnost nije ostala bez rezultata, a za svoj predani rad 2011. godine dobila je i nagradu za najbolju biznis ideju u ženskom poslovanju.

– Udruga „Pravi Put“, osnovana u veljači 2015. godine, ima mnogo ciljeva i aktivnosti, no temeljno je osnaživanje žena u ruralnim sredinama na gospodarsku aktivnost, podrška kroz edukacije za nezaposlene, kao i osobama s invaliditetom. Usmjereni smo umrežavanju s ostalim nevladinim organizacijama koje imaju slična ili ista područja rada i djelovanja. Održali smo od osnutka do danas cijeli niz seminara, radionica, okrugli stolova te poslovnih konferencija šaljući poruku da se mnogo toga uraditi uz dobru volje, dobru strategiju i cilj – opisuje udrugu kojoj je na čelu Žana Alpeza, predsjednica “Pravog puta”.

Motivacije za ovaj angažirani poduhvat, posebice među ženama ruralnih sredina Hercegovine, koje su u posebno nezavidnom financijskom položaju za “Pravi put” i Žanu Alpezu – ima iznimno mnogo. No izazova je puno, baš kao i u svakom polju poduzetništva.

– Primjerice osobe s invaliditetom su često izostavljeni ruralnog razvoja strategija i programa, što dovodi ne samo do njihova isključivanje iz inicijative, ali i njihove marginalizacije u zajednica odlučivanja. Mogućnosti za žene koje ulaze u svijet poduzetništva rastu, no taj proces ovisi o funkcionalnom području, odnosno o vrsti djelatnosti, jer različite djelatnosti osiguravaju različite mogućnosti za brži razvoj poduzetništva kod žena – uočava predsjednica udruge “Pravi put.”

No, protiv ovakvih isključenosti, posebice kada je položaj žene u poduzetništvu u pitanju, lakše se zajednički boriti. Stoga je bilo i razumljiva suradnja i rad uz Virtualni ženski poduzetnički centar, a u cilju učinkovitih aktivnosti i u Hercegovini odnosno za hercegovačke poduzetnice i sve one koje će to tek biti.

– Aktivnosti koje bismo željeli provoditi s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom ima nekoliko. Kroz suradnju bismo željeli približiti zajedničke aktivnosti kroz edukacije, B2B sastanaka u Hercegovini, umrežavanje poduzetnica iz Hrvatske i BiH, razmjenu iskustava. Kroz zajednički rad želja nam je i potaknuti lokalne, regionalne te državne institucije da stanu uz nas i daju nam svoju potporu. U ovoj korisnoj simbiozi bili bi za sve žene kroz ulogu savjetodavnih asocijacija, ali i pokretači umrežavanja u regiji – samo je dio aktivnosti koje u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom želi razvijati Žana Alpeza i u Hercegovini.

Kroz povezivanje hrvatskih i hercegovačkih poduzetnica kao i svih žena koje će to tek biti otvaraju se mogućnosti korištenja poslovnih baza obiju asocijacija, ali ono što je najvažnije – gradovi u Hercegovini dobili bi mnogo novog znanja, podrške te primjera za učinkovito poduzetništvo.

– Lideri lokalnih  institucija od općina, to jest županije i drugih bi trebali biti crta poveznica i ruka podrške ovoj suradnji, a vjerujem da će “Pravi put” i Virtualni ženski poduzetnički centar to učinkovito i dokazati – optimistična je Žana Alpeza. 

Ta suradnja trebala bi donijeti i da se ugasi “osnovni hendikepi” za značajniju zastupljenost i veću kompetitivnost žena u hercegovačkom poduzetništvu, a to je duboka oslonjenost na tradicionalne predrasude uz položaj žena, sociološke stavove odgovornih za razvoj poduzetništva u žena, nepovjerenju prema ženama, te nedorečenosti zakonodavne infrastrukture kao pretpostavke za snažniji razvoj poduzetništva.

– Kroz suradnju Udruženja “Pravi put” i Virtualnog ženskog poduzetničkog centra” želja mi je dovesti i do manje letargičnosti žena da nešto probaju promijeniti. Mogućnosti za žene koje ulaze u svijet poduzetništva rastu, no taj proces ovisi o funkcionalnom području, odnosno o vrsti djelatnosti, jer različite djelatnosti osiguravaju različite mogućnosti za brži razvoj poduzetništva kod žena. Problemi su i financijske prirode, postoji manjak početnog kapitala te neprimjeren odnos prema malim poduzećima. Najveće su prepreke i poteškoće ženskog poduzetništva dostupnost financijskih sredstava, informacija, tržišta i educiranja. Temeljni izazov stoji pred zakonodavstvima, odnosno državnim politikama zemalja, a glede osiguranja državnih mjera za efikasno identificiranje i rješavanje problema poduzetnica. Zajedničkim radom vjerujem da ćemo te najveće poteškoće prevladati – ističe Žana Apleza.

Pojava poduzetnica u proteklih dvadesetak godina u razvijenom svijetu usko je povezana s demokratizacijom društva, točnije, s izjednačavanjem muških i ženskih prava, prije svega prava na izobrazbu. Šezdesetih godina jedva je pet posto žena bilo među magistrima znanosti, a danas žene čine između četrdeset i pedeset posto polaznika specijaliziranih poslijediplomskih poslovnih programa. Prema nekim statistikama smatra se da žene u Europi pokreću ili su pokrenule svaki četvrti novi posao. Dovoljan razloga da se udruga “Pravi put” iz Gruda te Virtualni ženski poduzetnički centar iz Zagreba “uhvate posla” te kroz učinkovitu suradnju osiguraju napredak žena u poduzetništvu Hercegovine i Hrvatske. 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp