Entuzijazam i želju za održivošću poduzetnica Ana – Marija Špicnagel Ćurko iz Siska spojila u učinkovito poduzetništvo uz potporu inozemnih partnera

Naša Loyalty članica iz Siska Ana – Marija Špicnagel Ćurko, magistra agronomije – hortikulture, te prvostupnica agroekologije iako ima 29 godina, u poduzetništvu je već četiri godine.  Tada je, kako sama ističe, dobila priliku stažirati u jednoj renomiranoj belgijskoj tvrtki za primjenu održivih tehnologija i agro savjetovanje – DLV Belgium, ali i mogućnost da uvidi koliko je lijepo biti sam sebi šef i boriti se za poslovne prilike kroz vlastito poduzetništvo.

– Po završetku stažiranja i slijedom obostranog poslovnog zadovoljstva, tvrtka DLV je otvorila IPS Konzalting d.o.o. ciljem proširenja djelatnosti u Hrvatskoj kao najnovijoj EU članici pred kojom je bilo mnogo zakonodavnih i tržišnih izazova, a posebice u segmentu imlementacije novih i obnovljivih tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Kada sam 2013. godine započela stažiranje u Bruxellesu, još uvijek nisam znala kojim će putem moja karijera krenuti, no po završetku stažiranja sam dobila priliku otvoriti tvrtku i voditi ured. S obzirom da sam oduvijek znala kako želim stvoriti nešto novo i nešto bitno, bila sam oduševljena tom idejom, te sam naš mali „zeleni ured“ otvorila zajedno s kolegama iz Belgije te uz pomoć belgijskog attašea Antonia Garcie i belgijske veleposlanice u Hrvatskoj Nancy Rossignol. Danas, četiri godine kasnije, sudjelujem u suvlasničkoj strukturi tvrtke te sa zadovoljstvom mogu reći kako je poduzetništvo moja životna priča – jasna je Ana – Marija Špicnagel Ćurko koja niti u jednom trenutku ne žali što svoje poslovno iskustvo gradi isključivo kroz vlastiti poduzetnički angažman.

Premda IPS Konzalting d.o.o. kao tvrtka posluje na hrvatskom tržitu četiri godine, zahvaljujući međunarodnim partnerima, upornosti, energiji i neizmjernoj volji poslovni uspjeh ne izostaje. Kako  Ana – Marija Špicnagel Ćurko naglašava, odluke i aktivnosti ove tvrtke, mogu biti pozitivna promjena u društvu, mogu pomoći drugim poduzetnicima u dostizanju njihovih ciljeva, a zadovoljstvo kojeg osjećate kad pripremite uspješan projekt može s malo čime usporediti.

– IPS Konzalting d.o.o. je hrvatsko – belgijska konzultantska tvrtka fokusirana na poslovno savjetovanje u segmentu implementacije održivih i obnovljivih tehnologija (pročišćivači otpadnih voda, bioplinska postrojenja) i pripreme EU projekata u poljopriprivrednom i prehrambeno – prerađivačkom sektoru. Pritom IPS klijentima nudi usluge savjetovanja u pogledu odabira optimalnih tehnologija, optimizacije poslovnih procesa, koordinacije projekata, pripreme poslovnih planova i studija s ciljem prijave na EU natječaje, kao i kreiranja međunarodnih konzorcija za potrebe pripreme EU istraživačkih projekata. Naša dosadašnja iskustva potvrđuju kako poljoprivredni sektor ima sve više povjerenja u konzultantske usluge, te se sve više obraća za pripremu projektne i natječajne dokumentacije. S druge strane, prehrambena industrija polako ali sigurno korača prema implementaciji novih tehnologija, te smo dosad pripremili niz optimizacijskih izvješća i studija za različite pivovare, tvornice dječje hrane, šećerane i sl. Vjerujemo kako će s daljnjim oporavkom financijskog tržišta doći i do značajnijeg razvoja ovog sektora – ističe direktorica tvrtke IPS Konzalting d.o.o.

Vođena tezom „Što je proizvod bolji, manje novca treba potrošiti na njegovu reklamu“, uz inozemno iskustvo, suradnju s četiri specijalizirane belgijske tvrtke partnera te uz široku mrežu kontakata, uz pristup svakom klijentu  s maksimalnom pozornošću, suradnjom od A do Ž tj. radu s klijentom u cijelosti na usluzi ne samo u fazi pripreme projekta, već i u njegovoj provedbi i kasnijem održavanju, Ana – Marija Špicnagel Ćurko ne boji se tržišnih izazova, niti konkurencije u svojoj branši.

– Naš cilj je ostvarivanje poslovnog povjerenja koje će trajati i koje će se temeljiti na dodanoj vrijednosti naših stručnjaka. Također, od izuzetnog značaja nam je razvijanje prijateljskog odnosa s klijentima na temelju kojeg klijentu možemo ponuditi transparentno i iskreno savjetovanje skrojeno prema njegovim potrebama bilo da se radi rješavanju određenog problema ili povećanju uspješnosti prijave njihovih projekata u okviru EU natječaja. Kada je riječ o kvaliteti, svakako bismo napomenuli kako se naši klijenti uvijek iznova vraćaju za pripremu novih projekata, dok preko 90 % novih klijenata iz poljoprivrednog sektora dolazi po preporuci. Neke od najdražih referenci IPS-a i naših partnera svakako uključuju: Ghent Sveučilište, HIPP Croatia d.o.o., Zagrebačka pivovara d.o.o., Agrolaguna d.d., Slavonija Slad d.o.o., Viro tvornica šećera d.d., Sisačko – moslavačka županija, Općina Sunja, Nociar d.o.o., brojni OPG-ovi – ističe ova mlada poduzetnica i Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Klijenti tvrtke IPS Konzalting d.o.o. dolaze iz prehrambenog, poljoprivrednog i znanstveno – istraživačkog sektora, a traže se najčešće usluge pripreme novih projekata i odabira tehnoloških rješenja za pročišćivače otpadnih voda, praćenje rada bioplinskih postrojenja te laboratorijske analize uzoraka sirovina biomase.

– S druge strane, interes poljoprivrednog sektora je prvenstveno usmjeren na pripremu i aplikaciju projekata na EU natječaje (Program ruralnog razvoja), pripremu poslovnih planova, te stručno savjetovanje u pogledu podizanja i poboljšavanja kvalitete poljoprivrednih nasada. Sa znanstveno istraživačkom zajednicom radimo na pripremi novih projekata u okviru programa Obzor 2020, a sve kako bismo bili u mogućnosti pratiti korak s vodećim EU institucijama u pogledu inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – kaže Ana – Marija Špicnagel Ćurko.

U ovom zahtjevnom poslu prepreka je dosta, kako za ovu mladu tvrtku tako i njezine klijente. Najviše izazova predstavljaju kontinuirane promjene na administrativnoj i zakonskoj razini u pogledu EU natječaja. No, “lijek” je svakako brza prilagodba tržišnim prilikama, te međunarodno iskustvo i bogata mreža kontakata što IPS Konzalting d.o.o svakako ima. Stoga je i planova je puno za budućnost.

– Planovi za budućnost uključuju daljnje pozicioniranje tvrtke u segmentu primjene održivih tehnologija i pripreme EU projekata i to ne samo na području Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije, već i na području cijele Hrvatske. Visoko na listi prioriteta nam je i priprema novih istraživačkih projekata u segmentu obnovljivih izvora energije i ponovnog iskorištenja resursa a u suradnji s hrvatskom i inozemnom znanstvenom zajednicom. Ukratko, možemo reći kako je vizija IPS-a stvoriti brend tzv. „zelene tvrtke“ kojoj su održivo poslovanje i kvaliteta usluge na prvom mjestu. U konačnici, planiramo u narednom razdoblju povećati svoj tim u Hrvatskoj s ciljem pružanja još brže usluge našim klijentima – najavljuje Ana – Marija Špicnagel Ćurko, mlada poduzetnica i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp