Koliko god da imate poslovnih obaveza, odvojite najmanje 30 minuta za sebe svakog dana

Kad poslovni život “preuzme” naš privatni

Ako je vjerovati statistici, hrvatske poduzetnice i poduzetnici u prosjeku tjedno rade od 65 do 70 sati. Što znači da u kalendaru vlasnika ili suvlasnika tvrtki i obrta rijetko postoje neradni dani, vikedni, blagdani ili praznici. Kad se tomu doda činjenica da se poduzetnice i poduzetnici prosječno odmaraju samo dva tjedna godišnje – očito je da imamo sve manje vremena kojega možemo posvetiti sami sebi. Kako onda možemo biti uspješni u onom što radimo, ako uspješno zaboravljamo na sebe?

– Zadnjih pet godina nisam bila na godišnjem odmoru, najviše zbog posla i naravno potrebe da se radi. Imali smo dosta investicija i jednostavno moralo se raditi da se financijski opravdaju investicije, a i imamo takve klijente da je posao uvijek aktivan i nema odmora – ističe primjer iz svog poslovnog života Đurđa Perković, naša Loyalty članica iz Siska, vlasnica je tvrtke “Ecolan” usmjerene na čišćenje i održavanje poslovnih i privatnih objekata koja postoji već dugi niz godina.

I nije poduzetnica Đurđa Perković iz Siska usamljeni primjer koliko poduzetnici istinski rade, a koliko malo misle na sebe. Jer naravno da je posao na prvom mjestu; na koncu zbog toga smo se i odlučili na poduzetništvo, biti sami sebi šefovi. Poduzetništvo ne zna za osmosatno radno vrijeme, ne zna za neradne dane, ne zna za prekovremene sate, ne zna kad je dan kad je noć.

Zna samo – potrebu za radom, koja (pre)često uzima danka u tome da krhka crta između našeg poslovnog i privatnog života sve više jenjava, kako razvijamo svoj posao. I najčešće poslovni život preuzima vodeću ulogu nad našim privatnim životom.

I tada smo najgori šefovi sami sebi, a nastavljajući takvim nerijetko ubitačnim tempom, ubijamo samo svoje izglede da na duge staze, takvim ponašanjem budemo uspješni.

Jer zaboravljajući na sebe u svom poduzetništvu, radimo najveću grešku koju možemo napraviti – prema sebi, prema svom poslovnom projektu, prema svojoj obitelji, prijateljima, klijentima…

Uspjeh u poduzetništvu temelji se na uravnoteženost poslovnog i privatnog života. Rijetki to mogu uspjeti, većina nas to pokušava, ali i veliki dio to zanemaruje. Stoga nije rijedak slučaj da zarađujući novce kroz svoje poduzetničke aktivnosti, trošeći sebe i svoje zdravlje, vrlo brzo počinjemo trošiti novac da bi vratili svoje zdravlje. Zar je to poduzetništvo?

Nije rijedak slučaj iznemoglosti, nepravilne prehrane, manjka kretanja, lošeg psihofizičkih stanja poduzetnica i poduzetnika. Učestali stres, rastući dijabetes, pretilost, srčane tegobe samo su mali dio velikog broja bolesti koje se javljaju kod poduzetnica i poduzetnika jer su “zaboravili” na sebe.

S razlogom je stoga uvedeno nepisano pravilo u poduzetništvu – 30 minuta za sebe svakog dana, da bi bili uspješni u onome što radimo, želimo, ostvarujemo.

Što to konkretno znači?

To prije svega znači veliku disciplinu u svom životu SVAKOG DANA, ama baš SVAKOG DANA, odvojiti najmanje 30 minuta kojih ćete posvetiti samo sebi.

Isključiti mobitel ili barem ne obraćati pozornost na njega, maknuti se od računala i ne motriti na mailove, obaveze, radne zadatke. Izaći van iz ureda ili radnog okružja i prošetati po svom susjedstvu. Sjesti na klupu i trideset minuta ništa ne raditi. Ako ste kod kuće, zaključajte se u sobu i ne puštajte nikoga (osim ako se kuća ne zapali!), napravite si kupku ili jednostavno lezite, mirujte, “ohladite misli!. Odvojite vrijeme za sebe koje ćete posvjetiti – zamislite – samo sebi. Bez zvonjave mobitela, bez odgovaranja na mailove, bez rada, bez uplitanja djece, zaposlenika, klijenata u vaš privatni život.

– Prije nekoliko godine intenzivno sam počela primjenjivati pravilo 30 minuta za sebe, naravno kad sam se razboljela i kada je dijagnoza pokazala nimalo ohrabrujuće vijesti o mom zdravlju. Žao mi je što je to bila kočnica u mom životu da prestanem misliti prvo na sve druge osim na sebe. Naravno da niti danas nije puno drugačije, samo što je nešto više liječnika i bolnice u mom životu, ali sam se barem djelomično zaustavila i prestala zaboravljati na sebe. Pravilo 30 minuta primjenjujem kad god i gdje god mogu. Najčešće u automobilu  jer sam često na “terenu”. Onda si dopustim da jednostavno u nekoj hladoviti zaustavim automobil, pustim si glazbu i uživam 30 minuta pripadajući samoj sebi, znajući da će me rijetki u ovom mom utočištu pronaći. Lagala bih kad bi rekla da to činim baš svaki dan, ali trudim se da ne “fušarim” – priznala nam je Sanela Dropulić, voditeljica Virutalnog ženskog poduzetničkog centra svoja iskustva s poduzetničkim pravilom 30 minuta za sebe. 

Upravo “fušarenje” ovom pravilu namijenjenom “čuvanju” osobnog inegriteta je nepoželjno.
Stvorite vlastitu disciplinu ispunjavanja pravila 30 minuta za sebe, nemojte jedan dan odvojiti vrijeme, a onda tri tjedna ništa. Ili još gore – danas propustiti odvojiti vrijeme za sebe, pa onda sutra sat vremena biti isključen od svega. Nema kompenzacija, isprika i improviziranih rješenja – jer ulog je previsok. Mi sami, naš integritet, naše mentalno i fizičko zdravlje, naša snaga, energija, volja i entuzijazam da nastavimo uspješno raditi to što radimo. Ako neuspješno pokušavamo obnoviti svoje kapacitete, na dulje staze nećemo davati ono što smo mogli. Jer ćemo iscrpljeni i izmožedni postati jednostavno “potrošeni” za svakodnevne poslovne izazove.

Pravilo 30 minuta posebno je važno u poslovnom procesu donošenja odluka. Odluke različitih važnosti stalno nas okružuju i neprestance nešto – odlučujemo. No, često zbog manjka vremena, prepuni obaveza, odučujemo o svemu i svačemu, a da ne dopustimo sami sebi da na miru “procesuiramo” ono o čemu moramo odlučiti. Pravilo 30 minuta nam omogućuje da o svemu promislimo misaono opušteni i bez vanjskih utjecaja koji nas ometaju – iznova – pozivi mobitelima, radna sredina puna poslovnog angažmana ili ako smo kući – djeca i njihove obaveze.

Čak su i britanski parlamentarci kroz stoljeća britanske monarhije imali obavezu da prije svake važne odluke u najvišoj izvršnoj instituciji Otoka, jednostavno izađu van, prošetaju bar tridesetak minuta i “brain stormaju” ono o čemu bi morali odlučivati. I tako već stoljećima u britanskoj parlamentarnoj praksi postoji nepisano pravilo da se parlamentarni zastupnici prošetaju i odvoje vrijeme za sebe prije nego li dignu ruke za neki zakon ili odluku koja će utjecati na život građana koji su ih birali.

Stoga ako mogu britanski parlamentarci to činiti ne godinama, nego stoljećima svoje parlamentarne tradicije, zašto ne bi i vi to uveli u svoju poduzetničku tradiciju.

Na putu k uspješnom poduzetništvu, k uspjehu u životu. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp