Gosti iz daleke Indije stižu u posjet Zagrebu zbog našeg Loyalty člana Antuna Urbića Backa

Dobre vijesti daleko se čuju

Grupa turista iz Indije, zaljubljenika u željeznicu, koja putuje svijetom i posjećuje makete željeznice, ovih je dana bila u Zagrebu samo s jednim ciljem – posjetiti Backo Mini Express u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici br. 4.

Na toj adresi nalazi se najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, koja postoji dvije godine, te od svog otvorenja do danas ne prestaje plijeniti pažnju posjetitelja svih generacija, ali i nacija. To se posebice osjeti i tijekom ljeta, kada je u Zagrebu iznimno puno turista, veliki dio kojih dolazi i u posjet Backo Mini Expressu, vlasnika i idejnog pokretača Antuna Urbića Backa, našeg Loyalty člana od prvog dana postojanja Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Globalna zainteresiranost za ovu malu zagrebačku oazu velike kreativnosti i ručnog rada, koja je iznjedrila na 75 četvornih metara, najveću u ovom dijelu Europe, maketu po kojom prometuje više od stotinu vlakova osam sati svakog dana, zabilježena je i ovog ljeta od strane turista iz svih dijelova svijeta.
Među njima su bili i turisti iz Indije koji su na internetu pronašli vijesti o najvećoj maketi jugoistočne Europe i odlučili je ovog ljeta posjetiti.

– Gosti iz Indije kako su mi sami priznali, došli su u Zagreb samo radi naše makete. A kad su stigli zadržali su se uz naše vlakove i ostale sadržaje čak tri sata. Gotovo sve ih je zanimalo u našem prostoru, a istaknuli su da putuju svijetom i obilaze makete željeznice poput naše. No ova hrvatska im je kažu najljepša koju su ikada vidjeli – opisao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta najveće makete jugoistočne Europe.

Također, grupa indijskih turista najavila je kako će u Zagreb sigurno doći iznova za dvije godine da ponovo vide maketu, ali i novitete koji se već ove jeseni spremaju na Backo Mini Expressu za sve posjetitelje.

A veliki i mali ljubitelji željeznice dolaze ovog ljeta u Zagreb i Gundulićevu ulicu br. 4 iz gotovo svih krajeva svijeta, ponukani i vijestima o onome što nudi iznimno bogat i sadržajan svijet najveće makete željeznice jugoistočne Europe.

U lipnju i srpnju 2017. godine maketu je posjetilo u prosjeku 40 turista dnevno, u punom smislu riječi iz svih krajeva svijeta.

– Dolaze nam turisti od Sjedinjenih Američkih Država do Japana. Svi su prvi puta kod nas, ali zato najavljuju da će se rado vratiti jer im je sadržaj makete iznimno zanimljiv. Imali smo posjet nekoliko članova jedne obitelji iz Finske, koja se vratila drugi dan iznova s još većim brojem članova odnosno u punom obiteljskom sastavu. U obilasku Zagreba željeli da svi vide Backo Mini Express. Većina naših posjetitelja zadržava se u glavnom hrvatskom gradu prema njihovim svjedočanstvima jedan do dva dana, a za naše sadržaje saznali su uglavnom preko interneta, te putem promotivnih materijala u hotelima i apartmanima gdje su odsjeli – komentirao je ovogodišnji turistički posjet najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta.

Uz inozemne goste, na maketu dolaze i građani Hrvatske; tijekom ljetni mjeseci Backo Mini Express najviše je posjetilo gostiju iz Slavonije te Dalmacije.

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, koja je prošle godine postala je jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja glavnog grada, ali i kontinentalne Hrvatske i nadalje budi zanimanje turista i ne silazi s trona zanimljivih sadržaja koje svakako u Zagrebu treba posjetiti.

Na maketi kojom istovremeno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara tračnica, dio kojih je ukopan i deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra, najviše je zanimanje turista pobudilo skijalište na Medvednici i postavljena utrka Snježne kraljice, ali i detalji Zagreba, koji su u novije vrijeme sve češći na maketi.

Maketa Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Plod je isključivo ručnog rada i velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod. Prije dvije godine otvorena je za javnost nakon četiti i pol godine pripreme i izgradnje, a u tijeku su novi zahvati i proširenja na maketi čime će postati deseta najveća maketa ove vrste u Europi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp